personstarthumb-up

Gallervält eller "slät"?

28k läst  8 svar

 1. O
  Medlem Nivå 9
  Jag tycker att man ofta läser "kör med gallervält" när man läser råd om hur man slätar ut/toppdressar sin gräsmatta men börjar bli litet fundersam... de går ju inte att få tag på någonstans?

  Vi ska precis vertikalskära/toppdressa/stödså hemma och vill då givetvis välta ytan för att få den slät och fin. "Myrsteg" är inget alternativ eftersom det är minst 1500m2 matta som ska behandlas.

  Så, vad ska man använda för vält egentligen? Gallervält hittar jag ingen och finns det någon anledning till att byggvaruhusen bara (så vitt jag kan hitta) säljer släta vältar? Är det något problem med att köra med en slät vält om man är litet sansad med belastningen?
   
 2. M
  Medlem Nivå 9

  Re: Gallervält eller "slät"?

  Ola .. Hörbybruk säljer gallervältar .. dock inte släta. Vet att det finns släta med vattenbehållare .. vet inte hur tung den blir dock. Problemet med gallervältarna är att det är svårt att "packa" dom med ex sten osv.

  http://www.horbybruk.se/karror/sandning.asp
   
 3. J
  Medlem Nivå 1
 4. A
  Medlem Nivå 6

  Re: Gallervält eller "slät"?


  Går ofta att hyra på typ hyreshuset, och kanske på byggvaruhus?
  /Mattias
   
 5. Benny_o_Lina
  Medlem Nivå 8

  Re: Gallervält eller "slät"?

  Bauhaus hyr ut gallervältar för nårra hundringar per dygn.
   
 6. J
  Medlem Nivå 1

  Re: Gallervält eller "slät"?

  Lönar sig knappt om man behöver den mer än ett eller ett par dygn . . . :-/
   
 7. O
  Medlem Nivå 9

  Re: Gallervält eller "slät"?

  Här var det snabba svar som vanligt.

  Nu när ni nämner det så har jag nog sett någon gallervält på Bauhaus uthyrning men jag ska nog förtydliga min frågeställning litet.

  Det jag undrar mest över är egentligen om man vinner något på att använda gallervält när man toppdressar och stödsår. Jämfört med en slät vält alltså.

  Som jag har förstått det så myllar en gallervält litet i samma moment som den vältar men när man har toppdressat vill man ju nästan snarare ha det helt slätt när man vältar. Eller? En sådan där vattenfylld vält är ju enklast att hantera så det vore bekvämast att ha om en sådan ger "rätt" resultat.
   
 8. M
  Moderator Nivå 17

  Re: Gallervält eller "slät"?

  Ska du inte lägga mer än någon/några få cm så skulle jag nog vara så slö att jag skippade välten och la jorden i två lager med några veckors mellanrum. Däremellan fixar regn altt vattenspridaren packningen åt dig
   
 9. O
  Medlem Nivå 9

  Re: Gallervält eller "slät"?

  Nu hade jag tänkt låta bli att vara slö :) Användandet av vält är ju just för att packa kontrollerat så att det inte blir (för) ojämnt när regnet gör sitt.

  Jag har än en gång (på annat håll) fått förklarat för mig att en slät vält är kass till gräsmattan eftersom den packar jordytan för mycket. Hur kommer det sig då att de riktigt bra cylindergräsklipparna inte har hjul utan just en tung vält. En knappt 50cm bred gräsklippare med vält och som väger 60kg borde väl vara synnerligen lik en slät vält ur jordpackningssynpunkt? (Ja, de gräsklipparna har slät vält.)

  Så, vad skiljer en slät vält från en lyxgräsklippares väl? Inget såvitt jag kan förstå?
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: