Byggahus.se

Golv med glipor?

 1. L
  Medlem · 34 inlägg

  lnetzel

  Medlem
  Om man köper ett massivt trä golv från t ex Dala Floda, kommer detta att krympa och utvidga sig på samma sätt som om man skulle köpa ett kilsågat och handhyvlat golv från en lokal såg i norrland?

  Jag har pratat med en del sågar i norrland och där pratas det om fuktighet i brädorna, att det skall ned till 8% för att inte krympa för mycket när det väl är lagd och andra säljer med 12-14% i brädorna och säger att man skall lägga det men inte spika fast det utan göra det 6 månader senare för att golvet skall ha anpassat sig efter luftfuktigheten i huset. ... men det är ju också en inställning för att det skall röra på sig så lite som möjligt.

  Vi vill lägga in trägolv och vi vill ha samma snygga glipor mellan brädorna som man ser i alla tidningar som "Torp & Gårdar", "Allt i hemmet" och sånt.. hur skall vi göra? Vem skall man köpa golv av?

  Vi lutar nog mot att INTE köpa kilsågat golv pga priset (ca 800 - 1000 kr/kvm plus frakt på runt 2000 kr) utan att istället köpa ett 150 mm brett golv från Dala Floda men är rädda för att det kommar att se ut som ett klickgolv där man inte ser en enda skarv när det är klart.

  Några ideer någon?
   
 2. spocks_beard
  Medlem · 1 528 inlägg

  Re: Golv med glipor?

  Tycker nog att Dala Flodas golv ser kanon ut.

  Men hur man än vrider på det så är det ett nytt golv.
  Det ser mer "klick" ut än ett gammalt nyslipat eftersom det är
  lite för perfekta springor.

  Men det får man leva med :)

  F.ö. så kommer springorna mellan brädorna variera i bredd eftersom
  trä anpassar sig efter rumsluftens fuktighet.
  Oavsett kilsågat eller annat massivt golv.
   
 3. L
  Medlem · 34 inlägg

  lnetzel

  Medlem

  Re: Golv med glipor?

  Har pratat lite mer grundligt med en snickare och Perssons Byggcentrum i Alingsås nu och kommit framtill att det går ju att köpa 2a hands sortering av virke också (Jabo Golv Budget ca 175 kr/kvm). Plus at det går att lägga distans när man slår ihop brädorna på en milimeter eller så. Det går dessutom att köpa "brädgårdstorrt"golv av dem som då är runt 14% och då gissade snickaren att ett 159 mm golv kanske rör sig ca 2 mm per bräda men att det är omöjligt att ge några garantier för sådant här. Attlägga en distans ger ju en liten garanterad springa, det man riskerar med riktigt breda golv är ju då att det kanske kan gå ur fas så det får man ju ta med i beräkningen. Det finns säkert en massa matematik om hur mycket trä krymper per luftfuktigthetsprocent.

  Jag lär nog återkomma med bilder från när golvet väl är lagt senare i höst.. så får vi se vilken lösning det blev.
   
 4. P
  Medlem · 115 inlägg

  PeterF

  Medlem

  Re: Golv med glipor?

  Jag kan garantera att du kommer att se nån springa här och där.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.