Gardinstånger väggventiler

1k läst  31 svar

 1. R
  Medlem Nivå 4
  Min sambo envisas med att vilja ha gardinstång högt upp vid tak över fönstren. Dock har vi väggventiler som sitter lite här och var. Det finns en liten yta mellan ventil och taklist. Är det någon som vet någon bra gardinstångslösning så man kan få stången precis över väggventilerna? Och nej hon vill inte sätta gardinskena i taket
   
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
 3. B
  Medlem · Nivå 14
  Ni behöver också tänka på hur gardinerna hänger i förhållande till ventilerna så att ni inte blockerar luftströmmen som är tänkt att gå från ventilerna snett neråt till ventilationsspringan under dörren. Om luftströmmen tvingas gå en annan väg så kan det bli dålig luft och kondenserings- och fuktproblem på fönsterbågarna.
   
 4. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Nu skojar du väl?
  Luften rinner naturligtvis ner längs ytterväggen och kyls av,
  för att sedan rinna ut över golvet och ut under dörren.

  Det finns inga luftströmmar snett nedåt,
  från högst upp på ytterväggen till nere vid golvet på väggen mitt emot.

  Eller har du verkligen mätt upp detta?
   
 5. B
  Medlem · Nivå 14
  När man har ett element under fönstren så skapar det en uppåtgående luftström, vilken t.ex. utnyttjas för att motverka kallras från fönster och ventiler. Den luftströmmen ska förhindra att luften från ventilerna går rakt ner.

  Man får verkligen hoppas att insidan av ytterväggen är varmare än luften som kommer direkt utifrån så här års, dvs. att luften från ventilerna inte kyls ner av väggen.
   
 6. GoForIt
  Medlem · Nivå 13
  Eller också får man ibland sätta ner högerfoten stabilt och informera om att den placeringen inte är lämplig..
   
  jnse gillar
 7. B
  Medlem · Nivå 14
  Normalt vill man ju att gardinerna går 2-5 cm ovanför gardinstången för att det ska se snyggt ut, och inte heller går emot taket för då blir det konstiga böjningar i gardinen när man drar i den.
   
 8. R
  Medlem Nivå 4
  0DBBD7D9-1E5F-411C-AA91-9AC588DA51C9.jpeg
  Såhär ville min sambo ha!
   
 9. T
  Medlem · Nivå 14
  Hur ska det gå? Med magnetlist ovanför?
   
 10. T
  Medlem · Nivå 14
  Byt inredningstidningar eller sambo.
   
 11. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 11
  Som på bilden du visar borde inte blockera ventilen nämnvärt. Stången hamnar ju inte dikt an mot väggen och inga gardiner som täcker för ventilen.
   
  BirgitS gillar
 12. B
  Medlem · Nivå 14
 13. B
  Medlem · Nivå 14
  Instämmer och själva fästena är ju i kanterna av fönstren.

  Hur mycket skjuter ventilerna ut från väggen?
  Det gäller ju bara att hitta fästen som är tillräckligt långa. De här är ställbara mellan 10 och 15 cm från väggen: https://www.textilgallerian.se/gardiner/gardinstanger/adore-gardinstang-morkgra

  Kan ju vara bra att tänka på att gardiner som ligger längs golvet är väldigt bra dammsamlare och är i vägen när man ska dammsuga.
   
 14. nikasp
  Medlem · Nivå 12
  Jag som gubbe googlade själv fram att rummen känns större så jag höjde upp alla (nya) gardinstänger när vi flyttade in i huset. http://kirsch.se/produkter/rimini-set-o-19-mm/ Det gjorde stor skillnad. Både jag och sambon är vana med sekelskifteslägenhet i Stockholm och jättehögt i tak, kändes lite hoptryckt innan jag flyttade upp dem.

  "Hållaren är reglerbar vilket betyder att du själv ställer in det avstånd du vill ha från vägg till gardin, från 10 cm upp till 15 cm. På så sätt hänger gardinen fritt och riskerar aldrig att vila mot fönsterbrädan."

  De stånghållare som följde med räckte till för att stången ska komma på utsidan av donet. Finns även extra långa hållare att köpa separat. Jag tror att jag kanske får flytta lite på stången när jag ska byta filter eller justera ventilen.

  Gör nu som frun säger.
   
 15. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  För gardinstången i #2 ovan
  [​IMG]
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: