Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Gäller gammalt bygglov för riven tillbyggnad

 1. B
  Medlem · 16 inlägg

  byggnovis1000

  Medlem
  Köpt ett hus som visat sig sakna bygglov för en tillbyggnad. Har sökt nytt bygglov men det ser inte lovande ut då tillbyggnaden är byggd på prickmark. Min plan var att om jag ej får bygglov så skulle jag riva halva (totalt 30kvm) och göra en bygganmälan på hälften med attefallsregler. Dessvärre har det visat sig att närheten till järnväg sätter käppar i hjulen även för detta. Dessutom så har ett tillsynsärende startats så jag kommer sannolikt att få ett rivningsföreläggande för tillbyggnaden.

  Nu är det dock så att det finns ett gammalt bygglov i enkelt utförande (plint, plasttak etc.) för en något mindre tillbyggnad på samma plats. Jag försöker komma fram till vad som gäller för mig efter rivningsbeslutet men ingen kan svara. Inte ens byggnadskontoret utan de säger att det kommer fram när jag får rivningsbeslutet. Läser allt jag hittar men lyckas inte hitta mycket och sätter därför hopp till er. Gäller mitt gamla bygglov fortfarande fastän det är rivet och en ny tillbyggnad uppförts, eller har jag nu inte ens det bygglovet kvar? Dessutom kompliceras allt av att den nuvarande tillbyggnaden har en gjuten platta medan den gamla stod på plint. Plattan kan nog inte bilas bort utan att påverka bärigheten på huset. Vad kan kommunen tvinga mig att göra och vad gäller?

  Ledsen om det var en bristfällig/svårtolkad beskrivning men jag kände att jag inte kunde gå in på alla turer och detaljer utan att detta inlägg skulle bli flera sidor långt.
   
  • Laddar…
 2. O
  Medlem · Uppsala · 517 inlägg

  Octavianus

  Medlem
  När gjordes tillbyggnaden? Svartbyggen preskriberas normalt efter 10år.
   
  • Laddar…
 3. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 1 880 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Svartbyggen preskriberas bara till hälften efter tio år. Det som gäller efter tio år (för evigt?) är möjligheten att bygga eller förändra något annat. Så länge ett planstridigt svartbygge är kvar kan/kommer kommunen säga nej till allt tills svartbygget är borta.

  Du kan inte kräva att få nyttja det gamla bygglovet då gått för lång tid och förutsättningarna ändrats, men du kan ju försöka ta ett konstruktivt snack med kommunen och föreslå att ni "går tillbaka" till den utformningen och hoppas att de går med på det. Om kommunen tycker att det finns något värde i det gamla lovet kan de vara rätt välvilliga även om de inte måste. T ex fick vi just, utan att ha bett om det, inskrivet i nya detaljplanen att vi har rätt att återuppföra en gammal byggnad på tomten för att det är viktigt "att bevara gårdsbilden", trots att det inte stått något hus där sedan mitten av 1800-talet.
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem · 16 inlägg

  byggnovis1000

  Medlem
  Konstruktivt snack med kommunen har jag försökt länge, men det har inte hjälpt. Dessutom var det jag själv som upptäckte felet och försökte hitta en väg framåt, men de verkar ha bestämt sig. Lärdomen av det är ju att ärlighet inte alltid varar längst.

  Huset är över 100 är gammalt och detaljplanen från 80-talet. Det var då man prickade marken mot järnvägen. Prickningen sträcker sig till min husvägg. På 90-talet sökte tidigare ägare ett bygglov för ett uterum på 7,5x3 meter och fick det beviljat trots prickmark. För fem år sedan så rev han det och byggde ett nytt på platta och vinterbonade. Samtidigt la han till en meter så det blev 7,5 x 4 meter istället.

  Jag hade många och långa samtal med byggnadskontoret när jag uppdagade felet och fick rådet att söka bygglov för fasadändring så skulle vi nog kunna lösa det en gång för alla. När jag fått in min ansökan ändrades den till "tillbygge". Och nu måste de se allt som en helhet. Så istället för att jag försöker få en extra meter vilket de själva anser vore en mindre avvikelse, så är det nu hela byggnaden som ska prövas och det är ingen mindre avvikelse.

  När jag för sex månader sedan (ja, de handlägger ärendet fortfarande trots att det nu gått långt över 30 veckor sedan jag skickade in ansökan) frågade vad som händer om jag måste riva så svarade de att jag måste återställa till det senaste bygglovet. Men eftersom jag nog har svårt att bila upp plattan utan att det påverkar den teglade källarväggen så frågade jag om möjligheterna att då bygga upp det igen fast på platta istället för på plint. Det visste dem inte. Sedan fick jag nya svar och när jag frågar nu så anser de att jag inte får bygga upp uterummet alls och kan inte ge ngn vägledning utan hänvisar bara till att de får vi se när föreläggandet kommer.

  Mitt hopp står ju i att det gamla bygglovet på något sätt skulle gälla, men jag tolkar på ditt svar att så är nog inte fallet. Jäkla jobbig situation hela detta...
   
 5. B
  Medlem · 16 inlägg

  byggnovis1000

  Medlem
  2017. Så jag känner mig ganska maktlös just nu. Lärt mig en dyrköpt läxa. Lita inte på säljaren när hen säger att alla bygglov finns och dessutom skriver det i frågelistan. Kom som en rejäl överraskning för både mig och mäklaren.
   
 6. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 1 880 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Eftersom det varit rivet gäller det inte längre rent formellt, men det går som sagt om de är konstruktiva. Tyvärr verkar det inte så på din beskrivning, men större under har skett så jag håller tummarna.
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem · 16 inlägg

  byggnovis1000

  Medlem
  Tack! Får hoppas på ett mirakel. Bara så jobbig väntan...
   
 8. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 11 582 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  En annan läxa att lära hade ju kunnat vara att inte springa till kommunen och självrapportera ett svartbygge på egen tomt, men gjort är gjort. Förhoppningsvis finns möjlighet både att återställa utbyggnaden och få ersättning från säljaren.
   
 9. B
  Medlem · 16 inlägg

  byggnovis1000

  Medlem
  Ja det är en bra läxa. Allt började med att jag inte hade några ritningar på huset vilket krävdes för bygganmälan för en öppen spis. Så jag kontaktade kommunen för att se vad som fanns i deras arkiv så jag skulle slippa rita upp huset. Det enda som fanns var bygglovet på uterummet som inte längre finns. Så i min enfald så påpekade jag detta med en ambition att göra rätt vilket sannerligen visade sig vara ett nybörjarmisstag. Som sagt, en dyr läxa att lära sig av. Både ekonomiskt och tilltron till ett system som gynnar de som vill vara ärliga och göra rätt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.