Byggahus.se

Gammal gästtoa, måste jag fixa tätskikt när klinker skall läggas?

 1. M
  Medlem · Nivå 11
  Liten gästtoa (handfat plus toa) på ca 1,5 m². Huset från -57.

  Har rivit ut gammal plastmatta och masonit, nu finns ett standard furu-trägolv kvar.

  Skall nu lägga klinker. Vad säger branchreglerna om underarbetet i det här fallet?

  Prima?
  Tätskikta?
  Ingenting? = fix direkt på trägolvet ?

  Det kan väl knappast vara nya branschreglerna som gäller här?
   
 2. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Golvet skall ha tätskikt även på toaletter numera och eftersom du har organiskt material är det folie som gäller. Du gör nog dessutom bäst i att lägga golvspån eller liknande på furugolvet för att minska risken att det spricker i fogarna sedan då plankorna kan röra sig individuellt.
   
 3. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 20
  Golvgips, (ev armerad flytspackel beroende på bärighet) tätskikt på golv och 50mm upp på väggen är det som gäller.
   
 4. G
  Medlem · Nivå 7
  Fast nu avgör man ju själv om man vill följa standarden eller ej.
  Om du vill hålla dig vän med eventuellt försäkringsbolag om det blir aktuellt så bör du ju följa den, även om det kan verka fjantigt då allt vatten ändå rinner över tröskeln :)
   
 5. I
  Medlem · Nivå 13
  Du har rätt att renovera toaletten på samma sätt som den är byggd, förutsatt att den någon gång är byggd enligt då gällande regler vilket vi kan förutsätta.
   
 6. P
  Medlem Nivå 1

  Alltid senaste reglerna som gäller

  Hej. Du skall alltid rätta dig efter de senaste reglerna när du renoverar. I ditt fall rekommenderar jag att du stryker på primer, lägger stålnät och flytspacklar 15-20mm på brädgolvet. Efter det så applicerar du ett godkänt tätskikt(se BKR.se) innan du lägger klinker. Lycka till
   
 7. P
  Medlem Nivå 1
  Om du tänker använda BKR godkänt system är golvgips inte OK. Står klart och tydligt i branschreglerna.
   
 8. I
  Medlem · Nivå 13
  Du har fel. Ring Boverket och fråga.
   
 9. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 15
  Har du golvvärme? Blir nog kallt annars med klinker. Vi lade in ett bambugolv som är vattentåligt i vår gästtoa, enkelt smidigt och snyggt ��
   
 10. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Har man mer än 18 grader varmt i badrummet. (22 är rekommenderat) så upplevs ju inte klinkern som kall om inte utrymmet under är oisolerat.
   
 11. P
  Medlem Nivå 1
  Försäkringsbolagen hänvisar till BKRs regler. Läs dessa på inklistrad länk. sid 5 reglernas tillämpning.
  Om du väljer att inte följa gällande branschregler och inte utför ett fackmässigt arbete finns det klara risker att få problem vid ex överlåtelsebesiktningar eller som dolda fel vid ev skada. http://www.bkr.se/fileArchive/branschregler/BBV 14(3) Webb.pdf
   
 12. I
  Medlem · Nivå 13
  Försäkringsbolagen kan ha vilka regler de vill och de är upp till var och en att avgöra om man vill ha försäkring eller ej.

  Det finns inget som säger att det skulle vara icke-fackmannamässigt att renovera ytskikt i en toalett enligt de regler som gällde när toaletten uppfördes. Att Boverket säger att det är tillåtet innebär snarare att det är ok på alla sätt.

  Problem vid överlåtelsebesiktning? Om man påstår att toaletten är nyrenoverad enligt nu gällande normer när den inte är det kan man givetvis få problem efteråt, ja...

  Dolt fel? Att driva ett sådant ärende skulle jag säga är utsiktslöst.
   
 13. P
  Medlem Nivå 1
  Allt beror på vilken utgångspunkt man har! I din hörna av världen kanske du har rätt, men i det stora hela i Sverige idag så har ALLA hemförsäkring och ALLA förväntar sig att det ska vara Fackmässigt utfört vid ett köp. Därför spelar försäkringsbolagens och branschorganisationernas hållning och rekommendationer stor roll. BBR ligger dessutom som grund för BBV.
   
 14. M
  Medlem · Nivå 11
  Gott med lite olika åsikter... gör ju inte valet lättare direkt för mig. Med befintlig tröskel vill man inte höja nivån mer än nödvändigt, så golvgips känns som det går bort, däremot folie direkt på träet kanske är en medelväg att gå?
   
 15. L
  Medlem · Nivå 14
  Du kan inte lägga klinker direkt på trägolvet oavsett om du har tätskikt eller inte. Plattorna kommer att lossna. Vill du inte höja golvet, så får du riva ut det och bygga ett nytt golv med spånskiva och flytspackel.
   
  • Laddar…