Funderar på Solceller på taket - vad ger mest för pengarna just nu?

9k läst  80 svar

 1. K
  Medlem Nivå 3
  Är ute efter ett nyckelfärdig alternativ.
  Vilket fabrikat / leverantör ger mest för pengarna?

  Mitt tak ligger i sydläge och har ca 50 kvm tänkta paneler som ska upp.
   
 2. A
  Medlem · Nivå 8
  Om du tänker köpa en nyckelfärdig solcellsanläggning och inte montera själv, då ska du nog lämpligen kontakta lokala solcellsfirmor på din ort då de troligen kan ge dig bäst pris. Ofta kan icke-lokala solcellsfirmor inte lämna lika bra pris, då de måste fakturera körtid, hotellkostnader och andra kostnader som uppstår om deras firma ligger långt ifrån din fastighet. Ofta tar inte heller solcellsfirmor montagejobb på orter långt från deras kontor.

  Om dina 50 m2 takfallsyta har lämpliga mått får du plats med ca 30 st paneler à 1,7 m2.
  (Egentligen är det inte antal m2 som bestämmer hur många paneler som får plats, utan takfallslängd och takbredd.) Om Wp-styrka på dem är 270 Wp, då får du installerad effekt 30x270 = 8100 Wp.
  Då ditt takfall ligger i Stockholmstrakten får du en kWh-skörd på ca 7700 kWh/år.
  Vad har du för takbeläggning och vinkel på takfallet? Takbeläggningen bestämmer i stort hur dyrt montagematerialet blir. Dyrast på betong- och tegelpannetak och billigast på TP-plåt.

  Vad tjänar du då på det?
  - ca 0,60 kr/kWh, exkl. moms för ström du säljer.
  -0,60 kr/kWh, exkl. moms i skattereduktion av skattemyndigheten för såld ström.
  -ca 0,15 kr/kWh, exkl. moms i elcertifikat för såld ström.
  -ca 0,10 kr/kWh, exkl. moms av ditt elnätsbolag för nättnyttoersättning för såld ström.

  Summa summarum, får du per kWh ca 1,45 kr, exkl. moms för solström du säljer. Den producerade men egenförbrukade strömmen, får du så att säga, gratis. Du betalar (ännu) ingen skatt på egenförbrukad ström. Men de folkfientliga politikerna(S,M,C,Mp, Lib, Kd och kommunisterna V) kan ändra på det när som helst.

  Vill du ha elcertifikat även för den solström som du själv förbrukar, då måste du installera en elcertifikatsmätare. Men det lönar sig inte för en så pass liten anläggning. En elcertifikatsmätare kostar flera tusen och ska installeras också.
   
  Redigerat 21 jul 2018 16:45
 3. K
  Medlem Nivå 3
  har betongpannor, runt 35% lutning.

  Vilket fabrikat är bäst/ger mest för pengarna?
   
 4. K
  Medlem Nivå 3
 5. A
  Medlem · Nivå 8
  Nibe tillverkar inga solcellsmoduler och inte heller några växelriktare. Det finns kanske 10000 olika fabriker i världen som tillverkar solcellsmoduler och varje har ett flertal olika modeller, t.ex. svarta och i olika effektklasser. Det är en djungel. Vi har en solcellsanläggning på 15 kWp som varit i drift i snart 3 år. Vi ville inte chansa och riskera att få dålig kvalitet och valde sant tysktillverkade solcellsmoduler. Vi monterade själva för att spara ca 40000 kr.
   
 6. M
  Medlem · Nivå 8
  Med risk att gå ta på mig dumstruten, men är det inte ologiskt att man får betalt av elnätsföretaget? Man belastar väl nätet oavsett "riktning" på strömmen. Det logiska vore väl att man betalar även vid försäljning för nyttjande av distributionsnätet? Eller är det köparen som står kostnaden?
   
 7. A
  Medlem · Nivå 8
  Nej det är inte alls ologiskt att elnätsbolaget betalar dig nättnyttoersättning i kraft av att du är strömproducent.
  Normalt produceras strömmen t.ex. vid ett vattenkraftverk i någon norrlandsflod. Alltså oerhört långt bort från förbrukaren i t.ex. skåne. Att transformera upp spänningen från vattenturbinerna vid vattenkraftverket till högspänd ström på kanske 300 000 Volt och leda den via kraftledningarna de 250 milen och sedan i skåne transformera ner via flera transformatorstationer till förbrukarens 230 Volt, det kostar mycket i förluster kanske 10 à 15 %. Om nu skåne-förbrukarens granne har en solcellsanläggning och producerar överskott som han själv inte kan förbruka och det går ut på allmänna elnätet och in till grannen, då är det frågan om ett par hundra meter transportsträcka, och nästan inga förluster alls. Närodlad ström så att säga. Det är det värdet som elnätsbolaget betalar solcellsproducenter för i så kallad nätnyttoersättning. Nätnyttoersättningen borde mostvara värdet av den förlust som sparas in pga närodlad ström.
   
  Redigerat 21 jul 2018 23:04
 8. M
  Medlem · Nivå 8
  Ok då är jag med. Men jag kan inte låta bli att korrigera en del av det du skriver. Det finns inga "norrlandsfloder" utan det heter älvar. Dessutom är Sverige ca 160 mil långt så att strömmen ska transporteras 250 mil känns som en överdrift. ;)
   
 9. R
  Medlem Nivå 1
  Arnodt vilket märke har dina solceller och kan du rekommendera nåt speciellt? Mvh Robert
   
 10. P
  Medlem Nivå 2
  Strömmen trillar inte ut i Skälderviken när den väl har nått Skåne. Den ska tillbaka igen...
  Stamnätet går inte fågelvägen. Mellan Porjus och Trelleborg är det ca 170 mil bilvägen. Enkel resa.

  On Topic:
  Det finns inte kvar så många Europeiska tillverkare av standard-solpaneler. Kina/Asien dominerar marknaden, och de mest säljande fabrikaten därifrån är säkra kort, både vad gäller kapacitet och kvalitet.
   
 11. A
  Medlem · Nivå 8
  Nåja, sträckan Norrland till Skåne är kanske inte som jag felaktigt angav 250 mil, utan rätteligen bara 160 mil. Men 1 600 000 meter är ganska lång jämfört 200 meter. Vi skaffade tyska Heckerts solcellsmoduler.
  Men var och en får bli salig på sin tro vad de bedömer är bra kvalitet och om de tror tillverkaren kommer att infria sina garantilöften vid ev garantiskadefall och betala ut ersättning. Att vara dumsnål och köpa billigt kan bli dyrt.
   
  Redigerat 22 jul 2018 08:37
  • Laddar…
 12. S
  Medlem Nivå 6
  Blir nyfiken - finns det konkreta planer på detta från partierna du nämnde eller spekulerar du? Finns det motsatta planer från ”folkvänliga partier” (SD? AfS? FI? ), det vill säga lagstadgande av skattefrihet för solcellsproduktion?
   
 13. A
  Medlem · Nivå 8
  I t.ex. Tyskland garanteras en solcellsströmproducent under 20 år av Tyska Staten en viss ersättning. Det är en stor trygghet för de tyska solcellsströmproducenterna. Därför finns i Tyskland så många solcellsanläggningar.
  I Sverige däremot finns ingen säkerhet alls för solcellsströmproducenter att de får den ersättning som fås nu för tillfället, även under kommande 20 år, eller ens kommande år. Helt osäkert, alltså. Svenska politruker är tyvärr kända för att mjölka folket på pengar så fort de får en möjlighet för att sedan förslösa dem på tokprojekt. Folket tillfrågas aldrig. Om makteliten har konkreta planer vet jag inte, men erfarenheten säger att de ersättningar som nu finns är inte alls huggna i sten, utan kan försämras av maktpolitrukernas nycker.
   
  Redigerat 22 jul 2018 09:23
 14. H
  Medlem Nivå 9
  Bygg anläggningen själv, det klarar du har villa, är lika enkelt som Lego, och betydligt bättre Payback,
  Annars är det dött, om du ska leja för allt samt ej får bidrag.

  Har man jättedåligt med yta kan man lura på sig svindyra paneler med nån procent högre verkningsgrad, annars totalt bortkastad, jag köpte mina paneler på Evpower, seriöst företag i Tjeckien, samt prisvärt inkl frakt.

  Vi har en stuga på en ö, denna solpanel har hängt på väggen i över 30år, varken sprucken eller nån defekt..
   
  • Laddar…
 15. D
  Medlem · Nivå 16
  Arnodt: Det tyska systemet har resulterat höga elpriser för konsumenterna. Det är definitivt inget att eftersträva. Personligen tycker jag att även det svenska är omotiverat generöst. Skulle du kunna tänka dig att någon annan produkt hanterades på samma sätt?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: