Byggahus.se

Garage, fortsätter på förra ägarens projekt

 1. D
  Medlem Nivå 9
  Hej,

  Här kommer en tråd om vårt projekt med att färdigställa det garage som förra ägaren påbörjade men aldrig avslutade.

  Bakgrund:
  Lada på grundmur blåste bort för uppåt 20 år sedan.
  Förra ägaren gjöt en ny grundmur för att minska garaget (längs en långsida), murade upp nya väggar i leca men sedan tog det stopp. Innermåtten på garaget är 15,5x5,5 m.

  När vi flyttade in för 4 år sedan tog jag in en offert från en lokal firma på att bygga ihop garaget med ett mindre förråd samt färdigställa det. De offererade nästan 1,4 MSEK så det hamnade på is...… minst sagt.

  Förebild:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Förebild.jpg

  Att göra med lokal firma:
  Gräva ur och gjuta ny isolerad platta
  Mura igen öppningen som vetter in mot gården samt montera ytterdörr istället
  Höja hitre långsidan med 1 m (mura)
  Öppna upp för garageport, 3000x2100, i bortre gaveln
  Schakta framför nya garageporten och anlägga grusplan
  Gräva ner rör för regnvatten samt dränering längs bortre långsidan (Gräsmattan är ända inpå gamla grundmuren samt i nivå med plattan). Gräva ner och ansluta rören till befintlig brunn som ligger till vänster om det "lilla" garaget/förrådet som syns till vänster i bilden.
  Troligtvis putsa utsidan

  Andra jobba att lägga ut:
  Eldragning
  Montering garageport
  Installation LLVP

  Eget arbete:
  Montera pulpettak med takbalkar i limträ med måtten 7000x315x66 mm
  Isolering
  Råspont
  papp
  läkt
  Takpanneplåt från Mera system i Anderslöv (Anna panna plus rustik som vi har på huset)
  Vindskivor
  Hängrännor
  Ytskikt inne

  Lite foton på vad som hänt hittills
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1066.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1067.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1069.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1070.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1071.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1072.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1073.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1074.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1076.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1078.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1080.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1081.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1085.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1086.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1088.JPG


  Så här långt hade vi kommit igår kväll. Det dryga är att ett par timmar efter de gjutit i fredags eftermiddag sprang en kattjävel in i garaget och gjorde ordentliga avtryck som det var försent att göra något åt då. Firman skulle fylla i med något bruk och slipa det jämnt med resten av plattan.

  En fundering, jag står i valet och kvalet mellan att klä väggarna med osb + gips (11+13 mm) eller enbart plywood 12 mm. Kostnaden blir densamma men betydligt mindre jobb med plywooden samt att jag inbillar mig att den är bättre att skruva i. Någon som har synpunkter på det valet? Garaget kommer användas till en bil samt verkstad för mestadels träarbete.
   
 2. M
  Husägare · Nivå 7
  Har gips i mitt garage, enbart gips ska tilläggas, men jag tänker riva ut det och montera plywood. Gips är ett djävulens påfund i en praktisk/nytto-lokal. OSB funkar ju också, går ju också att skruva i etc, plywood är snäppet bättre att fästa och skruva i, tror det håller lite mer än OSB också, men jag har inga fakta/data att backa upp detta med, bara personliga erfarenheter. Bägge funkar nog bra, men jag hade valt mellan enbart plywood eller enbart OSB. 15mm OSB fungerar nog också kanon, blir lite tycke och smak, en del gillar ju utseendet på OSB bättre än plywood och tvärtom.
   
 3. Q
  Medlem Nivå 1
  Att gips är djävulens påfund håller jag inte med om, det handlar i många fall om brandklassning och det finns det lagar och regler runt beroende på hur många meter det är till nästliggande byggnad.
  För att uppnå rätt brandklass måste man inte använda gips men det brukar vara ett av dom enklare sätten.
  Så att tipsa folk om att strunta i gips sådär utan vidare tycker jag inte är någon bra ide om man inte har koll på brandklassningen.
  Det går som sagt att brandklassa det på andra sätt med tillräckligt tjocka väggar mm med olika sorters panel osv.
  Vid en snabb googling hittades detta och visst dom säljer garage men det står lite grovt om vad som gäller och sen handlar det om bestämmelser i din kommun.
  https://www.mellbygarage.se/sv/blogg/information/brandskydd-for-garage/
   
 4. R
  Medlem · Nivå 9
  Jag har satt OSB+Plywood och ångrar helt klart att jag inte satte 12mm eller ännu hellre 15mm plywood.

  Om inte bara för att det var ett helvete att spackla och måla gipsen :D
   
 5. S
  Medlem Nivå 1
  Jag hade gått OSB+gips. OSBn ger ett bra grepp när du vill skruva upp saker på väggen och gipset ger dig fördelar vad gäller ytskikt och även brandskyddet som nämnt ovan. Vi har den kombon i vårt bostadshus och jag kan hänga upp precis vad jag vill utan att vara rädd för att det trillar ner och vi lastar våra väggmonterade hyllor med en hel del prytlar, såsom verktyg, färg och annat som väger en hel del.
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem Nivå 6
  Putsa bara insidan och måla! Eller hade du tänkt att regla upp på insidan, isolera och sedan skivor?

  På utsidan en isolerskiva som putsas på för att få upp isoleringen lite trots att du bor i Skåne. 70 mm gör mycket på energiförbrukningen kontra bara Leca!
   
  • Laddar…
 7. V
  Verktygstokig · Nivå 23
  Jag stod inför samma val i min snickarbod. Det slutade med att jag valde 25mm tjockt furugolv på väggarna. Ruskigt stabilt och går att skruva upp även väldigt tunga saker var som helst. Jag är helnöjd.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  01AF64C4-C4E6-453C-BBA1-9932E2545642.jpeg
   
 8. M
  Husägare · Nivå 7
  Nej, det är helt rätt och riktigt, kanske inte skulle generalisera så, jag tänkte helt ur praktisk/användvänlighet, uppfästning, hyllor, kabelklamring o.s.v. och att det i TS fall rör det sig om beklädnad på befintliga murade väggar vilket borde vara fullgott brandskydd. Och invändigt är väl träskiva också godkänt/ok att använda, även om det ur brandsynpunkt såklart är bättre med gips.
   
 9. Willewonka
  Renoverare Nivå 8
  Jag hade enbart osb i mitt gamla mc-garage som målades grått.
  Osb håller för mycket men ska man upp med något väldigt tungt så ser du ju exakt vart reglarna går då man inte spacklar skarvarna.
  12mm k-ply håller för bra mycket mer än osb om du använder rätt skruv.
   
 10. D
  Medlem Nivå 9
  Här var det lite blandade åsikter :)
  Brandskyddet är jag inte orolig för iom att väggarna är murad leca som kommer putsas utvändigt. Även bostadshuset och närliggande förråd är murade. Bostadshuset har 20 mm puts, 300 mm tegel, 200 mm leca och slutligen 20 mm puts, totalt 600 mm icke brännbara material.
  Firman som gör grund och murning tycker jag ska putsa invändigt med för att spara tid och golvyta. Det blir dock ett helvete med allt som ska upp på väggarna och det är rätt mycket.

  Lutar nog åt att köra på enbart plywood som målas vit på 45x45 reglar skruvade i lecan med 5 mm distanser emellan. 45 mm isolering däremellan så kanske man inte behöver isolera utsidan som föreslogs ovanför.

  Foto från i morse, snart är den gamla garageporten borta. Blir två lager block till över hela väggen för att jag ska få 14 graders lutning på taket.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  AE4C2A3B-C89C-4EB3-857D-841AFF29CA20.jpeg
   
 11. B
  Medlem Nivå 3
  Skippa gips på väggarna om du tycker så. Gips är för brandskydd och som fint underlag för släthetsnoga personer...... Tipset på 25 mm trägolv var smart och kanske inte är så mycket dyrare än plywood som jag rekommenderar mer än osb, ger mer fäste för skruvning. Ska du snickra så tycker jag definitivt att köra dubbelgips i taket, för brandskyddet.
   
 12. M
  Medlem Nivå 1
  beroende lite på vad du ska hitta på i utrymmet så kan de vara värt att ge formplyfa en fundering. ger en väldigt lättstädad yta. går att gå lös på med högtrycks tvätten om du så känner ;)
   
 13. B
  Medlem Nivå 6
  Intressant!

  Ska följas.
   
 14. T
  Medlem Nivå 1
  Jag hade liggande 22x100 halvrent på 45x45 regler på väggarna i mitt garage som målades vitt. Detta var både snyggt och praktiskt.
   
 15. D
  Medlem Nivå 9
  Hmm, kör man med vanlig ytterpanel 22x120 så blir det ungefär samma pris som 12 mm plywood. Lite mer spik och tid bara men det kanske det är värt.