Byggahus.se

Genomfärgad kalkputs i vardagsrum

903 läst  5 svar

 1. A
  Medlem Nivå 8
  Vi har just rivit ner tapeterna på de gamla kalkputsade väggarna i vardagsrummet för att reparera lite bomputs och gamla vattenskador. I stället för att tapetsera eller väva, skulle vi vilja putsa väggarna med finputs, antagligen i en lite varm ljusgrå färg.

  Eftersom det är gammal kalkputs på väggarna är ingen cementblandning aktuell. Jag har spanat lite på Målarkalks finputs (http://www.malarkalk.se/sv/page/99/Produktinformation). Är det någon som har erfarenhet av den? Hur beständig blir ytan? Är den svår att få bra? Jag har putsat lite innan, men i ganska begränsad omfattning. Men underlaget är bra, och det ska ju på ett ytterst tunnt skikt.

  Finns det några alternativa produkter?
   
 2. A
  Medlem Nivå 8
  Gör ett försök att väcka den här tråden. Någon som har använt sig av Målarkalks Finputs eller Sandputs?

  Eller något liknande?
   
 3. magnusmo
  Medlem Nivå 4
  Hej,
  har använt något liknande.... Vi blandar pigment direkt i kalkputsen och putsar väggarna. Bild bifogad som exempel. Fördelen är att det inte blir fula streck/repor om man råkas skada väggen när putsen är genomfärgad.
  Färgen här är 3% blått i putsen som är krämvit fran början och det vita är 3% titandioxid i samma puts.
  Sedan har vi lagt på några mmm, det är en stor fördel om underlaget är bra. åtgång är ca 1.5kg/m² väggyta
  Betalar 1.11€/kg för finputs och 12.8€/kg för det blåa pigmentet. (Bor i Tyskland)
  Magnus

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0155.jpg
   
 4. A
  Medlem Nivå 8
  Tack, kul! Hur blir ytan? Dammar det något om det? Hur är det att gå emot eller ta på? Använde ni rivbräde med svamp för att få till finishen?
   
 5. magnusmo
  Medlem Nivå 4
  Ytan beror pa putsens kornstorlek och vilka verktyg man har använt. Våra väggar är "filtade" och har kornstorlek 0,4-0,5 mm så resultatet blir att man ser en viss struktur i ytan. Det finns även kalkputs som har kornstorlek 0.03 mm (spackel egentligen) som man bearbetar med en bred spänstig spackelspade, då blir ytan helt slät och jämförbar med en "modern" vägg. Det kräver dock sin man (kvinna) att få ett bra resultat, så jag valde den lite enklare varianten med grövre korn + filtning.
  Väggen "smular" lite när den är nyputsad, men försvinner när man har borstat av väggen. Man får ett litet färgsläpp också om man gnuggar med tummen på väggen, nuddar man bara släpper ingen färg.
   
 6. magnusmo
  Medlem Nivå 4
  Här är närbild pa väggen så du kan se strukturen.
  Det gula är resultatet av slarvigt underarbete =/ Har inte tvättat bort tapetklistret nog noggrant och sedan för tunn grundering. Har tyvärr ingen ny bild av "spacklade" väggar

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0177.jpg