Byggahus.se

Granne förstör våran uppfart.

 1. A
  Medlem · dalarna · 1 850 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Hade jag varit TS granne hade jag aldrig skrivit på nåt papper.

  /ATW
   
  • Laddar…
 2. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 1 927 inlägg

  Workingclasshero

  Medlem
  GT är en trevlig lösning ;-)
  Men bilder borde klargöra skadornas omfattning bättre, iaf för tröga mig.......
  Givet bilder så kan jag svara pragmatiskt och lösningsorienterat.
   
 3. F
  Medlem · 68 inlägg

  FruNilsson

  Medlem
  Blir oftast billigast i längden. Det ingår i villaförsäkringens rättsskydd, och den egna kostnaden ingår dessutom i det grannen ska ersätta, så inget problem. Men - jag tycker det där med svart arbetskraft är en jättebra väg att gå; DEN bör prövas först! Lägga allt på grannen som orsakat det hela, och anlitat entreprenören med/utan försäkring.
   
 4. H
  Medlem · Stockholm · 470 inlägg

  Harrison

  Medlem
  Det kan förstöra grannsämjan för gott. Å andra sidan att orsaka fula skador gör samma skada på grannsämjan.
  Att anlita advokat kan innebära en eskalering av konflikten.
   
 5. F
  Medlem · 68 inlägg

  FruNilsson

  Medlem
  Ibland undrar jag hur folk tänker; "eskalering av konflikten". Hur är det ens möjligt att låta grannar bete sig hur som helst på den drabbades bekostnad? En skada är väl ingen konflikt? Så vitt jag vet så har t ex Försvaret vid sina övningar en efterpatrull som ser till att alla uppstådda skador återställs tillfullo. Detta kallas inte konflikt.
   
 6. H
  Medlem · Stockholm · 470 inlägg

  Harrison

  Medlem
  Min granne som bor nedanför min fastighet har krävt ersättning av mig två gånger, först när deras gamla mamma föll genom deras gäststugas golv och skadade benet. 20 år senare föll grannfrun genom samma golv och skadade sitt ben. De påstod, att jag släppte för mycket vatten längs sluttningen ner till deras tomt, som är ett kärr enligt kartan. De påstod, att "vi spolar ner allt möjligt längs sluttningen och gud vet vad", som hon sa ordagrant.

  De trodde att vi hade badrum med dusch, vattentoalett och tvättmaskin samt kök i vår gäststuga, som är 12 m högre upp på berget. Men den stugan var byggd 1969 och var på 20 kvm och med stort renoveringsbehov och det fanns inget vintervatten där överhuvudtaget, endast en pentry med en vattendunk. Regnvattnet samlas i tunnor. När golvet ruttnade för andra gången, såg jag att deras gäststuga saknade hängrännor och regnvattnet rann rakt ner och under deras gäststuga.

  Sedan dess är vår gäststuga renoverad och utbyggd till 38 kvm med bygglov och försedd med ett badrum och inkopplad på kommunalt vatten och avlopp, vilket grannen nedanför är väldigt glad och lättad över. Förutom pentryt fanns det bara säng och soffa där och ingenting mer, som kunde orsaka skadan i deras gäststugas golv. Nu har grannen satt upp en hängränna, men dräneringen runt deras stuga borde också göras om. Jag befarar att deras golv kommer att ruttna ännu en gång i framtiden och vi funderar på om vi ska dränera på vår sida om tomtgränsen, kanske med hålrumskassetter nedgrävda. Skulle ni ha betalat skadestånd till grannen, om ni var i min situation?
   
  Redigerat 11 jan 14:28
 7. H
  Medlem · Stockholm · 470 inlägg

  Harrison

  Medlem
  Eftersom grannen bagatelliserar de uppkomna, estetiskt störande skadorna och förmodligen motsätter sig ersättningen, så anser jag att det är en konflikt.
   
 8. F
  Medlem · 68 inlägg

  FruNilsson

  Medlem
  Nja, han har ju redan erkänt skadan: "Lite får man räkna med" och då är det en skada som ska återställas. Om han inte går med på återställning enl den drabbades krav, så är det en tvist. Rent juridiskt alltså.
   
 9. G
  Medlem · Stockholm · 49 inlägg

  globaljuggler

  Medlem
  Nej. Och när vi ändå är inne på helt irrelevanta jämförelser undrar jag vad du tycker om domen där Stella Liebeck fick $640,000 i skadestånd från McDonalds pga för varmt kaffe?
   
 10. M
  Medlem · 281 inlägg

  mojjen

  Medlem
  Den bästa kopp kaffe hon fått helt enkelt:)
  USA ser ju lite annorlunda på stämningar. Där sätts skadestånd utifrån att det skall "svida" för den skyldiga. Mao Är du ett rikt bolag så sätts skadeståndet så det känns lika mycket som ett lägre skadestånd från en mindre likvid part (proportionerligt).
   
 11. Johanlidman
  Husägare · Södermanland · 31 inlägg

  Johanlidman

  Husägare
  Jag har en kamera riktad mot ytterdörren/garaget som enbart filmar min egna tomt så där igenom har jag både film då dom repar asfalten med skopan och då jag pratar med med både grannen och hans svartarbetare om problemet där han säger att lite får man räkna med. Även då dom ringde på dörren dagarna innan och vi gjorde överenskommelsen över vad dom skulle göra på min tomt. Har en skylt som är a5 i storlek på garaget att det finns kamera så det bör ju vara lugnt med bevisen egentligen. Papper ska skrivas oavsett där han ska stå för att laga skadorna som uppstått på uppfarten, rengörning av uppfarten från ca 1cm tjockt jordlaget samt eventuellt felaktig avrinning från hans tomt ner på min som kan orsaka skador på garaget. Sen får vi se om han vägrar skriva på för då får jag först göra en polisanmälan och sen gå vidare med det via mitt försäkringsbolag.

  Grannen mitt emot undrade om man måste ha bygglov om man ändrar från mur av slipers till en brant med sprängsten på va en meters fall. Kanske kolla med kommunen om det utifall han sätter sig emot samt skatteverke.
   
 12. J
  Medlem · 66 inlägg
  Hej!
  Frustrerande och trökigt!
  Både skadorna och grannens beteende.

  1) Gör inga åtgärder själv. utan kräv, i ett mail, brev, att han återställer de skador hans nyttjande av er uppfart orsakat.

  2) uppmana honom att å det snaraste anlita expertis i bedömning/dokumentering av skadorna, samt tidsplan och tillvägagångssätt för återställande.

  3) Dokumentera alla historiska kontakter, innehåll och löften från alla parter.

  4) dokumentera med bilder, (närbilder och helhet) då, nu och kontinuerligt.

  5) sköt allt framgent via mail....

  6) var beredd att anlita juridiskt ombud för att driva fråganvidare.

  7) bestäm dig för var för skadestånd som skulle få dig att kunna leva med skadan.

  8) förbered dig på en lång process, typ 2 år..

  9) va nöjd med att det BARA är en sketen uppfart!

  /j
   
 13. A
  Medlem · dalarna · 1 850 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Som sagt hade jag varit TS granne hade jag tryckt på ignore-knappen.

  Sånt här är ju surt men har denna strategi någonsin funkat?

  /ATW
   
  • Laddar…
 14. R
  Bannad · 24 inlägg

  Rutger hauer

  Bannad
  Strålande dom. I USA får man ersättning i Sväje får man skadestånd som man sen själv ska driva in med ny juridisk process.
   
 15. P
  Medlem · 767 inlägg

  pmd

  Medlem
  Det är ett bra framsteg att din granne har tagit på sig ansvaret för återställning av din uppfart, men det betyder inte att det kommer att bli problemfritt att få honom att stå för det. Han verkar av dina inlägg att döma vara en lite hal typ, så vänta med att jubla tills han har undertecknat pappret du tänker skriva.

  Du har dock ett rätt bra förhandlingsläge i och med att grannen har anlitat svart arbetskraft. Han kanske inte är medveten om att han har begått ett skattebrott med fängelse i straffskalan, så vid behov kan du kanske behöva tala om det för honom.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.