Byggahus.se

Funkar köksplanering likadant som för 15 år sedan?

 1. StockholmM
  Medlem · Stockholm · 648 inlägg

  StockholmM

  Medlem
  Idag var jag på köksplanering hos Ikea. Jag blev besviken.

  Det är 15 år sedan jag förra gången byggde och planerade kök. Utifrån hur samhället i övrigt har utvecklats hade jag förväntat mig att jag och handläggaren tillsammans skulle registrera och stämma av rumsmåtten och placering av befintligt avlopp etc. Samt att jag skulle tala om grovt vilka funktioner jag vill ha i köket. Sedan tänkte jag mig att jag skulle få en handfull AI-genererade grova förslag på hur planlösningen kan väljas. Därefter välja ett av dem att utgå från, och göra finjusteringar manuellt.

  Döm om min förvåning när handläggaren från en tom yta började sätta ut skåp för skåp, precis som för 15 år sedan. På den avsatta tiden 60 minuter hann vi bara göra 1-2 förslag.

  Jag fick dessutom ingen hjälp med att "tänka nytt", utan snarare fick jag frågan "hur vill du ha det?". Dvs jag designade mitt eget kök, och fick hjälp med ritandet, snarare än att jag fick hjälp med att tänka utanför ramarna vilket var det jag gärna ville ha.

  Finns det jag tänker mig hos någon köksleverantör eller extern tjänst? Nån måste ju ha gjort detta. (Annars funderar jag på att bygga den AI-lösningen själv, och sälja in till köksbolagen.)
   
 2. MrJay
  Medlem · 1 188 inlägg
  Bara att börja koda (y)
   
 3. A
  Byggveteran · Tyringe · 1 612 inlägg

  Argastesnickaren

  Byggveteran
  Beroende på hur ditt kök ser ut så kanske det inte finns några jätte bra andra lösningar.
  Finns ju vissa gyllene regler som tillsammans blir ett givet kök beroende då på hur stort kök man har och vilka begränsningar som finns i form av mått.
   
 4. D
  Renoverare · Stockholm · 1 606 inlägg

  Dublin

  Renoverare
  Köksplaneringen hos ikea tycker jag varierar väldigt mycket beroende på vem man får. Men tyvärr känns det som mycket fokus verkar vara på att det ska bli rätt i beställningen, dvs att beställningen innehåller delar som funkar ihop, att man räknat rätt på alla lådfronter, handtag, etc och att man inte glömt något väsentligt. Det känns nuförtiden som det är mer och mer saker som måste beställas separat, allt från gångjärn, upphängningslister, osv (å andra sidan borde de ju ha nåt systemstöd för det också...).
   
 5. B
  Medlem · 148 inlägg
  Bifogad bild fick jag ifrån vår köksleverantör.
  Var ett anpassat program där de har sina leverantörers produkter.
  De ritade upp huset i 3D först så blev väldigt tydligt.
  Gå till en riktig köksleverantör och betala för planering så får du nog idéer :)
   
 6. Davidbagare
  Medlem · 476 inlägg
  Vi fick jättebra hjälp på Ikea med planeringen av köket, och även med kreativa lösningar på placering osv. Som redan sagts så beror det säkert mycket på vilken person man hamnar hos.

  kom just på nu att vi först fick nån annan handläggare. Helt oinspirerande. Denna slutade efter nån vecka och vi fick en ny kontakt. Så olika inspirerande personal finns absolut!
   
 7. Niklasloow
  Renoverare · Skåne · 653 inlägg

  Niklasloow

  Renoverare
  Ikea har ganska nyligen lanserat att dom autogenerera några förslag utifrån avlopp och fönster + dörrar.
  Tror Marbodal har samma på sin hemsida.
   
 8. StockholmM
  Medlem · Stockholm · 648 inlägg

  StockholmM

  Medlem
  Tack för info! Jag ser det nu. Det är långt infrån perfekt, men 10 minuter med det verktyget gav mig mer inspiration än 1 timme med handläggaren.
   
 9. A
  Medlem · Värmland · 1 689 inlägg

  AG A

  Medlem
  Enligt min mening är det exakt lika idag, som för 20 år sedan. Byggde nytt kök för lite drygt 20 år sedan, och ny tvättstuga i höstas. Tvättstugan inredd med köksskåp. Planeringen och ritandet var nästan exakt lika. Varken bättre eller sämre.
  Ändå vet jag inte riktigt vad du efterfrågar? Det låter mest som att du sökte en arkitekt eller inredare av något slag? Det är ju ofta svårt för de anställda på IKEA, som inte varit hemma hos dig. De vet inte vad som går att ändra på vad gäller vatten ocv avlopp. Inte heller om dörrar fönster kan flyttas. De är ju på så sätt ganska begränsade, och kan därför mest rita dina förslag ich ide'er.
   
 10. P-plats
  Husägare · Västra Götaland · 2 615 inlägg

  P-plats

  Husägare
  Vi valde att köpa från Electrolux Home där man fick mycket bra hjälp av en köksplanerare som verkligen kunde och gillade sitt jobb.
  Kostade mer för oss och personen i fråga tjänade nog mer än motsvarande på IKEA.
  Tänker ofta på alla bra detaljer vi fick tips om och valde till...
  Måste bara dela med mig av ett exempel vi pratade om i helgen och det är de avrundade hörnen på bänkskivan för att slippa riskera att slå sig på ett vasst hörn.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20230206_172451.jpg


  Man får vad man betalar för och jag väljer engagemang alla gånger och det kostar...
   
 11. 13th Marine
  Renoverare · Trelleborg · 10 879 inlägg
  Jag har ett Elux-kök, kom med huset. Inga rundade hörn på bänskivan där ;)

  Skulle komplettera med en köksö, det var inte billigt, det blev ikea för halva priset.
   
  • Laddar…
 12. L
  Medlem · Stockholm · 966 inlägg

  Lilllen

  Medlem
  Avrundade hörn är förstås bra, men
  just det hörnet på bilden ser jag inte riktigt hur man skulle kunna slå sig på. Kanske i knogarna om man inte håller i handtaget utan direkt i kylskåpsdörren i skivhöjd och snabbt stänger.:thinking: Eller om man är väldigt hungrig och springer i full fart rakt mot kylen, snabbt sträcker fram handen och sliter upp dörren ännu snabbare än man själv färdas. Sedan låter bli att bromsa in och istället tacklar mellanväggen/hörnet av bänken för att inte förlora tid på inbromsningen…
   
 13. D
  Renoverare · Helsingborg · 246 inlägg

  Dr Benz

  Renoverare
  Var på planeringen hos IKEA igår. Hade iofs redan gjort en grovskiss som vi försökte optimera. Fick väldigt bra tips på vägen. Och förlag utifrån det vi hade ritat. Inte vad vi tyckte eller ville. Så vi kunde bolla idéer fram och tillbaka på ett mycket bra sätt. Vi kikade på visning hur vissa saker fungerade. Hon drog tom över med en dryg halvtimme utan att upplevas stressad. Väldigt trevlig upplevelse och mycket givande. Då dom gör många kök så slinker nog en och annan ointresserad köksplanerare förbi. Vilket kanske inte är så konstigt.

  Boka med en ny person så blir det förhoppningsvis bättre.

  Och som någon skrev så kan man fylla i sina premisser och få ett eller flera? Förslag på uppbyggnad.
   
 14. P-plats
  Husägare · Västra Götaland · 2 615 inlägg

  P-plats

  Husägare
  ...eller är det så enkelt att handtaget på kylskåpsdörren är i höjd med bänkskivan.
  Små barnhänder kläms så lätt och vi är i alla fall nöjda.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20230206_192753.jpg
   
 15. B
  Husägare · 6 inlägg

  bara på låtsas

  Husägare
  Anlita en köksarkitekt. Det kostar ca 10-15.000kr inkl ett hembesök och 4-5 förslag utanför boxen. Så värt! Då hjälper dom dig även med evt annan lösning om du behöver öppna upp en vägg ed. för att det ska bli riktigt bra.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.