Byggahus.se

Gammal telefonledning till nytt telefonjack?

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Jag bor i en lägenhet där jag har en gammal telefonledning (två kopparkablar) som kommer in i lägenheten. Nu vill jag byta ut mitt gamla telefonjack mot ett nytt med modularkontakt RJ11 (6/4), den senare har dock fyra olika kablar att ansluta till (svart, röd, gul och grön).

  Nu är frågan till vilka av de fyra kablar på det nya uttaget som jag ska ansluta de två kopparkablarna som kommer in i min lägenhet.

  Tyvärr kan jag inte testa mig fram, då jag ännu inte har något aktivt teleabonnemang och kommer behöva montera det nya uttaget innan abonnemanget är aktiverat.

  Jag har kollat info på detta forum, utan att hitta svar på denna fråga. Utifrån denna länk http://tekniken.se/dsl/doc/tele22se.html så så är jag osäker på om jag ska ansluta de två kopparkablarna till endast två av kontakterna på det nya uttaket (de två i mitten) eller om jag ska ansluta var och en av de två kablarna som kommer in i lägenheten till en grenkontakt och sen ansluta de fyra kablarna från grenkontakten till var och en av kablarna på det nya uttaget?

  Som ni hör är jag förvirrad och tar tacksamt imot alla tips...

  Tack på förhand!
   
 2. Bloink
  Medlem Nivå 8
  Har du någon bild på jacket ?

  I vanliga fall brukar man ansluta inkommande på plint 1 och 2.
   
 3. H
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Här kommer en bild...sorry för den dåliga bildkvalitén.

  /jonas
   
 4. M
  Medlem Nivå 2
  jag skulle säga på röd/grön dvs A/B. Ser rimligast ut. Men vad är det för ful-uttag du hittat :)
   
 5. M
  Moderator · Nivå 18
  inkommande signal ska hamna på de två stiften i mitten
   
 6. pefo
  Medlem Nivå 10
  Jepp, inkommande på de två i mitten, vidare ut på de yttre. Haken med denna typ av kontakt är ju att utan nånting i så blir det inte automatiskt vidarekopplat. Alternativt kan man dock parallellkoppla.
   
 7. H
  Medlem Nivå 1
  Ok, de två inkommande kablarna ska kopplas till A och B i mitten, tack för hjälpen!

  Jag förstår dock inte den sista kommentaren från Pefo...vad menas med "Haken med denna typ av kontakt är ju att utan nånting i så blir det inte automatiskt vidarekopplat."? Automatisk vidarekoppling till vad?

  "Ful-uttaget" är för övrigt från Biltema...19 kr. Förmodligen skräp, men jag ska sälja lägenheten och kommer inte använda det själv... :-=

  /jonas
   
 8. pefo
  Medlem Nivå 10
  Det jag syftade på var att 'vanliga' telefonuttag brukar man seriekoppla. Därför så har de en inbyggd brytare som öppnas när man sätter i en propp så att telefonerna seriekopplas, dvs lyfter man på luren så kopplas de telefoner som sitter efter bort och det går inte att tjyvlyssna. Vidarekoppla var kanske ett olyckligt ordval ;)
   
 9. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Man måste ha en telefon ansluten i jacket för att eventuella efterkommande jack skall fungera. Har du bara ett jack så är det inga problem.
   
 10. H
  Medlem Nivå 1
  OK, tack för alla upplysande svar!

  /jonas
   
 11. RoTe
  Medlem Nivå 8
  Annars är det väldigt enkelt att tillverka en blindplugg med en rj11 kontakt och två trådar.
   
 12. M
  Moderator · Nivå 18
  japp. tror jag har en bild på en rj45 variant i nätverksskolan