Byggahus.se

Gemensam väg - Tacksam för snabba råd!

 1. P
  Medlem · 22 inlägg

  peja72

  Medlem
  Hej,
  Jag och en nära vän skall bygga var sitt hus. För att komma till tomterna så måste vi förlänga en befintlig väg som idag går till 3 fastigheter. Vad vi har förstått så finns det idag inget form av servitut eller dyl. utan det verkar vara en muntlig uppgörelse med den bonde som äger marken där vägen går, vilket även är den bonde som en gång i tiden sålt deras tomter.

  Frågor:
  1) Hur bör vi hantera frågan med vägen, är det inte lämpligt att tillsammans med de nu totalt 5 fastigheter och 2 markägare som berörs av vägen ordna någon from av servitut, gemensamhetsanläggning, eller liknande?

  2) Vad för form av servitut, gemensamhetsanläggning rekomenderas?

  3) Hur går man till väga och har ni något förslag på hur man skriver/ansöker?

  3) Är det någon kostnad för de olika formerna?


  Tack på förhand.
  Peter
   
 2. Hemmakatten
  Medlem · 11 631 inlägg

  Re: Gemensam väg - Tacksam för snabba råd!

  Det är mycket allvarligt om det inte finns något skriftligt avtal med bonden! Ni riskerar att bonden när som helst stänger av vägen och förbjuder er att använda den.
  En gemensamhetsanläggning innebär att man gemensamt äger och förvaltar vägen. Det vill bonden kanske inte gå med på. I så fall är ett servitut en lösning. Det allra bästa och starkaste skyddet är ett officialservitut som Lantmäteriet gör. Men kolla först om det inte redan finns. Lantmäteriet brukar inte sstycka av tomter om det inte finns tillfart till fastigheten. I servitutet skall också stå med vilken andel varje fastighetsägare skall bidra med. Den fastighetsägare som bor närmast infarten får ett lägre andelstal än den som bor längst in.
  Den andra typen av servitut är avtalsservitut. Det skriver man själv (eller en jurist) och skickar in till Inskrivningsmyndigheten för anteckning i Fastighetsregistret. Det avtalet (servitutet) skall ha samma innehåll som det tidigare nämnda officialservitutet.
  Lantmäteriet tar ut en avgift som kan bli några tusenlappar. Men det är det absolut värt för er i längden. Ett avtalsservitut kostar under en tusenlapp att registrera + då förstås juristkostnaden.
  Det kan vara vanskligt att skriva ett avtal själv, det klan vara lätt att glömma ta med någon väsentlig del. En variant är att ringa till Inskrivningsmyndigheten och se om du kan få en kopia något tidigare avtal.
   
 3. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Servitut kan vara ett sätt

  En annan möjlighet kan vara att bilda en gemensam vägförening och köpa loss vägen.
  Då får ni ju bättre möjligheter att påverka väghållningen, snöröjning, belysning etc.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.