Byggahus.se

Glansig hinna över oljat trägolv-åtgärd ?

 1. Kristina Ekegren
  Medlem · 2 inlägg

  Kristina Ekegren

  Medlem
  Hej, undrar om någon har ett gott råd till mig. Har nämligen oljat vårt nyslipade askgolv och sedan oljat det med trestjerners ofärgade golvolja.

  Missade dock att man behöver torka av alla oljerester och nu har vi en glansig svårtorkad yta.
  Vi har hyrt en poleringsmaskin och köpt vita pads (scotchbrite200?) i hopp att åtgärda detta, men är rädd att det bara river upp och blir värre? Det har knappt gått ett dygn... Någon som har tips/råd/erfarenheter av liknande situation? Skulle verkligen behöva lite hjälp.
  Tack!
   
 2. P
  Medlem · 4 inlägg

  Peter Karlsson2

  Medlem
  Hej Kristina, hur gick det för dig? Sitter nämligen i samma knipa, se bifogad bild. Hjälpte poleringsmaskinen? Vad har du för tips?
  Tack   
 3. N
  Medlem · 325 inlägg
  Jisses. Hur länge sedan är det sen behandling?
  Prova med skurnylon eller liknande ganska omgående på ett mindre iögonfallande ställe och gno/polera och titta sen med rätt vinkel på ljuset om det blev bättre. För mycket olja som får ligga kvar på ytan bildar film och det är inget bra, alltså ett icke dugligt slutresultat. Låt inte solen ligga på för då torkar det bara fortare. Helst under 20grader och ingen direkt sol så har träet bättre chans att suga i sig oljan.
  Hellre tunt och flera lager än tjockt och slipa om..
   
 4. P
  Medlem · 4 inlägg

  Peter Karlsson2

  Medlem
  Tack för tipset, men det är kört. Hyrde även en poleringsmaskin, funkar inte, oljan blev bara varm (översta lagret). Jag får helt enkelt slipa allt på nytt? Det har nu gått 2 dygn sen sista behandlingen, kan jag slipa ner golvet idag?

   
 5. N
  Medlem · 325 inlägg
  Exakt vilken produkt har du använt dig utav?
  Hur känns golvet där det ligger förmycket produkt på, är det hårt, klibbigt, kan man skrapa bort med en nagel?

  Beroende på vilken produkt och hur den nu beter sig så lämpar sig olika metoder. Är det riktigt klibbigt så kanske man ska skrapa av dom värsta partierna med en sickel/färgskrapa för att inte slippappret ska klibba ihop fort
   
 6. P
  Medlem · 4 inlägg

  Peter Karlsson2

  Medlem
  Herdins golvolja naturell.

  har torkat , lite glans här och där, men för tunt att skrapa bort, har provat skruva bort också
   
 7. N
  Medlem · 325 inlägg
  • Laddar…
 8. P
  Medlem · 4 inlägg

  Peter Karlsson2

  Medlem
  Är det något att tänka på innan jag slipar på nytt?
  Måste det torka x antal dgr?
  Hur blir det med nuvarande oljan?

   
 9. N
  Medlem · 325 inlägg
  Är det torrt så är det bara att slipa, annars ta ett metallföremål och skrapa där det är blankt och se vad som händer. Är det som kåda så vänta ytterligare ett par dagar.
  Dagen innan du behandlar golvet har du persiennerna nere och är det varmt ändå så hänger du upp något ytterligare som hindrar solen från att lysa in och värma upp. Sen börjar du riktigt tidigt på morgonen när det är svalt och oljar enligt instruktionerna ( en bit i taget och torka av med LUDDFRI trasa efter ett par minuter) Använd inte papper eller något som fnösar sig. Rör noga om i burken innan och under behandlingen och lägg hellre tunt och gör jobbet 2ggr än att göra om att från grunden. Ett parkettgolv är inte massivt trä och kan inte slipas om hur många gånger som helst. Läs på och förbered allt innan så blir det bra(y)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.