Byggahus.se

Fyraåring som kör grävmaskin

 1. N
  Medlem Nivå 5
  Självklart är det inte helt säkert. Skall man bara göra helt säkra saker så blir livet rätt tråkigt. Man skulle inte kunna gå utanför dörren praktiskt taget... än mindre ut i trafiken mm...
   
 2. N
  Medlem Nivå 5
  Haha, du kan av uppenbara skäl inte exemplifiera. Det finns inget exempel. Du tål bara inte att någon tycker helt annorlunda än du. :)
  Ha en glad helg! :)
   
 3. N
  Medlem Nivå 5
  Jodå jag fattar vad du menar. Vad som är komplexa maskiner vet jag inte, en traktor, grävmaskin, bil mm är kanske komplexa rent tekniskt, men de är lätta att använda. Att det för dig inte betyder ett skit att ungar kan hantera saker tillräckligt bra trots att de inte har utvecklat konsekvenstänkande är märkligt. Eftersom det är färdigutvecklat först bortåt 25 årsåldern så borde det ju enligt ditt resonemang vara helt vansinnigt att 15 åringar får köra moped i trafiken, och tre år senare köra bil.. känner du inte att dina teorier haltar lite?
   
 4. H
  Medlem Nivå 4
  Nej, man har självklart enbart en cykel i ryggen farande mot en om man går på höger sida, såvida inte en massa cyklister cyklar på vänster sida. Det är ju det jag säger, om inte ens vuxna kan följa enkla trafikregler som att gå på vänster sida på gång- och cykelbana, hur ska då en fyraåring i en grävmaskin ha koll?
   
 5. T
  Medlem Nivå 3
  Vi är alla olika, man kan inte dra alla över en kam
   
  • Laddar…
 6. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  här i Stockholm har vi inte enkelriktade gångvägar så det kommer cyklar i ryggen ändå.

  varför frågar du mig om grävmaskinen?
   
 7. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Det är inte märkligt. När man inte förstår konsekvensen av sina handlingar behöver det ske under översyn av andra.

  du förstår säker också att detta är något som utvecklas gradvis. Du är nära noll som fyraåring och som 15åring en bit på väg, men lååångt ifrån klar. Det är lite lustigt att du tar upp mopeder eftersom jag just har en 15årig dotter på moped. Det är en skräckblandad upplevelse att se hur dotter och kompisar beter sig. Ta en titt på olycksstatistiken för mopeder så ser du nog att man fått kompromissa rätt rejält här. Det är en stor frihet att kunna transportera sig själv men i andra vågskålen ligger förstås alla olyckor med personskador (det är personskador som driver försäkringspremier för mopeder).

  Vad gäller bilkörning så kan nog de flesta minnas hur man körde som 18åring jämfört med hur man kör 10-20-30 år senare. Gissar att det gäller även dig.

  detta syns ju förövrigt överallt i samhället, det kan omöjligen ha undgått dig?
   
 8. Nyfniken
  Medlem · Nivå 18
  När man hör en 18-åring prata blir man helt förskräckt vid tanken på att de för köra bil, och än värre, rösta.
   
 9. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  hmmm ja. Men nej. Att det finns personer som trots att man har åldern inne gör korkade saker som får allvarliga konsekvenser är ju rätt tydligt.

  Lika sant är det att det säkert finns 20 åringar om har en bättre förmåga/utvecklad hjärna än en grupp 25åringar.

  ....men, det finns inga 4,5 eller 10åringar som har en sådan välutvecklad förmåga. => då får man inte köra moppe, bil, rösta, nuppa, handla sprit osv.

  Man kan avstå från att fatta omdömeslösa beslut trots att man egentligen kan, men man kan inte välja att ha omdöme innan hjärnan har den förmågan på plats.
   
  • Laddar…
 10. Staffan2000
  Medlem · Nivå 16
  Är båda underåriga, är det fritt fram.

  Men ävet när det gäller konsekvenstänkande, fattar små barn mycket mer än vad flera av er verkar tro. Har ni inte varit små själva?

  Staffan
   
 11. C
  Medlem · Nivå 18
  LOL, från fyraåriga grävmaskinister till nuppande fyraåringar. Inget konstigt med det heller antar jag? Antar att många här debuterade redan i treårsåldern? :crysmile:
   
 12. S
  Medlem · Nivå 9
  Det är väldigt svepande att säga så. Det blir som ett Trump-citat, okunnigt och ogrundat. Menar inte att du är dum, obs! Men uttalandet landar lätt fel.
  All forskning säger att frontallobens tillväxt och mognad är klar först i 20-25-årsåldern. Den behövs för kontroll, planering, empati, konsekvenstänk. Det är inget att applådera eller beklaga, det bara är så. Det har inget med curling eller stad vs landsbygd att göra. Och det går inte att träna upp i förväg.
   
 13. B
  Medlem Nivå 2
  Du verkar ha lite otur när du tänker men jag kan berätta för dig att färdigutvecklat konsekvenstänk inte är samma sak som tillräckligt konsekvenstänk. För mopedkörning och att bli innsläppt på krogen osv har samhället gjort en bedömning av vilken ålder som anses tillräcklig. Det är ingen som hävdat att allting måste vara färdigutvecklat innan man får påbörja något. Isåfall skulle nämligen ingen kunna påbörja något någonsin. Om du anser att en 4-åring är tillräckligt utvecklad för att framföra en grävmaskin, utan uppsikt, bland andra barn som springer runt den, så blir jag bara mörkrädd."Hö hö ni stadsbor är mesar"-attityden gör inte saken bättre.

  Att traktor, grävmaskin, bil etc är "lätt att använda" har absolut ingenting med saken att göra. Om du inte förstår detta så är det bara ytterligare ett tecken på att ditt eget konsekvenstänk behöver några år till på sig att mogna. En 4-åring skulle med lätthet kunna flyga en Boeing 747. Det är bara att trycka på autopilot-knappen, alltså hur lätt som helst att använda. Skulle du själv vilja sitta som passagerare i ett sådant flygplan när du vet att en 4-åring sitter vid spakarna? Om svaret är ja så ljuger du. Är svaret nej så faller hela ditt resonemang angående "lätt att använda".

  Självklart kan en 4-åring rent fysiskt ratta en komplex maskin med lite träning. Att likställa detta med att det är lämpligt att göra detta bara för att det är möjligt så förtjänar man nästan en darwin award.
   
 14. H
  Medlem Nivå 4
  Nu förstår jag inte riktigt. Här i Stockholm är ju liksom i övriga landet gång- och cykelbanor oftast dubbelriktade. Allra oftast cyklar ju folk på höger sida så att de skulle komma farande bakifrån en om man går på vänster sida finns ju inte. De cyklister som kommer farande bakifrån cyklar ju på andra sidan vägen.

  Eftersom detta var ett argument mot grävmaskinskörande fyraåringar, att ungdomar cyklar till höger om den som går på vänster sida på vägen, att hur ska då en fyraåring ha koll på regler.
   
 15. K
  Medlem Nivå 7
  Visst, men om cykelbanan är dubbelriktad och alla går på vänster sida måste ju cyklisterna cykla i mitten, fortfarande till höger, men i mitten.