Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Fungerar det att plugga igen saltinträngning i brunn och trycka på nytt?

 1. L
  Medlem · 23 inlägg

  LPD

  Medlem
  Hej forumet för en månad sen skrev jag i en annan tråd om vår misslyckade brunnsborrning till fritidshuset i skärgårdsmiljö på östkusten. Först inget vatten alls trots 80 m borrdjup (flesta brunnar här är på ca 50 m djup), sen tryckte de brunnen och vi fick 280 l/t men hög kloridhalt på 260. Efter att ha låtit vattnet strila ur brunnen långsamt ett par veckor och med pumpen på ca halva höjden togs labtest som nu visade hela 645 mg/l klorid. Borrfirman föreslår nu att vi ska försöka gjuta igen ca 20-30 m i botten av hålet i förhoppning om att plugga igen för saltvattnet. Sen låta betongen hårdna ordentligt ett par månader och sen trycka brunnen igen för att få sötvatten i sprickor högre upp. Kostnaden är ju betydligt mindre än att borra nytt hål eller skaffa större avsaltningsanläggning till saltbrunnen så jag bedömer att det är värt ett försök men skulle gärna ta del av erfarenheter från forumet där denna åtgärd testats innan vi bestämmer oss. Får vi fortfarande bara saltvatten efter gjutning och ny tryckning är ju risken att brunnens kapacitet också minskat från 280 l/t så att stor avsaltningsutrustning med backspolning inte längre kan användas. Å andra sidan har vi tillgång till bra men begränsad mängd sommarvatten via servitut så det vi åtminstone behöver är en mindre mängd tillräckligt bra eget vatten som räcker till förbrukning ca varannan helg vintertid och för dusch och wc hela året. Först ska vi dock testa att sätta pumpen på ca 15 m för att se om det ens där finns sötvatten. De flesta grannar här har ok eller bra tillgång till vatten i sina borrade brunnar och tjänligt vatten så vi verkar ha haft otur eller borrat för djupt. Som sagt är jag väldigt tacksam om vi kan få ta del av era erfarenheter av att plugga igen brunnar och trycka på nytt.
   
 2. J
  Medlem · 10 790 inlägg
  Att plugga gör att magasinet inte blir stort i hålet, det avhjälps lättast med en stor hydropress om en sådan får plats frostfritt.
  På öar kan det vara klurigt att borra för djupt då trycket utifrån havet blir stort med inträngning från dito. Vet bara att det finns många brunnar som gett salthalt och pluggats, men det är ett lotteri. Har inte själv erfarenhet av det.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.