Byggahus.se

Glipa innerdörr på gångjärnsidan av karmen

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Jag satt in ny karm och innedörr precis. Det är mindre glipa/springa mellan dörr och karm nere vid undre gångjärnet än vid övre. Antar inte justering av karm löser något här, då följer väl dörren bara med med samma glipavstånd? Tycker heller inte att dörren går ända in och sluter tätt mot karmen utan den stannar i samma nivå som yttre sidan av karmen där fodret ska sitta.Vad kan lösningen vara? Lossa lite på skruvarna på dörren och skjuta ut dörrbladet något längre ut på gångjärnet om möjligt?
   
 2. nikasp
  Medlem · Nivå 15
  Det finns gångjärnsriktare att köpa just för det.
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Är det bara gångjärnsriktare som gäller eller går det att justera karmen också för att öka en glipa vid nedre gångjärnet, eller det kansk inte går?
   
 4. nikasp
  Medlem · Nivå 15
 5. M
  Medlem Nivå 1
  Böjer man olika delarna på gångjärnet åt olika håll kan man höja och sänka en sida av dörren som jag förstår. Böjer man hela gångjärnet lika mycket borde man kunna minska eller öka glipan mot karmen där gångjärnet sitter, korrekt?

  Min dörr är högerhängd, jag ser när jag står bakom dörren på baksodan av karmen där man ser hur långt in dörren går mot karmen så ser jag att övre vänstra hörnet på låssidan inte går in lika långt in mot karmen som i nedre vänstra hörnet. Kan man få in dörren lite längre in i karmen i övre vänstra hörnet genom att rikta gångjärnen eller är det något annat man måste göra då?
   
 6. Matti_75
  Medlem · Nivå 11
  Ta en bild så ska jag hjälpa dig. Självklart kan du justera detta med karmskruven
   
 7. nikasp
  Medlem · Nivå 15
  Missade det där med ny karm också.
   
 8. J
  Medlem · Nivå 12
  Börja inte bryta i gångjärnen på en ny dörr med karm. Sätt dig in i hur en karmskruv fungerar och justera så ser du vad som händer.
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem · Nivå 13
  Väldigt ofta så behöver man knäcka gångjärn på nya karmar, ingen som helst fara med det.
   
 10. Matti_75
  Medlem · Nivå 11
  Jag säger tvärtom, väldigt sällan behöver man knäcka gångjärn. Ofta har man inte kollat tillräckligt noga om vad man gjort fel med montaget.
   
 11. T
  Medlem · Nivå 13
  Monterat säkert 500+ innerdörrar och karm och säkert var fjärde får man knäcka gångjärn på.
  Och det har inget med montaget att göra utan dom är inte raka eller sitter inte likadant uppe och nere.
   
  Redigerat 13 jun 01:16
  • Laddar…
 12. M
  Medlem Nivå 1
  Kanon, tack! På bilden syns att springan är väldigt liten i hörnet vid nedre gångjärnet, större på låssidan. Det är lite tvärtom på övre delen av dörren. Visar även en bild på baksidan av dörren där dörren ligger mot karmen i stängt läge, den sluter skapligt tätt men bakom övre vänstra hörnet på låssidan går är det lite glapp, eller den går inte in lika långt mot karmen där, iofs kanske inget större problem. Dörren stänger bra utan problem, jag har inte behövt justera de 2 piggarna i låskistan något. Dörren står still i alla öppna lägen också, dvs den stänger eller öppnar inte sig självt vilket ju är kanon. Går det lätt att justera detta eller kräver det mer justering? Alternativt bara låta det vara? Kollade på badrumsdörren en snickare nyligen installerade, där var gliporna jämnare runt dörren, men dörren hade minst lika stort glapp i ena övre hörnet där dörren ska ansluta mot karmen i stängt läge.

  Överstycket på karmen är enligt vattenpasset helt i våg och springan där verkar jämnstor tycker jag. karmen är skapligt i lod och följer väggen, är det avvikelser är de nog små, som jag skrev rör sig inte dörren i öppen läge i alla fall :)

  Detta är min allra första dörr som jag installerat kanske ska tilläggas, fick dessutom tigersåga bort 2cm av balken i överkant för att få in en 210 dörr.
   
  Redigerat 13 jun 07:28
 13. Matti_75
  Medlem · Nivå 11
  Om du sätter på långpasset på karmen från golvet och upp så ser det ut som att du kommer att behöva skruva ut nedersta karmskruven. Du får sen justera resten igen. Ofta sätter man passet mellan skruvarna och kontrollerar inte att det blir en liten glipa mellan passet och karmen vid nedersta skruven, samma sak högst upp
   
 14. M
  Medlem Nivå 1
  Det var en något lutning på långpasset nu när jag skaffade ett sånt, dock en extremt liten. Justerade nederdelen av karmen på höger sida något närmare balken nu och justerade efter på andra sidan så det är nära nog rakt överallt på båda sidor. Att få det på hundradelen exakt känns omöjligt. Är precis samma resultat med springorna runt dörren dock.

  Tycker att glipan på höger sida av överkarmen är något större än den vänstra. Kanske bara är att knacka gångjärn som hjälper? Få upp dörren något på vänstra sidan. Den skulle även kunna vinklas in något på övre vänstra sidan då den är längst från att strutta mot karmen på den sidan i stängt läge. Hur ska man knacka på gångjärnen för att åstadkomma detta, är väl på nedre gångjärnet det ska justeras iaf, men gångjärnet består ju av 3 sektioner pinnen sitter i så frågan är vart på gångjärnet och åt vilket håll man ska knacka.