Byggahus.se

Glödlampor går sönder i IKEA-spottar. Hela tiden!

 1. H
  Medlem Nivå 3
  Jag blir galen! Vi har tre spottar på en trafo och lamporna går sönder hela tiden. Ibland kan man banka igång eländet, men de håller aldrig.

  [​IMG]

  Har googlat mig till att vissa lamptillverkare har förtennade kabeländar för att förenkla montering och att lödningen fäster sämre på det vilket leder till glapp och spänningstoppar. Ska man löda om lamporna kanske? Internt, liksom.

  FÖRBANNAT STÖRIGT!
  Känns sådär att riva ut lampinstallationen ur mitt nya kök och sätta i nåt annat märke.
  Nån som stött på nåt liknande?
  /Henrik

  Ps. Vi köper OSRAM-lampor.
   
  Redigerat 22 sep 2012 11:18
 2. L
  Medlem Nivå 7
  Tänkte precis skriva att du ska köpa bättre lampor än Ikeas.
  Vi hade likadana armaturer i förra köket, och de hade precis samma symptom tills vi köpte andra lampor (minns dock inte märket, men det kan ha varit osram). När vi flyttade så fick armaturerna följa med, dock bytte vi trafo och stoppade dit ledlampor från Kjell istället. De har använts flitigt i över ett halvårs tid utan krångel, så jag sätter mina pengar på att du fått tag på kassa lampor.

  Sent from my ST17i using Byggahus
   
 3. M
  Medlem Nivå 7
  Jag tror snarare det é Transfon som är problemet, prova mäta upp hur mkt den ger ut.
   
 4. H
  Medlem Nivå 3
  Mäta upp...är tyvärr helt nollad på ellära. :(
  Men kan man byta mot LED-glödlampor? Måste man då byta trafo? Och var hittar man trafos?
   
 5. snaggletooth
  Medlem · Nivå 13
  Om armaturerna blir väldigt heta påverkar det ljuskällans livslängd negativt, och vibrationer (ser ut som att de sitter under överskåpen) är inte heller bra.
  Men är du säker på att det är lamporna som går sönder? Lampsocklar med halvdan kvalité tappar spänsten med tiden och värmen, och glappkontakt uppstår, och när det har svalnat brukar det fungera en stund igen om man lirkar lite.
  Så LED-ljuskällor känns som ett bra alternativ.
   
 6. H
  Medlem Nivå 3
  Menar du då LED-glödlampor? För jag är föga pigg på att byta armaturerna.
  Kan kontaktspray hjälpa?
   
 7. snaggletooth
  Medlem · Nivå 13
  Ja, du behöver inte byta armaturerna om du sätter i LED ljuskällor istället, däremot transformatorn kan behövas bytas ut, men det beror lite på.
   
 8. L
  Medlem Nivå 7
  Nja... I mitt fall så var det lamporna som gick, en och en. Och ibland gick det, precis som ts skriver, att knacka igång dem.
  Kan ju iofs ha varit trafon som skickade ut för hög spänning så att lamporna gick, jag mätte aldrig på den, utan jag köpte bättre lampor istället.
  Det där med dåliga armaturer pga värmeutvecklingen låter ju också som en möjlig orsak, men eftersom jag upplevde att problemet försvann när vi bytte fabrikat på lamporna så känns det lite konstigt. Kan det skilja så mycket på värmeutvecklingen på olika lampor att det kan spela roll, trots samma effektmärkning?
  Jag märkte ingen skillnad i ljusstyrka i alla fall.

  Ts: byter du till ledlampor så behöver du troligtvis byta trafo eftersom (enkelt förklarat) den du nu har inte "hoppar igång" ordentligt om den inte känner av någon belastning. Eftersom led drar så lite ström så kommer den inte att känna av det och inte starta, åtminstone så gjorde inte våra det.

  Lycka till!


  Edit: när vi bytte till annat märke(vilket det nu var) på halogenlamporna så fick vi ju fortfarande byta lampor då och då, men inte på långa vägar lika ofta som med Ikealamporna. Men sedan övergången till led så har vi inte bytt en enda lampa

  Edit2: vi köpte vår trafo och ledlampor på Kjell&company

  Sent from my ST17i using Byggahus
   
  Redigerat 23 sep 2012 00:14
  • Laddar…
 9. H
  Medlem Nivå 3
  Tack, Lostmoose. Det var infon jag var ute efter.