Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Goda råd för att bygga in belysning i spegel på bra sätt?

 1. H
  Medlem · Västra Götaland · 135 inlägg

  Henrikd75

  Medlem
  Jag kaklar ett badrum nu och ska fälla in en stor spegel längs ena väggen. Vi såg en supersnygg lösning på ett hotell där de monterat 2-3 mindre klotlampor via håltagning i spegeln. Lamporna satt där i överkant. Den idén vill jag sno och ska snacka med vår lokala glasmästare. Jag har köpt tre fina klotlampor, ca 10 cm diameter med en öppning nedtill via en liten krage som är ca 4 cm i diameter. Den kragen går in i håltagningen i spegeln. Bakom spegeln limmar jag en gängad E27 lamphållare som matas med typ EKLK med fas och nolla. Jag bilar ut för lamphållare och kabel men har några frågor kring detta onödigt krångliga men utmanande projekt:
  Visst är det ok att förlägga EKLK dolt utan rör?
  Om jag behöver skala och frilägga trådarna för att få mer manöverutrymme, hur långa får de vara när de är oskyddade men samtidigt helt skyddade bakom spegeln? Det trixiga momentet kommer ju att vara när hela videvitten ska fixeras mot väggen. Då måste kablarna hamna på rätt plats direkt.
  Behöver jag tänka på IP-klassning med den här konstruktionen? Spegeln sitter i anslutning till dusch men en glasbetongvägg skiljer av.
  Finns det andra synpunkter eller idéer från forumet?
  Tusen tack för svar.
  //Henrik
   
  Redigerat 8 feb 2015 20:53
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.