Göra om stor villa till hyreslägenheter

13k läst  28 svar

 1. lillbryggarn
  Medlem Nivå 1
  Håller helt med er
  Som "bankis" kan jag intyga detta. Det är även väldigt ovanligt att lägenhetssköpare tar in brf:ens lånemassa i sin privata kalkyl, varför denna typ av minibrf blir otroligt känslig för ränteändringar. Skulle heller aldrig köpa i en sådan.

  Däremot är jag lite tveksam till det ni skriver att om dp ej tillåter mer än en lägenhet/familj så omöjliggörs attefall-brf:en. Byggnadsnämnden säger att attefall är utöver plan , Dvs det spelar ingen roll vad som står däri ... jag tycker detta verkar mkt oklokt från politikernas håll eftersom det möjliggör just små instabila brf i inte alltför attraktiva områden (om man jämför med andra bostadsrätter Dvs).

  Kan det verkligen vara såhär ? Isåfall kan varje villaägare skapa en egen brf , sälja fastigheten till brf:en och casha in marknadsvärdet på villan (Dvs break even). Därefter kan byggherren sälja tre lägenheter och intäkterna från dem blir alltså bara vinst. I vårt område är snittpriset på en sån lägenhet 3mkr. Dvs 9mkr i ren vinst....
   
 2. O
  Bannad · Nivå 15
  Vilken tur att det krävs minst 3 medlemmar för att kunna bilda en brf. Får du bara bygga en familjs hus så blir det svårt att göra två lägenheter.
  Men en fundering är hur gör man för att något ska klassas som en lgh? Nån skillnad måste ske annars så kan du lätt få ihop flera lgh i ett hus.

  Sen skulle inte jag heller flytta till en så liten förening. Jag har svårt att förstå att folk gör det, ännu svårare att förstå att banker verkar godkänna det? Eller snarare missar de kontrollen? För där jag har mitt bolån så har de krav på antal medlemmar. För min del var det ingen fara vi köpte en villa :D
  De gjorde en koll att det pris jag betalade för huset var rimligt
   
 3. FG
  Medlem · Nivå 9
  Det finns flera sätt att komma runt problemet om dp bara tillåter en lägenhet, men det förutsätter att det gäller uthyrning.
   
 4. O
  Bannad · Nivå 15
  Hur då?
   
 5. FG
  Medlem · Nivå 9
  Om nu husen i området är så stora att det inte är ett problem att ha två lägenheter i varje hus så kan man alltid föreslå för kommunen att dp ändras. Det är gjort i mitt område och på en del andra ställen i staden. Här gällde det att man numera tillåter vindarna att byggas om till lägenheter.

  Ett annat sätt är att hävda att det är en etagévåning man byggt och att man sedan vill hyra ut delar av sin bostad. Om man inte tar för hög hyra så blir det ju skattefritt och inget som tas upp i deklarationen osv. sedan behöver man inte skriva in lägenheten i lägenhetsregistret.
   
 6. lillbryggarn
  Medlem Nivå 1
  Ok
  Men då kommer det enligt mig att handla om själva ombildningen ? För om man får inreda lägenheter för uthyrning så kan man väl inte hindra tre hyresgäster att bilda en brf som sen köper fastigheten (förutsatt att ägaren vill sälja förstås, vilket ju är uppenbart i detta case). Frågan är då - kan man hindra bildandet av brf på villatomt ? Enl byggnadsnämnden finns inga domar att luta sig mot men jag tycker det låter skumt. Det måste ju gå på nåt sätt.
   
 7. lillbryggarn
  Medlem Nivå 1
  Skiljer det om det gäller uthyrning menar du? Och kan inte hyresgästerna bara bilda en brf då?
   
  • Laddar…
 8. lillbryggarn
  Medlem Nivå 1

  Exakt , det är precis så jag också tänker .. klassningen från villa till lägenheter . Hur går den till ? Och kan den alltid göras? Låter otroligt.
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  OM planen bara tillåter en bostad, inte två. Då kan du inte ens med ett attefallshus skapa en bostadsrättsförening.

  Du kan givetvis be om en detaljplaneändring, men det är en dyr och seg historia. Att få en ändring för bara just din tomt går. OM kommunen gillar tanken. Men de fall jag känner till har kostat typ 100 000, och det har tagit ett år.

  En detaljplaneändring blir också helt beroende på vad grannarna tycker i frågan.

  En lite mer genomgripande ändring där man vill tillåta flerfamiljshus i ett område med enfamiljshus, kan ta 10 - 20 år i handläggning. Och kostar många milj.
   
  • Laddar…
 10. R
  Medlem · Nivå 8
  Inreda ytterligare en bostad i enbostadshus utan ytterligare bygglov kan göras i strid med detaljplan. https://www.boverket.se/sv/PBL-kuns...friade-atgarder/inreda-ytterligare-en-bostad/
  Lägg till en attefallare som också i strid med detaljplan ger en bostad till

  =3 lägenheter på en villatomt som enligt detaljplan endast får bebyggas med ett enbostadshus = möjligt göra brf

  SKVs klassning som småhusenhet resp. hyreshusenhet utgår från vad som rent konkret finns i verkligheten. Spelar ingen roll om bostäderna varit bygglovfria och fått uppföras i strid med detaljplan.
  Beställer en fastighetstaxeringsblankett från SKV, fyller i och skickar in?

  Vilka tillstånd som behövs för att uppföra en byggnad är tekniskt sett helt fristående från hur man skattemässigt hanterar byggnaderna när de väl står där. :)
   
  • Laddar…
 11. lillbryggarn
  Medlem Nivå 1
  Detta är helt som jag förstått det också men kommunen säger då att det inte stämmer, Dvs attefallåtgärder såsom att dela huset i två går utöver plan. Men kanske att kommunen där jag bor har en lite egen tolkning ?
   
 12. lillbryggarn
  Medlem Nivå 1
  Allright,och om detta som du skriver stämmer så kan i princip varenda villaägare i Sverige skapa en brf med 3 lgh, eller hur? Tveksamt om det var det politikerna tänkt sig? Som tidigare sagts tror jag att så små brf blir otroligt känsliga. Inte bra.
   
 13. lillbryggarn
  Medlem Nivå 1
  En detaljfråga;
  Mot bakgrund av diskussionen i denna tråd där Attefallshuset utgör den tredje lägenheten i en brf, vad innebär då lagtexten nedan

  "Rätten att inreda ytterligare en bostad utan bygglov gäller inte för så kallade attefallshus."

  (Plan- och bygglag (2010:900) 9 kap 4c §
  4c § För enbostadshus krävs det trots 2 § inte bygglov för att i byggnaden inreda ytterligare en bostad. Detta gäller dock inte för ett sådant bostadshus som utgör ett komplementbostadshus. Lag (2014:477) .
   
 14. N
  Medlem Nivå 1

  Hej, det innebär att du behöver bygglov för att inreda en bostd i ett sedan tidigare komplementbostadshus, typ attefall.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: