Granne klagat på stämningsbelysning inne i växthus vintertid

39k läst  199 svar

 1. G
  Medlem Nivå 3
  På gräsmattan på baksidan av huset har jag ett växthus som vintertid har en stämningsbelysning om 4 st 3-Watts LED-lampor i olika färger. Två av lamporna styrs av solens upp-, och nedgång, vilket innebär att de vintertid lyser större delen av dygnet. Det andra paret har släckts vid 02:00. Lamporna är riktade neråt mot marken längs insidan på plasttaket. Taket, förresten. Växthuset är byggd som en "Tunnel" med tak och väggar i ett. 6 mm Kanalplast som oftast har snö på sig på vintern.

  En granne (c.a 100 meter från mig) vid ett par tillfällen klagat på arrangemanget eftersom det ”lyst in” i hans sovrum och stört hans sömn. Eftersom lamporna i fråga är 3 Watts LED riktad neråt mot marken och ingen 100 Watts strålkastare har jag inte brytt mig om hans klagomål, utan i den mån han upplevt störning bett honom att dra ner rullgardinen.

  Dessutom har jag faktiskt trott att han har skämtat då han tagit upp det.

  Idag insåg jag att det inte var något skämt. Det blev en rätt hätsk diskussion på gatan där diverse hot om anmälan till byggnadsnämnden kom upp på agendan. Har var förbannad, kort sagt. Jag borde ha ”frågat honom om lov” och inte ”ignorerat honom” eller något liknande. Minns inte exakt hur orden föll. Men en trist historia var det.

  Hur ser "rättsläget" ut gällande detta?

  Sökte på forumet, men de flesta trådar jag hittade handlade om fasadbelysning, IR-styrda strålkastare osv.
   
  • Laddar…
 2. [SKPG]Zamora
  Renoveringsnovis · Nivå 9
  Har ingen aning om rättsläget, och är väl egentligen inte svar på din fråga, men du kanske kunde gå över till grannen och kolla hur det ser ut från hans sida?
   
  • Laddar…
 3. T
  Medlem Nivå 5
  Varför inte låta lamporna vara släckta nattetid? Även om 12 watt inte är mycket så är det ju ändå förbrukning till ingen nytta mitt i natten. Dessutom kan ljuset störa fåglar och insekter, eventuellt också växter.
   
 4. tio_Pepe
  Medlem Nivå 8
  3 Watt LED ger ungefär samma ljus som en 30 Watt vanlig glödlampa. Eller litet mindre. 20-25 Watt kanske.
   
  • Laddar…
 5. Z
  Husspekulant Nivå 1
  Jag hade definitivt gått dit för att själv bilda mig en uppfattning men...
  Ljusstyrka motsvarande 4 25w spottar riktade nedåt 100 meter bort låter ju inte som de borde lysa rakt in i någons sovrum.
   
 6. K
  Medlem Nivå 8
  Kan det finnas någon gatlykta eller annan belysning (tex rörelseaktiverad strålkastare) han misstar för att vara din växthusbelysning? Alt något som reflekteras i plasten el liknande på/i ditt växthus?
  100 m är ju ganska mycket, hos oss skulle det vara 4 trädgårdar bort, inte dn chans att man ser några lampor på det avståndet.....
   
 7. D
  Medlem · Nivå 18
  Man ser definitivt lampor på det hållet om det är mörkt. En liten cykellampa har bara bråkdelen av den effekten.

  Jag har väldigt svårt att tro att grannen kan ha någon framgång med att anmäla det här. Det finns inte sådana regler för belysning. Men man kan ju vara vänlig och släcka ändå. Det finns ingen anledning till att det ska vara tänt. Samma sak med alla dessa fasadbelysningar. Jag har ingen inom synhåll, vilket jag uppskattar. När det är mörkt är det mörkt.
   
 8. Immobil
  Medlem · Nivå 16
  Han kan vara avundsjuk på ditt växthus.
   
 9. G
  Medlem Nivå 3
  Bor ganska långt norrut. Nu är det inga problem. Ljust och snart soligt 24/7. Jag har lamporna släckta nu.
  Vintrarna däremot är det mörkt så det räcker.
  Jag har varit hos hans som blir störd granne.. Tittar man åt mitt håll ser man ljuset i växhuset, men nattsömnen? Nää. Ligger ju snö på taket/väggarna större delen av vintern..

  Finns inget annat som skulle kunna störa. Släcker jag ner min belysning är det svart. Det är definitivt min belysning han stör sig på.
   
 10. G
  Medlem Nivå 3
  Haha..
   
  • Laddar…
 11. Immobil
  Medlem · Nivå 16
  Han sover kanske med öppna ögon? :thinking:
  Köp en ögonbindel till honom. :cool:
   
 12. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Inte ett svar på din fråga men det kanske är den här trådskaparen som har flyttat norröver?

  https://www.byggahus.se/forum/threa...g-ska-slaeppa-igenom-minst-50-procent.295020/

  Det finns ett antal trådar från samma person på samma ämne. Ljus kan uppenbarligen vara väldigt känsligt.

  I det faktiska fallet så skulle jag försökt bekräfta grannen och be om ursäkt för att han känt sig ignorerad. Sen skulle jag försökt förhandla fram en lösning. Kanske går det att stänga av lamporna mitt på natten, dvs 2400 - 0600 eller så? De flesta astrour har en sådan funktion. Om du har skymningsrelä kan detta kombineras med ett tidrelä för att uppnå samma funktion. Går det att skärma av på något sätt åt grannens håll (på något rimligt sätt)?

  Ja, det kan tyckas rätt fånigt men om det verkligen är en enda ljuspunkt i ett i övrigt kompakt mörker så kan det säkert störa honom. Nattsömnen? Knappast. Mån/stjärnljus lär lysa mer.
   
 13. G
  Medlem Nivå 3
  Det är bara så trist att hamna i sådana här tråkiga situationer. Grannen är en notorisk dysterkvist. Vi har bott här i trettio år, så jag känner hans sätt.
  Men det tråkigaste är att glädjen jag och frun känt över att ha lite ljus i det kompakta vintermörkret blir grusat. Så jävla trist att de här människorna alltid får styra..

  Visst skulle vi kunna släcka dem nattetid, men då försvinner ju själva grejen..
   
 14. Dheri
  Husägare · Nivå 9
  Om grannen stör sig på just lamporna kanske man kan skärma av dom med en bit kartong eller likande. Då kan förhoppningsvis grannen bli tillräckligt nöjd och ni påverkas minimalt. Tyvärr hjälper väl inte en sån avskärning om det är så att grannen upplever att hela växthuset lyser, men det kan ändå vara värt ett försök.
   
 15. Cancerman_777
  Renoverare · Nivå 8
  Kolla med kommunen om det finns regler kring utomhusbelysning. Om inte, så vik er för guds skull inte för sådant beteende som den som klagar uppvisar. Fråga om lov...trams. Han får väl köpa sog mörkläggningsgardiner.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: