Byggahus.se

Golvvärme styrning - smarta lösningar?

 1. I
  Husägare · Gävleborg · 32 inlägg

  Ionut

  Husägare
  Hej!

  Lite background innan vi kommer till poängen.
  Vi har flyttat till ett hus för knappt ett år sedan, huset byggdes 2009-2010 och vi köpte det från de som byggde och bodde i 10 år här. Vi var entusiastiska unga amatörer och tänkte inte så mycket på detaljer kring konstruktionen innan vi skrev på kontrakt, dock besiktingen inte visade något att anmärka på. Vi fick från förra ägare alla handlingar/ritningar som de hade kvar, men en del saknas förstås.
  Måste säga att jag hade noll koll på hur svenska hus byggs, hur el/värme/ventilation/vatten är dragna i golv/väggar eller hur systemet funkar. Därför läser jag på mer och mer varje dag för att förstå det (tur att byggahus finns :D).

  Huset värms upp med en frånluftvärmepump (Bosch EHP 2.0 EW/9, installerades 2009) med vattenburen golvvärme på hela nedre plan och en radiator i sovrum på övre plan samt golvvärme i badrummet på övre plan (misstänker att det är elektriskt eftersom jag inte hittat någon koppling mellan termostat i detta badrum och styrenhet på nedre plan). Sedan vi fick tillträde har golvvärme funkat (OK) utan ställdon på ventiler (förra ägare så att de hade haft det på så sätt för att få lika värme i överall). I oktober 2020 ringde jag till en stor lokal VVS-företag som dessutom för flera år sedan kopplade golvvärme och installerade FLVP. Önskade ett service/kontroll/maintenance på pumpen inför första vinter i huset, då detta verkar ha gjorts senast för länge sedan. De lovade att återkomma för att boka en tid men aldrig hört av sig trots att jag kontaktade de igen efter ett taf. Fick samma svar och jag väntar fortfarande på att en servicetekniker kommer och kontrollerar att värmesystemet funkar som det ska.

  Här ser ni hur värmeslyngornar är lagda: skulle styras med 7 ställdon och 5 termostater.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20210124_154031.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20210124_154317.jpg


  Jag tyckte att uppvärmingen skilljer sig i olika delar av huset (det är alltid värmare i badrum, tvättstuga och ett sovrum jämfört med hall, vardagsrum, kök och ett sovrum). Därför kopplade jag de senaste dagarna alla ställdon på ventiller och testade om de funkar (med termostater på min respektive max i ett par timmar). Upplevde att det blir kallt i golvet oavsett om termostaterna är på min eller max men att alla ställdon är varma när deras termostater kallar på värme). Rören under ventilen blir kalla när ställdon är kopplade på ventiler (eller årtminstone mycket svalare än rör nr 1 som styrs manuellt), kör jag utan ställdon blir respektive rör/slynga lika värm som nr 1. Alla ställdon är lika, gammal modell av termotech (NC- normaly closed) och jag märker inte att röda märkeringen rör sig oavsett hur termostaten är inställd (men kanske man kan inte märka det på gamla modeller?).
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20210124_095409.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20210124_153453.jpg


  Som en parantes ska jag nämna att under tiden vi bodde här försökte vi då och då styra termostaterna i olika rum men dumt nog tänkte vi inte på att det inte hade någon effekt eftersom ingen ställdon var monterad på sin ventil. Termostaterna är med tråd och av mekaninsk/analog typ som på bild.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20210124_154731.jpg


  Min slutsats efter en helg tester är således att termostaterna funkar men alla ställdon är trasiga. Eller är mitt resonemang fel? Jag vet att de brukar gå sönder och det har gått 10 år sedan de var monterade, så jag är inte alls förvånad.

  Fråga 1:
  Om vi kör utan ställdon på ventil kan vi koppla av elen som går till styrenheten, ställdon och termostar via en 24V transformator? Blir bara onödig elförbrukning.

  Fråga 2:
  Om nu blir det är ställdon är trasiga och måste bytas för att kunna styra värme, vilken lösning blir bäst?
  Ett alternativ är att köra utan några ställdon och försöka styra framledningstemp på FLVP för att få önskad temp (men det blir inte lätt att ändra värmekurva hela tiden).
  Ett annat blir att byta alla ställdon till likadana, men de är ganska dyra och kanske går sönder efter ett tag igen (vet att det finns billiga ställdon från Tyskland). Dessutom gillar jag smarta hem med smarta lösningar och skulle gärna vilja kunna styra temperaturen i olika rum på ett klokare sätt (trådlös, från mobil kanske). På befintliga termostater kan man inte styra någon rumtemperatur utan bara vrida på en potentiometer för att få mer eller mindre värme i tillhörande slynga.
  Blir det bättre med trådlösa moderna termostater som man kan välja rumtemperatur på? Vilka lösningar har ni valt när era ställdon gick sönder och hur funkade det efteråt? Några smarta lösningar entusiast här? Tar gärna emot ideer inför en eventuell möte med en servicetekniker som ska kontrollera och justera systemet någon gång.

  Tack på förhand och sorry för mycket text.

  /Ionut
   
  Redigerat 24 jan 19:13
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.