Byggahus.se

Granne vägrar återställa avskärmning

 1. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Jag har dock lite svårt att inse varför TS skulle kräva insynsskydd, TS har ett flerfamiljshus med ett flertal hyresgäster i huvudfastigheten och i byggnaden på gården (enligt hitta.se). Det är en eller max två lägenheter som påverkas av insynen på gården, det verkar snarare som att det är det faktum att den nya fastigheten skall promenera längs med tomtgränsen till sitt hus som är problemet.

  Notera också att TS hus på gården är byggt i tomtgräns mot grannen och nästintill i tomtgräns mot två grannar till (i hörnet av tomten).
   
 2. harry73
  Allvetare · Nivå 24
  Omöjligt att säga vem som fyllde upp och vem inte. Jag tror båda fastigheter gjorde det i olika omgånger.
  Om ni vill se det nybyggda huset finns de på lantmäteriets flygfoto
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20200916-170515_Chrome.jpg

  Grannen lyckades på något sätt stycka av en liten tomt i 2 ännu mindre tomter och samtidigt bygga ett stort hus på den bakre fastigheten. Allt är trångt och det finns inget utrymme för insynsskydd eller mur.
  Å andra sidan har ts tomt samma problem tomten är inte heller stor, ändå lyckades de klämma in en brf med flera lägenheter där. Huset längs tomtgränsen är ett gårdshus som är en egen lägenhet (nu till salu). Så även ts fastighet är fylld till sista kvm.
  Inte ts fel direkt, men skapar ju inte bra förutsättningar för grannsamverkan.
   
  • Laddar…
 3. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Det är naturligtvis svårt att veta vart markytan låg i original, men TS hus är byggt i sluttning, medan det nu rivna uthuset är byggt mot en stödmur uppåt. För att det huset skall få ståhöjd så måste det också ha grävts ned under mark, därav mitt påstående om att det är nedgrävt under markytan. Men det är naturligtvis bara kvalificerade gissningar. Men åldern på TS hus antyder att det var där före uthuset i alla fall.

  Sedan håller jag med flera av skribenterna här att agerandet från TS sida har varit allt annat än smidigt.
   
 4. S
  Medlem Nivå 3
  Jag förstår inte hur du tror att du kan villkora grannens bygglov med något sådant. Sverige är ju sinnessjukt så det skulle inte förvåna mig om det gick. Men min personliga uppfattning är att grannen får göra vad sjutton han/hon vill på sin tomt och att det är helt bisarrt att du ska ha åsikter om insynsskydd. Du kan väl bygga ett på din tomt?
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem Nivå 3
  Varför bygger du saker som behöver stöd på din grannes tomt? Har du skriftligt avtal med grannen om att han/hon upplåter sin mark för att konstruera stöd till dina uppfart eller vad det nu är?
   
 6. harry73
  Allvetare · Nivå 24
  • Laddar…
 7. C
  Medlem Nivå 5
  Aldrig hört talas om att att en granne skulle bli skyldig återställa ett insinskydd,vill ni ha det måste det ligga i ert eget intresse,risk ni skapar ett fientligt förhållande till grannen
   
 8. Sebastian Thuné
  Medlem Nivå 1
  Fallskydd i form av ett staket? Hur högt måste detta fallskyddet vara? Låter nästan som att de måste göra någon form av insynsskydd då.
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem · Nivå 11
  Alltså, jag fattar fortfarande inte. Bilden med de två hantverkarbilarna ser marken ut att vara högre än tomten till vänster. Om hantverkarbilarna tillhör din granne måste ju din infart ligga under hans?
   
 10. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Vilket än mer visar att TS tomt följer marknivån, medan grannen har grävt ur och på sin tomt.

  Om jag skall gissa så är det TS som bor i gårdshuset idag och vill ha så bra betalt som m
  Och hur mycket sticker upp av uthuset som ligger bakom bilarna på det äldre Google-fotot? Det är det som berättar hur djupt det är bakom bilarna...
   
 11. J
  Medlem · Nivå 11
 12. Alfredo
  Medlem · Nivå 20
  Men vad gäller om byggnaden sakta men säkert förfaller. Är det så att "grannen" för evigt måste hålla byggnaden i så gott skick så att den fungerar som "stödmur" eller på annat sätt ordna stöd? Antagligen är det så men det känns också lite märkligt.

  Jag börjar förstå varför platta Skåne verkar så populärt på detta forum- :rofl:
   
 13. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Jo, så är det. Du har skyldighet att underhålla din tomt och det som finns på den så att det inte förstör för grannarna. Typexemplet som ofta lyfts upp är att du inte kan låta ett träd på din tomt bli i så dåligt skick att det faller på din grannes hus utan att du är ansvarig.
   
  • Laddar…
 14. Alfredo
  Medlem · Nivå 20
  Ja det är väl det enda rimliga även om det blir lite märkligt när man använder en byggnad som stödmur. Lärdomen från denna tråd är nog att gör inte det... :rolleyes:
   
 15. S
  Medlem · Nivå 4
  Jag förstår nog ingenting av problemet. Om din tomt ligger 1 m högre än grannens är det uteslutande ditt ansvar att säkerställa att dina massor håller sig på din tomt. Detta oavsett vad grannen har gjort på sin, så länge han inte har sänkt marken.
  Det är du som är skyldig att bygga en mur - på din tomt - som skyddar grannen.
  Att kräva att grannen tillhandahåller ett insynsskydd låter befängt. Han bygger vad han vill och låter bli att bygga vad han vill så länge som han håller sig till kommunens regler. Vad du har begärt i samband med bygglovet är också helt ointressant så länge som kommunen inte har med det som ett villkor i bygglovet.