Byggahus.se
  1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Gardena Sileno - Den enda stora tråden

  1. J
    Medlem · Västra Götaland · 38 inlägg

    johs

    Medlem
    I år uppdaterade jag min SIleno 1600+ (inköpt 2020) för första gången. Sen dess (1 månad nu) har jag fått ett antal Charging System Problem, som jag inte har något minne av från tidigare år.
    Dock inte att den backar ut! Utan den laddar ett tag, och sen får den detta felmeddelande.

    Senaste gången hade den (enligt API-integration) laddat 99%, vart uppe på 100% några minuter för att sen backa ner till 99% och gå in i felstatus (dock med Battery Charge = OK). Detta var sista körningen för kvällen. Den kom aldrig igång av sig själv, var tvungen att gå ut och OK'a felmeddelandet morgonen efter innan den började köra.. Efter det körde den på ~1h20min till 50% nivå och höll igång som vanligt resten av dagen & veckan..
     
    • Laddar…
  2. X
    Medlem · 111 inlägg
    Tack igen, alla ni som delar med er av värdefulla erfarenheter !
    Nu har jag kört fast lite... Jag gjorde en provinstallation på en liten del av gräsmattan, för att göra tabbarna i mindre skala innan det blir skarpt läge. Här använde jag gammal överbliven 220V-kabel (singel-ledare) för att slippa klippa i originalkabeln i onödan. Det ser ut ungefär så här (ej 100% skalenligt) :
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    test1.jpg

    De gråa områdena är passager med 60 cm mellan gränskablarna.
    Grönt = guide, svart = gränskabel och blå = "Following Out".
    Guiden går c:a 120 cm rakt ut innan böjen.
    Har satt area1 till 1 meter ut och 75%, samt area2 till 20 meter och 25%.
    När jag väljer "test" på area2 så går den enligt det blåa spåret. Vid krysset stöter den på ett hinder, letar sig fram till guiden och gränslar denna men stannar efter totalt c:a 12 meter vid cirkeln. Där står den stilla i 60 sekunder med texten "Following Out" på displayen, sedan startar den om (och börjar klippa).

    ("Test" på area1 fungerar som den skall).

    Har provat att kalibrera guiden, men det har inte gjort någon skillnad.

    Hittade en "snabbmeny" (dold, man får hålla menyknappen intryckt i 3 sekunder), där fanns följande info :
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    test3.jpg

    Vet inte om värdena är intressanta i sammanhanget (kanske skulle jag ha kollat detta där den stoppade och inte i laddstationen ?)

    Här stoppade den :
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    test2.jpg


    Lampan i laddstationen lyser grön.
    Sileno City 400, helt ny och uppgraderad till :
    Programvarupaket: 5908253-12A
    Huvudprogramvara: 35.13
    Utgivningsdatum: 12/2021

    Hoppas någon kan ge en ledtråd till vad som är felet.

    EDIT: Glömde nämna att om jag placerar klipparen i änden av guiden och ber den att parkera så klarar den av att gå hem via guiden hela vägen.
     
    Redigerat 4 jun 21:05
  3. V
    Medlem · Västra Götaland · 33 inlägg

    Vinkel Volten

    Medlem
    En chansning: Hur skarp är böjen på guidekabeln i svängen där den stannar? Är det för skarp vinkel så kan roboten bete sig konstigt på många sätt. T ex att den stannar eller kör över kabeln och inte känner av den. Svängar på kabeln ska vara så ”mjuka” som möjligt och hellre långa än för korta om det är möjligt.
     
    • Laddar…
  4. X
    Medlem · 111 inlägg
    Böjen går som på bilden, dvs 2 st cirka 45-graders böjar. Och som sagt, att gå hem och parkera samma sträcka i motsatt riktning är inga problem.

    Väldigt mysko att den startar om efter 60 sekunders inaktivitet här, man ser det på att texten "Gardena Sileno" kommer upp på displayen, sedan börjar den klippa (pga att schemat är gjort så).
     
  5. E
    Medlem · Skåne · 11 486 inlägg
    Du ligger sannolikt på gränsen av vad du det går att uppnå med minimumavstånd mellan kablarna.
    Det blir till att justera kablarna för att få till ett större avstånd etc.

    Vad är det för hinder den stöter på, som du märkt med X? Ett hinder längs kabeln gör inte saken bättre.
     
  6. X
    Medlem · 111 inlägg
    Den passerar det smalaste området (60 cm) utan problem, men stannar alltid på samma fläck efter passagen. Skumt att programmet krashar (bootar om) utan felmeddelande och inga som helst "fritagningsförsök", den bara stoppar.

    (Hindret är en buske, jag ville se om den tar sig in i passagen trots detta, vilket den gör).

    Jag skall se över skarvar mm senare idag, och även testa att dra om guiden. Hela syftet med denna test-installationen är att se vad som fungerar och vad som inte gör det. Och helst också förstå varför vissa saker inte fungerar.
     
  7. X
    Medlem · 111 inlägg
    Det var inget fel med skarvarna. Den stannade varje gång på exakt samma ställe, och startade om sig själv efter 60 sek hängning.

    Kollade med magnet om det fanns järn (tex brunnslock) i marken, men icke.
    Men när jag drog om guiden enligt den streckade linjen nedan gick allt ok.
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    test4.jpg

    Kanske det hade varit bättre att låta bli den senaste programuppdateringen, men det vet man ju inte.
    Lite besviken på Gardena´s kvalitetskontroll blir jag när man belönas med en program-krash trots att man följt manualens anvisningar. Ett felmeddelande är väl det minsta man kunde begära.
     
  8. V
    Medlem · Västra Götaland · 33 inlägg

    Vinkel Volten

    Medlem
    Fick precis idag dra om min guidekabel i en smal passage där den ligger nära minimum avståndet till begränsningskabeln. Funkade utan problem förra året men antingen har kabeln flyttat på sig, kanske pga tjäle och tö, eller så är senaste uppdateringen mer känslig för avståendet. Har oxå uppdaterat till senaste programuppdateringen.
    Precis som för dig funkade parkering fint men vid ”transport” till andra ytan stannade den ca halvvägs in i passagen. Dock ändrade min omedelbart till att börja klippa efter att ha räknat ner från 3 i displayen.
    Efter att ha flyttat guidekabeln ett par cm längre från begränsningskabeln där klipparen stannade och ca en meter åt båda håll så funkar det nu fint igen.

    Funderar över om klipparen endast kontrollerar avståndet mellan kablarna när den kör ut och inte under parkering?
     
  9. X
    Medlem · 111 inlägg
    Hur gick det för dig, gick det att fixa felet ?
    Har detta fungerat bra tidigare (hur länge) ?
    Har du uppdaterat programvaran nyligen ?
    Finns det någon misstänkt elektrisk utrustning som kan tänkas störa från insidan av väggen, eller kanske en elkabel i marken ?
     
  10. rawgnar
    Medlem · 5 inlägg

    rawgnar

    Medlem
    Sitter och sakta men säkert och förgyller min glesa man med nya gråa hår.

    TL;DR: klipparen vill inte para sig med appen längre efter service och programvaruuppdatering.

    Köpte en Smart SILENO city 500 i vintras. Kopplade in den för någon vecka sedan (bor norr över så gräset har inte kämpat sig så långt för än nyss) och batteriet visade sig vara slut. Var osäker på hur den skulle bete sig så han göra alla installationer och uppdateringar (utom den via USB-kabel) med klipparen i laddstationen. Kopplade bort allt, parning med app, och tog bort från app och lämnade in hos återförsäljare. Fick tillbaka den nästa vardag med nytt batteri och senaste programvara installerad.

    Super tänkte jag och skulle koppla upp den igen, men icke! Klipparen och gatewayn hittar inte varandra alls. Går inte att para längre. Kontaktade Gardenas support och har testat att reseta GW på alla möjliga olika sätt och para i alla tänkbara möjliga ordningar. Senaste budet är att lämna in på service. Var hos ÅF idag och de har inga möjligheter att felsöka apprelaterade problem, vilket innebär att skicka vidare på service (vilket jag gissar innebär smärre blomsteräng här hemma innan den är tillbaka igen).

    Den klipper som den ska på schema men vill liksom inte vara smart längre. Är det någon som stött på liknande och vet vad som kan vara fel? Vore ju skönt att slippa lämna in och få tillbaka den lagom tills norrlandshösten är här.
     
  11. S
    Medlem · Dalarna · 94 inlägg

    svetsnisse

    Medlem
    Har du kollat att gardenas router klarar 5ghz? Jag kör på 2.4 ggz ,ej testat 5ghz.
     
    Redigerat 7 jun 07:44
  12. LevaLivet
    Medlem · Vastra gotaland · 112 inlägg

    LevaLivet

    Medlem
    Test -installerade vår sileno city 300 igår, och det enda jag reagerar på är att klipptiden är ca 40 minuter mot specade 65.

    Har lite högre gräs då det klipptes för cirka 4-5 dagar sedan senast. Kommer vänta och se om klipptiden blir bättre, men passar på att fråga er ifall ni märkt av att klipptiden är markant kortare när man har lite längre gräs?
     
    • Laddar…
  13. pokasd
    Medlem · 238 inlägg

    pokasd

    Medlem
    Har en Lona Life 700 jag vill testa här hemma. Vi har lite staket och buskar som vi vill lägga stenplattor intill för att kunna klippa så långt ut som möjligt. Det är dock inget vi hinner fixa på ett tag och vi vill få igång klipparen redan nu. Borde vi lägga begränsningskabeln som gräset ser ut idag eller ska vi montera den längre in så det blir bra till stenplattorna i framtiden? Eller kommer vi kanske behöva flytta på kabeln när vi lägger dessa plattor ändå?
     
  14. E
    Medlem · Skåne · 11 486 inlägg
    Högt gräs över hela klippytan kommer att kräva mer energi=korta klipptid, exakt vad det innebär i kortare klipptid är svårt att säga.
    Tänk på att du antingen ska klippa gräsmattan med vanlig klippare innan roboten går ut eller starta roboten med hög klipphöjd och sedan successivt sänka till önskad nivå.
     
  15. E
    Medlem · Skåne · 11 486 inlägg
    Svårt att svara på utan att se hur det ser ut. Vet ej hur länge du tänker vänta med stenläggningen, men är det bara några månader fram i tiden så är det relativt enkelt att dra upp kabeln och spika ner den på ny önskad plats.
     
    • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.