Golvvärme i platta och på träbjälklag, samma framledningstemperatur?

5k läst  4 svar

 1. J
  Medlem Nivå 6
  Hej

  Vi kommer bygga ett hus med golvvärme både nere och uppe och jag har nu börjat fundera på hur man löser det. Är det samma framledningstemperatur för båda planen eller väljer man att använda shunt för att få en något högre framledningstemperatur på nederplan iom att golvvärmen ligger i betongplattan och därigenom borde vara trögare och kräva mer värme i rören för att ge samma rumstemp?

  Tacksam för alla svar.

  / Jocke
   
 2. F
  Medlem · Nivå 3
  Om du ska lägga slingorna på ovanvåningen i spårade spånskivor så behöver du ingen separat shunt för då kan man köra samma låga temperatur som bottenvåningen.
   
 3. J
  Medlem Nivå 6
  Precis så blir det, i spårade spånskivor. Skönt med ett svar. Tack. / Jocke
   
 4. Hocke
  Medlem Nivå 6
  Som info:
  golvvärme i plattan kräver faktiskt LÄGRE framledning pga av att betongen leder värmen bättre än bjälklaget.
  Jag har lika som du och när det blir riktigt kallt blir det skapligt varm och gosigt på betonggolvet (med plastmatta) medans det känns "normalt" på bjälklagsgolvet.
  Så optimal vore att ha olika framledningar, men det funkar med samma säger jag av egen erfarenhet ,men se till att strypa ner betongslingorna lite extra så att golven inte blir för varma. Eventuell bör du gjuta in golvtempgivare (i en slang så du kan byta vid eventuellt givarfel) vid varje slinga så kan du begränsa golvtempen (och även ställa in en min golvtemp, för det kan vara skönt på sommaren så att golven inte känns iskalla)
  Betonggolv = 25-30 graders framledning
  Bjälklag = 25-45 graders framledning

  Edit:
  med spårade spånskivor och laminatgolv blir det ännu mindre skillnad, jag har golvvärmen på gles + spånskiva + plastmatta
   
 5. 2
  Medlem Nivå 11
  En kompis har 9 mm laminat direkt på slangen/plåten o det är snarare så det behövs lägre temp där än där de är betong..
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: