Byggahus.se

Gar-bo byggfelsförsäkring,

 1. G
  Medlem · Uppsala · 114 inlägg

  Gylleneknorren

  Medlem
  Vi bor i ett 2,5 år gammalt hus. Vi har nu fått problem som kostar ca 45.000 kr att åtgärda. Vi har PlusHemförsäkring, men Trygg Hansa definierar skadan som ett byggfel, vilket dokumentrats av besiktningsman. Därmed hänvisar de till Gar-Bo byggfelsförsäkring. Gar-bo har nu svarat oss. De ersätter INTE skadan som förvisso beror på ett byggfel, eftersom detta fel inte upptäcktes vid slutbesiktning. Dock var det Gar-Bo som utsåg besiktningsmannen! Me detta vill jag uppmana er som bygger hus att tänka på följande:
  1. Låt inte husleverantören eller Gar-bo utse er slutbesiktningsman.
  2. Vid slutbesiktningen, de fel som ni själva påpekar skall in i protokollet. I vårt fall gjordes detta inte, och vi propsade inte heller på det. Litade på att besiktningsmannen visste vad han gjorde.
  3. Anmärkningarna i slutbesiktningen skall åtgärdas inom föreskriven tid. I vårt fall sa husleverantören "det tar vi till 2-årsbesiktningen". I vårt fall blev det ingen 2-årsbesiktning, för LB-hus gick i konkurs, Nu står vi dels med ickeåtgärdade fel, sprickor mm, + ett byggfel som ingen tar ekonomiskt ansvar för.
  4. Tro inte att ni går säkra med Gar-bo. Även om den gäller i 10 år så ersätter de inte fel som inte upptäcktes vid slutbesiktningen. Det är absurt och det är bedrägligt.
   
 2. H
  Medlem · Skåne · 16 inlägg

  hahe

  Medlem
  Märkligt. Vad är då innebörden av "10 år"?
   
 3. Anders_Roslagen
  Medlem · Stockholms · 977 inlägg

  Anders_Roslagen

  Medlem
  Gar-bo, fiffel med branschens goda minne. Dem är inte kända för att direkt ge värde för pengarna eller att stå på konsumentens sida. Tyvärr.
   
  • Laddar…
 4. G
  Medlem · Uppsala · 114 inlägg

  Gylleneknorren

  Medlem
  Hahe,
  Just det. Om ni har en Gar-bo försäkring själva, läs villkoren där så ser ni klausulerna. Jag tycker det är märkligt att de inte tar ansvar för att ett fel inte upptäcktes när de själva utsåg besiktningsmannen. Botten! och åter botten.
   
 5. B
  Medlem · Gävleborg · 22 inlägg

  BurstMode

  Medlem
  En byggfelsförsäkring täcker väl bara materialfel? Min handläggare på kommunen påstod att du måste kunna bevisa att materialfelet inte åsamkats pga felaktig hantering osv. Får du t ex mögel på vinden i ett nybyggt hus måste du bevisa att virket var fuktigt redan innan du köpte det.

  Vi behövde inte lösa någon försäkring till våran utbyggnad just för att det är näst intill omöjligt att få ut något av den. Kravet på byggfelsförsäkring ska tydligen tas bort inom en snar framtid, om man ska tro på Bygg- och Miljönämnden i Söderhamn.

  Mvh
   
 6. O
  Bannad · Stockholm · 7 872 inlägg

  Odjuret

  Bannad
  Gar-Bo finns bara för att ägarna ska kunna tjäna massa pengar... Är det inte väldigt hög självrisk?
  rättar mig själv... från 1/2 basbelopp...
   
  Redigerat 3 mar 2013 13:44
 7. G
  Medlem · Uppsala · 114 inlägg

  Gylleneknorren

  Medlem
  Ja ett halvt basbelopp är självrisken. Felet, i vårt fall ett monteringsfel, är bekräftat byggfel även av Gar-Bo. Sedan har de bedömt om de är ersättningsskyldiga, och där kunde de stödja sig på en klausul och slippa.
   
 8. O
  Bannad · Stockholm · 7 872 inlägg

  Odjuret

  Bannad
  Försäkringsbolag är duktiga på att slippa ifrån att betala i allmänhet....
  Gar-Bo i synnerhet....
  Hoppas att de jurister som satte ihop försäkringsvillkoren får bonus....:D
   
 9. G
  Medlem · Uppsala · 114 inlägg

  Gylleneknorren

  Medlem
  När man ser över vad som gick fel i vårt fall så börjar det ju med att byggledaren inte kontrollerat det snickarna gjorde. Sedan missade besiktningsmannen o.s.v. Men det var också så att byggledaren missade några andra saker som blev påpekade och protokollförda. Det leder till tankar för oss om att en byggledare helst skall vara utbildad byggingenjör med kunskap om hållfasthet o.s.v, inte bara snickare. Vår byggledare var snickare, utsedd av husföretaget inom totalentreprenaden. . Det borde finnas någon slags certifiering för byggledare samt krävas viss grad av utbildning. Bygger vi igen kommer vi vara noga med den saken.-
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.