9 674 läst · 17 svar
10k läst
17 svar
Geoteknisk markundersökning - fakta, pris, tid
Sida 1 av 2
På konsumentens sida
· 3 216 inlägg
Ska du bygga hus kan det vara krav på att du ska genomföra en geoteknisk markundersökning, eller så kanske du själv känner att det finns behov av en. Vi pratade med geoteknikern Andreas Hansson om olika metoder för geoteknisk markundersökning, hur de går till och vad de kostar.
Du kan läsa artikeln här: Geoteknisk markundersökning - fakta, pris, tid
Du kan läsa artikeln här: Geoteknisk markundersökning - fakta, pris, tid
Husägare
· Västerbottens län
· 777 inlägg
Vi kom undan lite billigare genom att gräva själva och sedan ta ut teknikern 
En mycket bra sammanfattning. Ett tillägg dock , vid anlitandet av de vanligaste större konsultfirmorna vill de sällan arbeta direkt mot privatperson av försäkringsskäl. Vanligas är då att t.ex marentreprenör eller husleverantören får agera kund för geoundersökningen.
prisbilden kring 20 000 gäller om man har turen att ha någon mindre firma som utför geotekniska undersökningar i ens närområde. De största konsultföretagen kostar normalt i bästa fall det dubbla.
prisbilden kring 20 000 gäller om man har turen att ha någon mindre firma som utför geotekniska undersökningar i ens närområde. De största konsultföretagen kostar normalt i bästa fall det dubbla.
Husägare
· Västerbottens län
· 777 inlägg
Vi betalade 7500kr inkl moms 2017 men grävde som sagt en grop själva.
Det går att förutsäga pållängderna någorlunda för slagna Stålrörspålar (vanligast för villor och mindre byggnader) rätt så väl, givet att man vid borrningen utför så kallad slagsondering, vilket i min mening kan krävas vid en geoundersökning där pålning kommer vara aktuellt.
Timmy1986 skrev:
Har för mig att det också finns andra typer av pålar. Förändrar det i så fall möjölighen att bedömma?
Hej ! Det finns ju slagna betongpålar ( grova pålar) och borrade pålar också ( dyra, också ofta grova) men inga av dessa är särskilt vanliga för vanliga hus som detta forum behandlar. Det finns metoder för att uppskatta deras längder också , men då pratar vi generellt om undersökningar av helt annan omfattning och pris än vad en ”villaborrning” täcker.
Betalade drygt 28000:- för geoteknisk undersökning i Gbg-området. Det var 2018. Anlitade en mindre firma. Pratade öven med en större firma. Fick dock känslan att de höll på med helt andra projekt då jag fick ett hutlöst pris. Tyckte till och med det var märkligt att de offererade mig som privatperson. Det lönar sig nog att kolla med flera.
Jag hade ca. 2m lera ned till fast berg när jag byggde min friggebod. Byggde boden på en ram av 45x195 som bärs upp av gjutna plintar som sitter fast i galvade fyrkantsrör 40x40x4 som jag slog ned med storslägga. Det var relativt enkelt att sätta ett streck på röret med lasern när det tog stopp, sedan ett par slag ytterligare för att se om det rörde sig. Kapa röret i rätt nivå, svetsa fast en liten korg av armering ovanpå röret och gjuta fast en plintsko. 15 år senare och den har inte rört sig en mm.
Det kommer att stå så länge fyrkantsrören inte rostar sönder. I leran har du nästan inget syre, så där kommer det hålla, däremot kan det rosta längst upp om det är singel där. Har du lyckats gjuta så att det är betong överallt där luft och rinnande vatten kan komma åt har du nog en påle som håller över tid. På större byggnader vid stora lerdjup där man inte vill driva pålen till fast botten gör man ibland liknande kombination med betongpåle högst upp ovan grundvattnet och träpåle i botten, trä suger fast i lera och silt men tål inte syre.M Markarbetaren skrev:Jag hade ca. 2m lera ned till fast berg när jag byggde min friggebod. Byggde boden på en ram av 45x195 som bärs upp av gjutna plintar som sitter fast i galvade fyrkantsrör 40x40x4 som jag slog ned med storslägga. Det var relativt enkelt att sätta ett streck på röret med lasern när det tog stopp, sedan ett par slag ytterligare för att se om det rörde sig. Kapa röret i rätt nivå, svetsa fast en liten korg av armering ovanpå röret och gjuta fast en plintsko. 15 år senare och den har inte rört sig en mm.
Yes jag vet, jobbat med markarbeten i +30 årK KungAnka skrev:Det kommer att stå så länge fyrkantsrören inte rostar sönder. I leran har du nästan inget syre, så där kommer det hålla, däremot kan det rosta längst upp om det är singel där. Har du lyckats gjuta så att det är betong överallt där luft och rinnande vatten kan komma åt har du nog en påle som håller över tid. På större byggnader vid stora lerdjup där man inte vill driva pålen till fast botten gör man ibland liknande kombination med betongpåle högst upp ovan grundvattnet och träpåle i botten, trä suger fast i lera och silt men tål inte syre.
Inuti många fastigheter som står på träpålar har man grundvattennivåreglering för att inte nivån ska sjunka och träpålarna ska torka. Vi använder oss ofta av friktionspålning och kohesionspålning på jobbet beroende på jordtyp. Men absolut vanligast är pålning till fast berg med betongpålar med bergdubb eller stålpålar som borras fast om berget lutar mycket.
Jag har jobbat som grundläggare med pålning men jag höll ut i en månad sedan insåg jag att det var inte så utvecklande att koppla och skarva pålar