Byggahus.se

Gammal "timer" vid elcentral, knäck en fredagsnöt!

 1. H
  Husägare · 221 inlägg

  hordak

  Husägare
  Gör ett försök att identifiera vad jag har för något anslutet till elcentralen i stugan. Dessvärre ingen bild eller benämning, förhoppningsvis kan någon identifiera produkten genom beskrivningen nedan:
  Ett grålackat plåtskåp på ca 30x20 cm, djup som ett gammalt propskåp.
  Sitter mellan elmätare och säkringar för huset och fungerar som en timer som vid tillslag av en strömbrytare till skåpet strömsätter elcentralen med säkringar för hushållet, samt räknar ned från 120 timmar under konstant surrande. Därefer bryts strömmen och strömbrytaren behöver slås av och på igen för ytterligare 120 timmars åtnjtande av elektricitet. Genom luckan på timern sitter en 10A säkring.

  Skulle gärna vilja veta vad det är för tillverkare och vad denna kallas, samt hur den tekniskt fungerar, härstammar nog från 70-talet, så "timer" känns lite otidsenligt.
  Har försökt identifiera genom att söka på tidrelä, timer m.m. utan framgång, men slogs av att någon här förmodligen sett en sådan pjäs någon gång. Hittar vi inte lösningen fram till nästa besök ska jag knäppa ett kort och ladda upp.
   
 2. U
  Medlem · Skåne · 2 044 inlägg

  Uffe A

  Medlem
  Om du lägger upp en bild så kan vi komma med funderingar och kanske tom svar på vad det är
  Utan bild så är det omöjligt ;)
   
  • Laddar…
 3. snuttjulle
  Medlem · Stockholm · 4 023 inlägg

  snuttjulle

  Medlem
  Någon typ av lås för att kunna återställa så man får ström?
  Ser ett senario där man hyr ut stugan och vill säkerställa att det blir strömlöst efter uthyrning. Eller helt enkelt bara som en egen säkerhet att det är strömlöst när ingen är i stugan. 120h ger ju 5 dygn så en vanlig långhelg behöver man inte bry sig om att den ev slår av mitt i matlagning.
   
 4. H
  Husägare · 221 inlägg

  hordak

  Husägare
  • Laddar…
 5. E
  Medlem · jämtland · 20 271 inlägg

  elmont

  Medlem
  Titta efter vart kablarna går.
   
 6. H
  Husägare · 221 inlägg

  hordak

  Husägare
  Kablarna går enligt bild nedan.
  Har dock till stor del gått ifrån grundfunderingen om hur denna timer fungerar och om någon sett en sådan tidigare, till att fundera mer på dragning och kabelval i installationen.
  Tycker nämligen att kabeln från mätartavlan till timern ser onödigt klen ut, även för en anläggning avsäkrad med 16A, själva mätartavlan tillåter ju 25A, så en 6 mm2 borde väl vara mer korrekt i en TN-C (eller åtminstone motsvarande kabeln mellan timer och elcentral)?
  Den rödstreckade kabeln ligger utanför timern och matar en frostskyddskabel i inkommande vatten.
  För att i ett första steg bli av med timern, skulle ett alternativ vara att använda säkerhetsbrytaren mellan utgående från mätartavlan och ingående till centralen?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-6-2_10-33-59.png
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.