Byggahus.se

Generellt namn på denna typ av lampa? Och standarddiameter på gängan?

 1. J
  Medlem Nivå 7
  Hej,

  Någon som vet om det finns något generellt namn för denna typ av lampa? Jag menar alltså hela armaturen, sockeln och glaskåpan.

  classi1.jpeg
  http://www.ifoelectric.com/pdf/6041-510-16.pdf

  Det finns ju plafonder, tak-pendlar, tak-kronor, spotlight-armatur, lampetter m.m, m.m... Så då tycker man ju att även denna enkla stilrena typ av lampa borde ha ett namn, eller?

  Utan att ha ett namn att gå efter gör det ju mycket svårare för mig att hitta liknande lampor från andra tillverkare. T.ex vill jag helst hitta en sån här lampa, men som har passande kåpa i både klarglas och frostat glas, så att jag kan byta om jag skulle vilja det. Ifö Electrics har dock bara klarglas och opal, inte frostat glas.

  För övrigt finns sockeln i två varianter, med 88,5 respektive 99 mm diameter på gängan. Vilken bör man satsa på, om man vill ha störst möjligheter att hitta passande glaskåpor från andra tillverkare? Finns det någon standard kanske?
   
 2. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Klotlampa skulle jag kalla den modellen.
   
 3. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Redigerat 30 okt 2014 11:03
 4. J
  Medlem Nivå 7
 5. J
  Medlem Nivå 7
  Trevligt. Tack för länken!

  Det verkar som att en gänga på 84,5 mm verkar vara standar, bra att veta det.

  Dock tråkigt att se att även dessa kupor (kåpor?) bara finns i glasklas eller fula opalvitt. Vill ju ha frostat glas. Och jag vet fortfarande inte vad jag ska använda för sökord för att hitta just denna typ av glaskåpor. Det gör det ju svårt för mig att veta om det om det bara inte finns en sån glaskupa, eller om den finns men jag bara inte hittar den...

  Kanske ska man kolla med en glasmästare, hmm...
   
 6. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Jag har en mattvit plastkupa som du kan få om du vill :)

  PS
  http://elbutik.se/product.html/reservkupor-till-ifo
   
  Redigerat 30 okt 2014 12:21
 7. J
  Medlem Nivå 7
 8. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  Porslinsglob brukar jag kalla denna typ av armatur.

  //Patrik
   
 9. J
  Medlem Nivå 7
  Intressant. Och det ger onekligen ett antal bildträffar av rätt sort. :)

  För övrigt så köpte jag en matt variant från Byggfabriken som av någon anledning inte fanns med i listan på sidan som länkats till ovan. Den är matt som sagt, vilket inte är samma som frostad men ändå bättre än opalvit eller plast. Och den kostade bara 165 kr, så i värsta fall, om jag ångrar mig sen, så har jag alltid möjligheten att köpa en i klarglas och ta den till en glasmästare så får han frosta den. Fick en prisuppgift på runt 700 kr för detta, när jag frågade runt tidigare.
   
 10. Enk Projektet
  Medlem · Nivå 14
  Skithusarmatur med E27 sockel....
   
  • Laddar…