Byggahus.se

Golv i kök i början av 40-talet?

 1. il_duce
  Medlem · 609 inlägg

  il_duce

  Medlem
  Jag bor i ett gammalt funkishus (4-vånings med lägenheter) som är byggt 1939. I De flesta andra rum finns fiskbensmönstrad ekparkett men i köket ligger plastmatta. Eftersom den rimligtvis inte låg där från början undrar jag lite vad som kan dölja sig under den. Vad hade man i köket på den tiden? Ska ev. lägga laminatgolv snart men ligger det nått spännande under kanske man kan försöka återställa det eller lägga in nytt liknande.
   
 2. F
  Medlem · Stockholms län · 1 970 inlägg

  Farzan

  Medlem

  Re: Golv i kök i början av 40-talet?

  Jag rev en gång ut tre lager golv i en lägenhet från -45 och det understa var linnoleum i ett ganska murrigt mönster (men den hade nog mörknat en del av smuts och slitage i kombination).
  Rutigt är ju en köksklassiker. Vet inte om det är riktigt tidstypiskt för -39 men ungefär? Kolla t ex på Forbo Marmoleum som går att lägga som klickgolv i rutor.
   
 3. il_duce
  Medlem · 609 inlägg

  il_duce

  Medlem

  Re: Golv i kök i början av 40-talet?

  Rutigt är snyggt men tyvärr har det en tendens att dominera ganska mycket. Ganska roligt detektivarbete att riva golv och tapeter. Kul att se hur trender förändras över åren :)
   
 4. Linska
  Medlem · 1 217 inlägg

  Linska

  Medlem

  Re: Golv i kök i början av 40-talet?

  Det går ju alltid att lägga ett enfärgat linoleum.
   
 5. Wigert
  Medlem · Stockholm · 731 inlägg

  Wigert

  Medlem

  Re: Golv i kök i början av 40-talet?


  Linoleum är ett hett tips om du vill ha tidstypiskt.
   
 6. pinebar
  Medlem · Stockholm · 2 783 inlägg

  pinebar

  Medlem

  Re: Golv i kök i början av 40-talet?

  Hej!

  Här är en bild från köket i vårt hus från -38.
  Det mesta var original i detta hus när vi köpte det. Köksgolvet är rutigt linoleum i grått och blått. Förmodligen var det faktiskt rätt snyggt när det var nytt.

  [​IMG]

  Jag funderar på att göra ett liknande golv i ett av sovrummen. (Det nya köket kommer att vara ihopbyggt med vardagsrummet, så där blir nog golvet trä sedan.)
  /pinebar
   
 7. C
  Medlem · Stockholm · 5 inlägg

  chris-t

  Medlem
  Jag har just lagt Hovi-plattor i mitt kök - lägenheten är från 39 & planen är att så smått försöka återställa stilen. Letade mycket bland marmoleum & annat, men fördelen med Hovi var att de finns i massor av färger och att de samtidigt som det håller för evigt så blir de snart ganska slita i ytan vilket bidrar till den gamla stilen.
   
 8. FordPrefect
  Medlem · Blekinge · 44 inlägg

  FordPrefect

  Medlem
  Min lägenhet byggdes -42 och vi håller just nu att renovera köket och drog igår upp de 5 (!) lager med plastmattor som låg ovanför ett grå-vitt/svart rutigt linoleumgolv. Hel-läckert men det var dessvärre förstört då det var borrmärken i hela golvet.
  Mvh
  M
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.