Byggahus.se

Granne har förstört mitt sommarvatten rör som går genom hans tomt. Vad gäller?

 1. Tess90
  Medlem · 20 inlägg

  Tess90

  Medlem
  Finns tyvärr inget avtal. Inget servitut, ingen överenskommelse med tidigare ägare. Det är två identiska hus med delat garage. De två tidigare ägarna har byggt huset samtidigt och verkar ha varit goda vänner och kanske inte helt tänkt på sådana saker när det väl gjordes.
   
  • Laddar…
 2. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 572 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Om du har utkastade på flera ställen i trädgården, kan du da inte temporärt koppla ihop dig med en annan granne (trädgårdslang mellan hans utkastade och din)
  Då kommer det även att läcka under elaka grannens asfaltuppfart.
  Andra grannen kan få en flaska vin för besväret.
   
 3. M
  Medlem · Stockholm · 100 inlägg

  MrXman

  Medlem
  Hur stor är avgiften? Multiplicera det med antalet anslutna så blir det sannolikt inte så mycket pengar att använda för annat än löpande. Och säkert så man vill ha det framöver också, för man verkar ju inte vara en regelrätt förening.

  Det var en billig lösning av fastighetens tidigare ägare att dela på inkommande sommarvatten. Tyvärr slutade det fungera.

  Möjligt att du i tinget får rätt till ersättning för det skadade röret men det handlar väl i så fall om några hundralappar. Utan servitut är det inte alls säkert att du får rätt i att lägga tillbaka röret under hans uppfart. Det blir ju en åtgärd som kommer kosta grannen rejäla pengar. Och vinner du inte på de flesta punkter blir du tappade part och får bekosta även motpartens ombudskostnader. Skulle släppa detta om jag vore du.

  Betänk att en kubik vanligt vatten inte kostar många kronor. Sommarvatten är trevligt, men kanske inte värt omfattande nyinstallation.
   
 4. Tess90
  Medlem · 20 inlägg

  Tess90

  Medlem
  Det läcker inget från honom då han pluggat igen det läckande röret. Han själv får ju vatten från huvudledningen... Jo, har blivit erbjuden detta av vår andra granne som vi kommer superbra överens med. Men det är som du säger en bra temporär läsning.
   
  • Laddar…
 5. Tess90
  Medlem · 20 inlägg

  Tess90

  Medlem
  Skadade röret bekostar jag gladeligen. Det är mer grävningen och ny anslutning som kommer kosta en massa.
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · Stockholm · 100 inlägg

  MrXman

  Medlem
  Det förstår jag. Men det handlar ju inte om vad du vill utan vad du har rätt till.

  Sannolikt skulle du få ersättning för ett rör, ev med åldersavdrag från 1977. Men kanske inte arbetskostnad för att lägga tillbaka ett rör där du inte kan visa att du har/hade rätt att ha det.
   
  • Laddar…
 7. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 572 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Han pluggade röret på hans sida, men fyller du dina rör mha en annan granne, trycksätts även röret under uppfarten fram till plugget.
  Så då läcker det under uppfarten.
   
 8. B
  Medlem · Västmanland · 590 inlägg

  BSOD

  Medlem
  Det är dyrare att anlita en jurist än att gräva ner en ny pem-slang 10cm under gräset.

  Avtalsbrott förutsätter ju dessutom att föreningen gjort något fel (enligt vilken paragraf då?) och ts skriver ju att föreningen endast äger huvudröret i gatan. Dvs inte ens föreningens rör som är trasigt. Innan man anlitar en jurist ska man ha lite mer än bara magkänsla, de har bra hög timtaxa.

  Ts, du lär ju börja med att bevisa att du har rätt till att ha rör på grannens tomt, t.ex. via servitut, innan du ens funderar på att ställa grannen till svars.

  Tror för övrigt inte att det är speciellt dyrt att åtgärda felet genom ny dragning till huvudgatan. Pem kostar inte många kr per meter, det är kopplingarna som kostar ett par hundra kr/styck om de är av större storlek + rörpularen, om man inte gör det själv. På vilket djup ligger huvudröret? Tror inte ens man behöver dra dit en lite minigrävare, spade räcker långt. Är det ens värt att bråka med grannen?
   
 9. L
  Medlem · 4 inlägg

  LithenThomas

  Medlem
  Jag hade nog gått till tingsrätten här om jag kunnat bevisa att grannen är upphovsman till skadan.
   
  • Laddar…
 10. M
  Medlem · Stockholm · 100 inlägg

  MrXman

  Medlem
  Kanonbra sätt att bli uppenbart betalningsskyldig för en nyasfaltering av grannens uppfart...
   
  • Laddar…
 11. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 572 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Grannen förstör en vattenledning under sin uppfart. Grannen reparerar inte ledningen, Ledningen läcker vatten och asfalten går sönder.

  Visst kan grannen försöka få ersättning, men det är inte självklart att han får det.
   
 12. Z
  Medlem · Småland · 233 inlägg

  Zlade

  Medlem
  Behöver det verkligen kosta så mycket?

  Grävningen på din tomt löser du ju ganska snabbt med en spade.
  Angående inkopplingen vid gatan så kan det ju inte vara några enorma summor det handlar om. Kan det inte vara värt att få egen kontroll över dina rör och ha så lite med grannen att göra som möjligt?
   
 13. Fialotta56
  Medlem · 5 inlägg

  Fialotta56

  Medlem
  Du bör kontakta en jurist! Är du medlem i Villaägarna kan du kanske få tips och hjälp från dem? Kolla med ditt försäkringsbolag, de borde kunna råda dig vart du vänder dig. En viktig detalj till din fördel är om han pluggat igen din vattenledning. Gör inget förhastat bara! Lycka till!
   
 14. MisterBob
  Medlem · 21 inlägg

  MisterBob

  Medlem
  haha ja så hade jag gjort! Det är ju inte på din tomt så det är ju inte ditt problem att plugga det trasiga röret under hans asfalt
   
 15. S
  Bannad · Vetlanda kommun · 644 inlägg

  Stego1

  Bannad
  Grannen måste väl känna till att han har sommarvatten? Det hade väl varit på sin plats att han kollat var ledningen går innan han satte igång projektet. Om ledningen för detta går sönder när han gör jobb på sin väghalva bör väl han stå för kostnad för reparation. Ni betalar ju för vattnet så vad har han för rättighet att hindra vatten till andra?
  Hur problemet ska lösas är ett problem i sig. Rimligen ska grannen kräva återställning av entreprenören.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.