Byggahus.se

Golvvärme till öv - varifrån ta matning och retur

 1. H
  Medlem · 13 inlägg

  HPLIND

  Medlem
  Hej,

  håller på att inreda öv där vi ska ha golvvärme. På nv har vi golvvärme. Det är ej förberett på något sätt med golvvärme till öv, vilket innebär att jag måste öppna bjälklaget för att dra upp PEX.

  Den tänkta placeringen av golvvärmefördelaren till öv är rakt ovanpå rummet där golvvärmefördelaren till nv, medan bergvärmepumpen är längre bort.

  Går det skarva matning och retur ifrån där matning och retur sker till golvvärmefördelaren på nv, eller måste matning och retur för öv ske vid BVP? Det tidigare innebär betydligt mindre jobb än att behöva gå med PEX till BVP. Jag kommer inte göra inkopplingen själv utan vill bara dra PEX genom bjälklaget.

  Mvh,
  HPLIND
   
 2. Mikael_L
  Medlem · 45 786 inlägg
  I princip ska det gå utmärkt att dra vidare matningen från befintlig fördelare rakt upp till den nya.

  Det enda som möjligen kan bli problematiskt är ifall matningsledningen till BVP är för klen eller för lång, så det blir alltför stort tryckfall, dvs alltför långt ifrån optimalt, allt fungerar ju, men till sist börjar olika nackdelar komma.

  Men har du t.ex 25mm PEX där och inte alltför många meter så ska det ju klara av uppvärmning av bra många kvm bostadsyta.
   
 3. H
  Medlem · 13 inlägg

  HPLIND

  Medlem
  Ok, tack för svar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.