Byggahus.se

grannars överklagan

 1. mattias and
  Medlem Nivå 1
  Vi har i många år haft planer på att bygga vårt hus på en bit mark som vi själva äger.

  Utanför planlagt område och grannar finns inte i det närmsta.

  Det här är utanför Helsingborg så varje kvm är klass 8 jordbruksmark men just här går en strimma med sämre mark och bönderna vill inte ge sig på just den här marken (skulle kräva gödning o vattning i oändlighet...)

  Med detta som grund fick vi igenom vårt förhandsbesked hos kommunen men när det sen skulle göras grannehörande så stötte vi som så många på patrull...
  Som regel så hör kommunen med grannar som gränsar till fastigheten och iaf 5-7 hushåll vilket i vårt fall innebär att de grannar som hörs inte är det minsta påverkade och skulle inte se eller ens köra förbi huset.

  Vi stöter givetvis på ett par original som utan större anledning (värdeminskning, skymd sikt, trafik, vattenledning) utan helt enkelt inte gillar iden om att någon ska bygga på vår mark (en anledning var att de använde vår mark vid sin promenad) åkermark som ligger i träda ska tilläggas.

  Vi har jobbat på detta i flera år och betalt massor av pengar för geologiska undersökningar och antal förhandsbesked hos kommunen men allt som behövs från grannen är at det inte känns bra i magen så kan denna ta det hela vägen till Svea hr...

  Är det någon som har varit med om liknande och hur har ni löst det? Har fått tips om att bygga först o fråga sen, betala vite i några år tills ärendet läggs ner men jag vet inte...
   
 2. Jonatan79
  Medlem · Nivå 16
  Sök bygglov om ni har godkänt förhandsbesked! Även om bygglovet godkänns och överklagas har ni rätt att starta bygget på egen risk! Inga viten förekommer!
   
 3. mattias and
  Medlem Nivå 1
  kommunens godkända förhandsbesked gick ut till grannar som överklagade. När det sen kommer till länsstyrelsen eller mark&miljö så kan man lägga ner. De skiter fullt i om man tagit fram bevis på att marken inte går att använda som odlingsmark. De tittar i sin pärm slår upp området och konstaterar att där står det att det är klass 8 jordbruksmark... resurser finns icke att ändra på vad det står där och det är det som gäller.
   
 4. Jonatan79
  Medlem · Nivå 16
  Va! Menar du att kommens bygglov hävs pga någon annan instans påstår att det är fel typ av mark ?
   
 5. T
  Medlem · Nivå 13
  Bara för att grannen klagat betyder det ju inte att kommunen lyssnar på dem. Kommer kommunen att avslå ert bygglov på grund av grannarnas synpunkter.

  Att grannarna vill använda er mark är ett svagt skäl att avslå bygglov
   
 6. mattias and
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  grannarna kör över kommunen genom att överklaga till länsstyrelsen.
   
 7. T
  Medlem · Nivå 13
  Länstyrelsen måster ju inte heller lyssna på grannarna men det gör ju att allt drar ut på tiden. Drar de ärendet hela vägen till mark och miljö överdomstorlen så har du ett par års väntan innan du får rätt, om du får rätt
   
 8. Jonatan79
  Medlem · Nivå 16
  Jag tror du missförstår hur saken behandlas och hur resp instans behandlar ärendet.
   
 9. mattias and
  Medlem Nivå 1
  Grejen är att vi inte får rätt för att så fort det handlar om sk odlingsmark så godkänns inte enstaka hus av de övre instanserna. De övre instanserna tittar bara på hur marken i området är klassat i detta fallet nv Skåne. Klassen är 8 av 10 därför är byggnation ej tillåten. Ska tillägga att vi fått avslag från de övre instanserna men kommunen är på vår sida.