Byggahus.se

Gammal frysbox stör elen...

 1. J
  Medlem · Jönköping · 660 inlägg

  JOS81

  Medlem
  Jag har en GAMMAL frysbox i källaren. Den är säkert från 50 - talet. Jag har idag monterat upp rörelsedetektorer för belysningen i källaren och kommit fram till att så fort frysboxen startar tänds även all belysning. Kan själva startmomentet förbruka så mycket energi att det stör mina nya brytare?
  Kan även tillägga att frysskrället ska kastas ut innan nyår...
   
 2. T
  Medlem · Stockholm · 1 080 inlägg

  tiggre

  Medlem

  Re: Gammal frysbox stör elen...

  yepp...

  råkade ut för några brother skrivare i slutet på 90 talet som gick ur powersave mode om man tände lampan i samma rum ;D
   
 3. Y
  Medlem · Västra Götalands län · 4 363 inlägg

  yxis

  Medlem

  Re: Gammal frysbox stör elen...

  Det är mycket möjligt, det kan också vara så att termostaten inte är vidare avstörd. Prova att koppla in ett överspänningsskydd på ledningen till frysboxen (ett sånt som man köper som 'åskskydd' på klasolle eller liknande, brukar kosta ett par tjugor och kan komma väl till pass annorstäders).

  Varför ska boxen kastas, är den halvtrasig eller väsnas den för mycket ?

  Det där med energiförbrukning på gamla frysar och kylar tycker jag verkligen är ett ickeproblem.

  Om man kör med elvärme i ett hus så är det bara ett par månader på sommren som det är en förlust att ha gamla vitvaror.

  Kör man nån annan uppvärmning så får man räkna mellanskillnaden mellan kostnad för elvärme och den uppvärmning man har, och mellanskillnad på energiförbrukning på en ny och en gammal frys, multiplicera dessa med varandra och sedan ta priset för en ny frys och dela på den uträknade skillnaden, så ser man hur lång tid det verkligen tar för en ny frys att löna sig.

  Fast ärligt talat har jag inte gjort beräkningen själv (har elpatron och oljebrännare så för mig så är vitvarorna verkligen ett ickeproblem idag) så det kanske skiljer mer än man tror.

  Hur mycket effektivare är eg en ny frys resp kyl jämfört med en gammal ?

  Tänk på att en frysbox är enegisnålare än ett frysskåp eftersom så mycket mindre kyla 'rinner ut' varje gång man öppnar luckan... det är inte för inte som kyldiskarna i mataffärer just har öpnningen uppåt, kylan sjunker ju till botten.... så om man byter en gammal frysbox mot ett modernt frysskåp så kan det i värsta fall bli en energiförlust...

  Det kan nog förresten vara läge att kolla på avstörning av de där rörelsegivarna, det är ju dumt om lyset tänds även om grannen drar igång elsvetsen från mellankrigstiden eller vad nu annat som kan störa dem... ?
   
 4. Hemmakatten
  Medlem · 12 069 inlägg

  Re: Gammal frysbox stör elen...

  Vi hade också en gammal frysbox, från 60- eller möjligtvis 70-talet. Vår började brinna, och det var ren tur att vi var hemma då. Brandkåren sa att det var relativt vanligt att så gamla vitvaror börjar brinna. En ny frysbox kostade oss 2.600 kronor (mkt billigare än ett frysskåp), så släng ut "skrället" så fort du kan. :)
   
 5. M
  Medlem · 11 inlägg

  mrgrosvenor

  Medlem

  Re: Gammal frysbox stör elen...

  Hej,

  "Frysbox från 1950 talet" ? blev nästan nyfiken på hur en sådan kan se ut... :)

  Kylskåp från 50 talet har jag sett. men aldrig en så gammal frys...

  Personligen skulle jag inte våga ha e sådan gammal box i drift, ifall den inte blivit servad eller så...

  Det finns ju nytillverkning nu av kylskåp i retro 1950 tals design så din frys kan kanske ha samlarvärde :)


  Mvh
   
 6. J
  Medlem · Jönköping · 660 inlägg

  JOS81

  Medlem

  Re: Gammal frysbox stör elen...

  Nja... Jag kan inte datera något årtal. Men nog är den gammal! Provade att mäta strömförbrukningen en gång, men det gick inte. Varje gång Kompressorn startade så nollställdes mätaren... (En sån man sätter i uttaget) På den lilla skyllten står det "En LEVIN Produkt"
  Så ni samlare, skrothandlare eller hemmapyromaner som är intresserade är hjärtligt välkomna att ta över eländet när det rummet ska fixas i ordning...
   
 7. Immobil
  Medlem · Blekinge · 10 182 inlägg

  Immobil

  Medlem

  Re: Gammal frysbox stör elen...

  8) Levin är ett gammalt kvalitetsmärke inte bara för gitarrer. Det är ingen som vet, hur gammal en sådan box kan bli. ::)

  :surprised: De bara går och går men kommer aldrig till dörren. Därför brukar man till sist få bära ut åbäket. ;D
   
 8. F
  Medlem · 196 inlägg

  fooney

  Medlem

  Re: Gammal frysbox stör elen...

  Hur är en termostat som är avstörd konstrurerad ?

  Det där med värmeförlust så placerar man nog inte den där frysboxen där man behöver värme precis (alltså oftare i källare än i vardagsrummet)

  Sen hur smidigt är det att ha all frusen mat staplad typ en meter på varandra istället för att använda ett frysskåp med fin fina lådor som man kan dra ut o in ?
   
 9. Y
  Medlem · Västra Götalands län · 4 363 inlägg

  yxis

  Medlem

  Re: Gammal frysbox stör elen...

  Termostaten är inkopplad ihop med lämplig uppsättning kodensatorer, spolar och/eller motstånd så att det inte uppstår gnistor i den när den slår till/från...

  Jag har min frysbox i källartrappen, en fiffig konstruktion gör att den får plats precis bredvid trappen upptill i det som är själva trapphuset, om man ska rota länge i den så fäller man ut en "landgång" över trappen att stå på.

  En vettig frysbox har ju korgar man skjuter i sidled för att komma åt det som är under dem... jag tycker att stående frysskåp ofta är sämre, men det är väl förstås en smaksak...
   
 10. J
  Medlem · Jönköping · 660 inlägg

  JOS81

  Medlem

  Re: Gammal frysbox stör elen...

  Nja, staplad mat eller ej! Men...

  ...vad är det som stör mina rörelsedeckare? Jag har fått ställa dem i manuellt läge nu för annars lyser taklamporna mer eller mindre hela nätterna. Hjälper det med ett åskskydd från Clas-Olle? Vilken rekomenderas isf. Eller ska jag kanske hoppas på att spekulanterna hämtar den redan imorgon:)
   
 11. M
  Medlem · 11 inlägg

  mrgrosvenor

  Medlem

  Re: Gammal frysbox stör elen...

  Tack för bilden! :)

  Kul att se en sådan gammal box, reglaget med gallret nere till höger har ju onekligen 50,60-tals stuk... för tankarna till någon instumentbräda i en jänkare från den tiden.

  Mvh :)
   
 12. yonna
  Medlem · Österlen · 7 266 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Gammal frysbox stör elen...

  Du johansjostrand - om du har småbarn i huset kan denna box vara livsfarlig! Det stod en sådan i mitt hus när jag flyttade in. Ungar har en förmåga att finna urkulia gömställen - men om din box har samma konstruktion som min hade kan låset gå i baklås med katastrofala följder. Såvida du inte har boxen låst (med borttagen nyckel) - och då bör boxen isåfall vara i drift.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.