Byggahus.se

Furugolv - för mjukt?

 1. d-sajn
  Medlem · Uppsala · 339 inlägg

  d-sajn

  Medlem
  Vi hade tänkt oss att lägga in furugolv på 150 kvm (Föllinge salsgolv 180*30) men funderar om golvet är för mjukt.
  Hur fungerar det med skoklackar? Fånigt att be sina gäster att gå i strumplästen.

   
 2. M
  Medlem · 11 inlägg

  moso

  Medlem

  Re: Furugolv - för mjukt?

  Det är på tok för mjukt. satsa på nåt hårdare i stället ask eller ek eller bambu eller nåt sånt
   
 3. Hemmakatten
  Medlem · 11 629 inlägg

  Re: Furugolv - för mjukt?

  Eller också inser man att det är ett trägolv man har och bryr sig inte om lite märken här och där eller tycker till och med att det hör till och får golvet att se levande ut.
   
 4. S
  Medlem · 23 inlägg

  Snickarnisse

  Medlem

  Re: Furugolv - för mjukt?

  Jäpp. Ett trägolv skall leva och dessutom blir det hårdare ju mer det används :)
   
 5. D
  Medlem · Västra Götalamd · 56 inlägg

  Dantotsu

  Medlem

  Re: Furugolv - för mjukt?

  Hej
  Så här man säga:

  Träets hårdhet är lika viktigt för att bevara det vackra utseendet under många år. Det är en god investering att välja ett trägolv av hårt trä för ett genomgångsrum, tex. hallen eller barnens rum, där golvet utsätts mer intensivt för skor eller leksaker.

  Vad är ett hårt golv då kan man fråga sig?
  Det finns ett enkelt system för att mäta just detta, Brinell-testet!

  Testet utarbetades av den svenske ingenjören Johan August Brinell i samband
  med världsutställningen i Paris år 1900. Det utförs genom att man pressar en
  liten stålkula mot träets yta med tung belastning.

  Brinell-värdet avgörs av hur stort avtryck som lämnas i träet. Ju högre Brinellvärde, desto hårdare och tåligare mot intryck är materialet. Eftersom trä är ett levande material med naturliga variationer i strukturen varierar hårdheten på olika delar
  av träet. De Brinellvärden som anges är medelvärdet av flera mätningar.

  *Viva (Tarketts tunna golv) har ett högt Brinellvärde beroende på att den hårda kärnan av HDF tar upp kraften från Brinellkulan. Trots att det tekniska mätvärdet
  är likvärdigt för samtliga Viva-golv kan man i praktiken märka en viss skillnad i hårdhet inom Viva-sortimentet beroende på fanérskiktets träslag.

  Brinell-matris
   
 6. D
  Medlem · Västra Götalamd · 56 inlägg

  Dantotsu

  Medlem

  Re: Furugolv - för mjukt?

  Just det ja, furugolv har ett brinell-värde på 1,6.

  Personligen tycker jag detta passar bäst i sovrum. Vissa vill dock ha en "sliten" känsla på sina golv och då är furu ett bra alternativ.

  Lycka till!
   
 7. A
  Medlem · 260 inlägg

  Alsti18

  Medlem

  Re: Furugolv - för mjukt?

  Det blir märken i alla golv av trä om man går inne med högklackat. Jag tycker då inte alls det är fånigt att be folk ta av sig - vem går med skorna på inne hemma? Så varför skulle man göra det hos någon annan? Själv tycker jag det är ännu fånigare att behöva ha en liten påse med extraskor för att sätta på sig när man är på fest på lokal eftersom man större delen av året inte kan gå ute med festskorna...
   
 8. Anders_Roslagen
  Medlem · Stockholms · 977 inlägg

  Anders_Roslagen

  Medlem

  Re: Furugolv - för mjukt?

  Föllinge salsgolv blir nog utmärkt, det finns få golv som åldras så vackert som furu eller grangolv. Är det dessutom så att huset råkar ha ett sekel på nacken eller mer så var det dessutom standard. Att golvet är mjukare än andra golv av exotiska träslag, javisst, men man kan ju inte anpassa håårdheten på golvet efter rumstyp, skulle ju inte se klokt ut med olika material i olika rum. Är det så att du har furugolv i andra delar av huset så kör på... Har du det inte så fundera på helheten.
   
 9. A
  Medlem · 46 inlägg

  adv

  Medlem

  Re: Furugolv - för mjukt?

  Vi har vanlig lackad lönnparkett i bottenvångingen av huset där vi har kök och vardagsrum. Lönnen är också relativt mjuk och det har blivit en hel del märken efter stolar, barn och hundar. På ovanvåningen har vi lutade furuplank i sovrum och hall. Det ska vi även ha i det hus vi håller på att bygger eftersom jag tycker det är oslagbart när det gäller komforten. Det är skönt att gå på och om det inte är lackat blir det även behaglig värme i det utan att behöva använda golvvärme även på övervåningen. Däremot skulle jag inte tänka tanken att använda furu på nedervåningen eftersom den slits om man, som jag, inte vill lacka den.
   
 10. Hemmakatten
  Medlem · 11 629 inlägg

  Re: Furugolv - för mjukt?

  d-sajn, vi skall lägga grangolv i hela huset, dvs. även i kök och gästtoa. Granen är lika mjuk som furun, men har mindre, distinktiva kvistar. Furun har avlånga kvista och ytterdelarna av kvistarna kan vara flera decimeter långa. Gran är lugnare,mer 'elegantare',och framförallt, har inte ett tråkigt rykte som gulnat elände i alla gillestugor och köksbor och panel på 70-talet.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.