Byggahus.se

Gipsputs innerväggar

 1. E
  Medlem Nivå 1
  Första inlägg!!

  Har läst och lärt mig mycket på forumet men nu tänker jag ställa en egen fråga.

  Vi har köpt ett radhus, 10 år gammalt, där det sitter tapeter på alla väggar, som är i lättbetong med någon enstaka gipsvägg. Vi gillar inte idén att lägga en lager till eller måla dem vita.

  Vi gillar ljusa, släta väggar för en mer "minimalistisk" känsla och vad jag förstår kan man få till det väldigt fint med gipsputs.

  Har läst och sett några videor om Knauf MP 75 L maskinputs, det ser ut som att ge bra resultat. Är det någon som har erfarenhet?

  Måste man måla över gipset eller kan man ha det som det är? Förstår att det kan bli lite känslig för smuts, men måla kan man ju alltid göra senare om det behövs?

  Vem anliter man för jobbet? Är det målare eller murare eller är det specialistjobb? Kunde inte hitta så mycket om just putsuppdrag genom att googla...

  Tack för hjälpen (y) !
   
 2. S
  Anonym
 3. E
  Medlem Nivå 1
  Exakt! Är själv från Holland där det är ganska vanligt, framför allt den variant som har lite struktur i, s.k. "Spachtelputz".

  https://youtu.be/NgQDT_N1bM8?t=45s

  Vi vill dock ha den släta varianten. Vad är den "svenska" tekniken för att få till en sådan yta?
   
 4. S
  Anonym
 5. T
  Medlem · Nivå 12
  Gipsputsa är väldigt enkelt att göra själv. Jag gips-putsa våran murstock här nyligen. Har aldrig putsat tidigare. Blev faktisk riktigt nöjd över strukturen. Jag "spackla" för frihand då det är en gammal murstock som inte "behöver" vara helt perfekt och rakt.
  Förstärkningsstål i utgående hörn. Jag filta kortsidorna och svärd-glätta framsidan. Framsidan blev nog lite var ni är ute efter, mycket slät. Riktigt trevligt material att jobba med.

  Måladen den sen vit. Glans 7.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Gipsputs.jpg
   
  • Laddar…
 6. S
  Anonym
  gipsputs på en gipsvägg är inte det lättaste.
   
 7. T
  Medlem · Nivå 12
  ahh det vet jag ingeting om. Tyckte TS nämde L-betong väggar. Men ser att han nämner gips också. Får omformulera mig. På min murstock av tegel så var det väldigt enkelt. Kan tänka mig att det är lika enkelt på lättbetong. Gipsade väggar vet jag inte :)
   
 8. E
  Medlem Nivå 1
  Vad jag har läst, så ska man använda en primer på sugande underlag som jag antar gipsväggar är, men kan man sedan köra på med gipsputs. Alternativet kanske är att tapetsera gipsväggen, som typ fondvägg.

  Det ser riktigt bra ut TotalControl :)
   
  Redigerat 13 mar 2017 15:14
 9. S
  Anonym
  du kanske ska testa rull spackel. när du skall ha en slätt vägg
   
 10. E
  Medlem Nivå 1
  Om man skulle spackla hela lättbetongväggen efter att tapeterna är borttagna , behövs det då en primer? Är det målare som fixar detta med (bred)spackling?
   
 11. S
  Anonym
  en målare eller du
   
 12. H
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Såg filmen på Youtube du länkade, intressant struktur! Inget som jag har sett i Sverige inom målarbranschen. De alternativ jag kan ge dig är antingen att spackla med ett grövre spackel(Flügger har ett som heter Lätt Grov) och sedan målning 2 ggr på det. Det andra alternativet är ett pulver i påse som du häller i färgburken innan målning som ger en lite robustare struktur.

  Mitt råd är att gå till närmaste färgbutik och få mer råd om deras produkter. De kan hjälpa dig att komma vidare. Lycka till!
   
 13. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Håller just på att öva mig i att putsa gipsputs på lecaväggar som är grundputsade sedan tidigare. Kan inte säga att det är enkelt. Tvärt om skulle jag säga att det är svårt.....
   
 14. E
  Medlem Nivå 1
  Tack Hosof. Jag är mer förtjust i släta väggar, så vanligt bredspackling och målning borde vara ett bra alternativ.
   
  • Laddar…
 15. T
  Medlem · Nivå 12
  Vad känner du är svårt? Om de är grundputsade/slammade så kan du nog behöva primer.
  Är de ytterväggar?