Gar-bo varnar för nya byggtrender

1k läst  5 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
  Att hoppa på nya trender utan hängslen och livrem kan orsaka såväl personskador som skador på byggnader menar försäkringsbolaget Gar-bo.

  Du kan läsa artikeln här: Gar-bo varnar för nya byggtrender
   
 2. L
  Medlem Nivå 1
  Största problemet är att man använder plast alltmer, även för elanläggningar t ex för servisskåp, elcentraler mm. Plast åldras, vilket går extra snabbt i solljus. Trots det så envisas elektriker/myndigheter med att riva bort skåp av beständigt material såsom aluminium och gjutjärn. Dessa plastskåp (vanligen endast 10 års livslängd) sätter man även utomhus istället för beständiga skåp av aluminium. De flesta konsumenter verkar inte vara varse om plastens begränsade livslängd. Än mindre om det farliga scenariet med kortslutna elledningar när plasten försvagas och inte klarar hålla elledningarna åtskilda.
   
 3. D
  Medlem · Nivå 16
  Var har du sett aluminiumskåp? De kan knappast vara vanliga.
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Nog håller väl plastskåp i mer än 10 år? Om de är gjorda för sin miljö.

  Och övergången från äldre typer av isolering till PVC isolering har ju ökat livslängden på elinstallationer dramatiskt. Trådar från sent 50 - tal ser ut som nya.
   
 5. tommib
  Självbyggare · Nivå 20
  Och var ser du plastskåp utomhus? Alltså inte i någon form av mätarskåp (av plåt) eller liknande?
   
 6. Scouten
  Byggveteran · Nivå 6
  De runda plaströrensskåpen som väl innehåller teleplintar, står kvar opåverkade i alla fall 45 år efter att de sattes upp, så helt värdelösa kan de inte vara... Sen beror det väl på vilken sorts plast det gäller, vissa är bra, vissa dör unga.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: