Byggahus.se

Gjuta stödmur mot berg

252 läst  1 svar

 1. V
  Medlem Nivå 7
  Vi ska fixa till uppfarten mot huset och gjuta en stödmur som ska följa uppfarten och göra an mot huset vid vår groventré. Uppfarten är sprängd, och berget har en oregelbunden kant. Berget ska vara kvar i dager och det ska planteras i fördjupningarna. Höjden på muren blir ca 70 cm och ska gå ca 5 cm högre än bergets högsta punkt.

  När muren sedan svänger av mot huset sluttar marken och muren blir där ca 120 cm hög. Den kommer att behöva stå emot en del jordtryck då vi ska motfylla med material för att plantera i.

  Murens bredd har vi planerat till 20 cm.

  Frågor:
  1. Helst vill vi gjuta in berget så att vi får en så bred uppfart som möjligt, men vi är osäkra på hur mycket extra arbete det krävs (vi ska köpa tjänsten och vill få en rimlig slutnota). Går det att göra en gjutform som följer bergets form på ett tidseffektivt sätt och isåfall hur?
  Se bild: Gul markering: berg ingjutet. Röd markering: mur fritt från berg.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Stödmur uppfart.png


  2. Hur förankras muren för att stå emot jordtryck vid groventrén?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Stödmur groventre.png


  3. Hur dränerar man så det inte står vatten mot muren?

  4. Vi vill ha en så slät och fin yta som möjligt på muren, finns någon betong som då är mer lämplig?

  5. Bör man fasa av kanterna (tycker eg det är snyggare med raka kanter)?
   
 2. L
  Medlem · Nivå 7
  1) Jag rekommenderar en fristående mur som inte är en del av berget. Det låter bara jobbigt att armera och joxa så det blir bra på det sättet. Om uppfarten ska vara bredare får du borra bort mera berg, det är enklare än man tror, speciellt nu när du har en sida som är frilagd. Det kanske räcker att ge sig på de värsta utbuktningarna så det blir jämnare, därmed lättare att bygga upp en rak form nära berget.

  2,3) Jordtrycket kan du få bukt med om du förankrar muren med bakre klackar 2st på det utmarkerade röda segmentet. Klackarna bör vara lika grova som muren själv och väl förankrade i berget med ingjutet armeringsjärn. För att vattnet ska kunna passera skulle jag gjutit in ett eller två rör i nederkant av muren, på insidan av muren mellan berget kan en dräneringsledning anslutas till röret.

  4) Vanlig grovbetong blir mycket bra, det är formen som avgör slätheten. Formplyfa är väl att rekommendera.

  5) Alla yttre kanter bör fasas av med en liten vinklad list så kanten inte blir 90grader, dels ser det mer ordentligt ut och det är mindre känsligt för stötar. Det är hopplöst att laga små skavanker på ett hållbart sätt, så bättre att lägga lite tid på detta nu när jobbet ändå görs.
   
  • Laddar…
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka