Byggahus.se

Gammal värmekabel?

 1. K
  Medlem Nivå 11
  I vattenledningen från brunnen till huset förbereddes med en värmekabel när slangen las - detta skedde för ca 25 år sen. Värmekabeln, som ligger utanpå slangen som är isolerad och ligger i skyddsrör, har aldrig varit inkopplad, men i om att vi nu funderar på att sälja huset skulle jag vilja kolla om kabeln fungerar - hur bär man sig åt?

  Kan man t ex resistansmäta på kabeln för att se om den fortfarande är hel? Vad bör resultatet i så fall vara? Var alla kablar "på den tiden" avsedda för 220 V? Kan man snabbt koppla in den för att se om det blir varmt? Är dessa gamla kabeltyper på något sätt självreglerande, eller är det alltid termostat som gäller?

  Om det skulle visa sig att den inte fungerar, finns det andra (=bättre) sätt att fixa detta idag - t ex att dra ny kabel inne i vattenledningen för att slippa gräva upp slangen som tyvärr inte ligger frostfritt hela vägen?

  Tackar på förhand!
   
 2. tomtebloss
  Medlem Nivå 3
  Värmekabeln har aldrig används, men det har aldrig fryst på 25 år? Ni kanske inte har nyttjat huset på vintern?

  Den är för 230V och värmekabel ska föregås med jordfelsbrytare. Har du jordfelsbrytare på inkommande kabel, alltså i ditt proppskåp så behöver du inte ha en extra. Du bör isolationsmäta den (megga). Säkert inte självreglerande. Är det ström på så är den varm. Så vill du att den ska slås på vid vinterväder så får du nog sätta en termostat utomhus som reglerar den.

  Koppla in den på en jordfelsbrytare och prova om kabeln blir varm.
   
  Redigerat 22 okt 2009 15:44
 3. K
  Medlem Nivå 11
  Huset är vinterbonat, men vi har aldrig använt det vintertid utan tömt ledningarna istället. Jordfelsbrytare finnes, men värmekabeln slutar under huset där vattenledningen går in i huset, så elektrikern får väl komma dit och fixa termostat, megga och koppla ihop rubbet.

  Tack för hjälpen!!