Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Gått ifrån gällande bygglovs handlingar

 1. H
  Medlem · Stockholm · 10 inlägg

  Holmvit

  Medlem
  Hallå.

  Ska bygga ut huset och började att riva i tvättrummet där jag skall byta ut klinkers men gick på en fuktskada som har blivit. If va och kollade och vi kom fram till att förra ägaren ej gjort detta på rätt sätt med uppvik m.m¨Då måste jag ta förra ägare på detta.

  Är det någon som har erfarenhet av detta. Hur går det till och är det svårt att få ut ersättning för skadan.

  Sen kollade jag igenom dom gammla ritningarna och upptäcker att han har skitit i att sätta en osb skiva innan gips på väggarna. Då avviker man från bygglovet. Får man göra det?. Hur mycket får man ändra på. Kvalitets ansvariga måste ju skriva under på att arbetet har utförts enl handlingar samt på ett fackmanna mässigt sätt.:confused:
   
 2. B
  Medlem · 220 inlägg

  Bele

  Medlem
  Står det verkligen i bygglovet att det ska vara OSB-skiva bakom gipsen?

  Om det är byggt så eller inte är knappast något bygglovshandläggaren lägger sig i. Föreskrivs inte ens av branschrekommendationer.

  Om det finns på ritningar du fått är det nog att se som en mindre avvikelse som knappast är en reklamationsgrund gentemot tidigare ägare. Tror inte det finns många hus där allt är utfört precis enligt konstruktionsritningarna.
   
 3. klaskarlsson
  Medlem · Stockholm · 4 798 inlägg

  klaskarlsson

  Medlem
  OSB bakom gipset känns inte som om det på ngt sätt skulle vara kopplat til bygglovet - och "fackmannamässigheten" kan vara både med och utan OSB - många bygger utan av budgetskäl :)
  OM inte det är en vägg där särskilt brandskydd kräver dubbla skivor för att uppfyllas (mot tex garage).

  Om du inte kune misstänka fuktskadan pga ålder eller skick, och inte hittade den vid din besiktning så är det dolt fel du skall gå på säljaren med.

  Kom dock ihåg att en sådan process, om säljaren inte frivilligt går med på ngn ersättning, är rätt lång och kan vara dyr. Så måste du dra det vidare så måste du ha gott om intyg och bar på fötterna samt en rimligt hög ersättning att vänta (ingen ide att dra det för några tusenlappar)

  /K
   
 4. snickarboden
  Medlem · Skåne · 4 736 inlägg

  snickarboden

  Medlem
  OSB+gips lär knappast ses som dubbla brandskyddande lager.

  Nej, avsaknaden av OSB'n lär inte ses som kopplat till bygglov etc

  /Kent
   
 5. klaskarlsson
  Medlem · Stockholm · 4 798 inlägg

  klaskarlsson

  Medlem
  Faktum är att i en annan tråd här så har en person fåttt igenom "dubbla skivmaterial" och tom gjort brandtester på det. Skillnaden mellan plywood och gips i genombränningstid är tydligen i princip förumbar - iof vet jag inte om samma gäller för OSB - men plywood vs OSB torde ju inte vara så otroligt olika !?

  /K
   
 6. M
  Medlem · Mitt i Sverige · 1 526 inlägg

  Mäster

  Medlem
  Det blir troligen billigare om du fixar det där själv, enligt eget huvud ,och sunt förnuft, med eller utan branschregler, försäkringarna har man endast för att betala, inte för att få ersättning vid vattenskada, om det inte är så att halva huset måste rivas, men oftast är det någon regel och skivmtrl som ska bytas + lite torktid, Och nu är det fel med osb bakom gips vid "våta väggar" gips är också fel, enligt BKR, dock inte GVK, men gör man åt sig själv, så är det nog mer sunt förnuft och NOGGRANNHET som gäller, det är väl därför det kallas BRANSCHregler...
  Vad IF beträffar så... är dom inte kloka.....
   
 7. A
  Medlem · Blekinge · 9 637 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Det finns massor av trådar som handlar om att få ut ersättning för det man menar är fel. I princip är det mycket svårt och kan ta år av processande, om man över huvud taget får ut nånting.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.