Granne klagat på stämningsbelysning inne i växthus vintertid

39k läst  199 svar

 1. M
  Husägare · Nivå 6
  Om jag skulle bygga ett nytt hyfsat stort enplanshus (eller väldigt stort med två våningar) skulle jag allvarligt överväga att bygga ett sovrum i mitten av huset, helt utan fönster. Utöver att man slipper allt besväret med mörkläggning och insyn skulle det bli mycket tystare mot ljud utifrån. Vädringsbehovet borde gå att lösa med ventilation och öppna dörrar. Antar att man ändå måste ha dubbla dörrar i olika väggar för att ha två utrymningsvägar. Sen lite high tech-belysning för att simulera dagsljus på morgonen, även kl 7 i december.
   
 2. D
  Medlem · Nivå 18
  Det får du inte.
   
 3. J
  Medlem · Nivå 7
  Två utrymningsvägar behövs inte! Iaf,!
   
 4. J
  Medlem · Nivå 7
  ?
   
 5. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Härlig idé!
  Du är inte glad för att mornarna blir allt ljusare på våren?
  Eller börja känna hur jul/nyårsstämningen smyger sig på på hösten?

  Är du en robot :thinking:
   
 6. VidarH
  Medlem Nivå 6
  Rullgardinen sitter med 3 mm glipa runt om. Men fortfarande så får jag in ljus. Inte så mycket raketforskning som att den där Murphy lägger näsan i blöt...
   
 7. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Samma här! Jysk rullgardiner i sovrummen, det blir kolmörkt.
  Men jag brukar lämna ett par dm öppet nertill, så jag märker när morgonen kommer.
  Vill ju inte sova dygnet runt.
  Varför glipa? har du monterat rullgardinen i fönsterbågen i stället för ute vid karmen?
   
  Redigerat 26 maj 00:46
 8. M
  Husägare · Nivå 6
  Det skulle bara vara för att göra det lättare gå upp; så fort man lämnar sovrummet skulle man ju märka vilken årstid det är. Och sovrummet skulle i detta fall bara vara till för sömn och eventuella andra sängkammaraktiviteter. I mitt nuvarande lilla hus behöver jag fönstren eftersom sovrummet även är arbetsrum. Men nu är det enligt ett av svaren ovan tydligen inte ens tillåtet att bygga sovrum utan fönster. (Fast vad hindrar att man kallar det teknikrum eller förråd och sen använder det som sovrum; det kan ju finnas ett vanligt sovrum också på samma plan.)
   
 9. B
  Medlem · Nivå 17
  Det är klart man kan göra men man utsätter sig för en ökad risk att räddningspersonal inte hittar en när man ligger avsvimmad av brandröken.
   
  • Laddar…
 10. VidarH
  Medlem Nivå 6
  Rullgardinen fanns redan i huset och är anpassad för att sitta i spalten innanför fodret och utanpå fönsterbågen, så det ska teoretiskt behövas av ljuset att det dubbelkröks för att lysa förbi... Praktiskt så är det av åldersskäl lite knaggliga kanter som ger en 3 mm bred glipa precis på "rätt" ställe. Vintertid är det bara att knö in gardinen lite i bågen men på sommaren när det är varmt och fönstret behöver vara öppet så blåser den ut igen. Skulle den vara bredare skulle den behöva vara 30 cm bredare för att ge bättre skydd. Då är det enklare att bara sätta dit en u-profil på vardera sidan som den löper i. Eller en lagom bred list på ena sidan. Men jag är lat... ;)
   
 11. K
  Medlem Nivå 6
  Varför inte tillåtet att citera? Det gör att tråden blir betydligt mer begriplig att läsa. Jag har hört det sägas tidigare och vill verkligen ha ett ärligt svar.
  Dessutom, när många svarar ungefär samtidigt är det stor risk att nån annan hinner skriva nåt som hamnar mellan mitt inlägg och det jag svarade på och då förstår man ingenting.
   
 12. K
  Medlem Nivå 6
  Så här står det i reglerna: "
  Infoga bara citat när det är nödvändigt, dvs om det finns risk att man inte förstår vem du svarar med ditt inlägg. För många citat gör det svårare att följa diskussionen."
  Det gäller nog mer hur det var förr då hela inlägget man citerade visades, som det är nu visas bara första meningen typ.
  Jag brukar citera om jag svarar en viss person, annars hittar kanske inte personen svaret.
   
 13. K
  Medlem Nivå 6
  Tack för svar!
  Då förstår jag tanken, men personligen tycker jag att det blir svårare att hänga med om man inte citerar.
   
  • Laddar…
 14. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Det är ett betydligt mindre problem numera när man bara ser första raderna i det som citeras. Förut kunde nån skriva ett inlägg med 20 rader text och 8 bilder. Sen var man tvungen att scrolla förbi samma text och bilder i de 5 kommande inläggen där det första var citerat...
   
 15. K
  Medlem Nivå 6
  Det har du rätt i! Det hade jag redan glömt.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: