Byggahus.se

Fuktspärr på vind?

 1. J
  Medlem · 18 inlägg

  jezper

  Medlem
  Är mer eller mindre lycklig ägare till ett hus byggt 1914 med yttertak i falsad bandplåt som ligger direkt på råspånt utan takpapp.

  Själva råspånten i sig verkar inte vara särsklit påverkad av kondensen som bildats genom åren, men har nu vid snösmältning märkt att fukt letar sig in från vinden genom innervägg(arna) och lämnar fula fläckar i skarvarna mellan vägg och innertak på ett fåtal ställen både på neder- och övervåning (nytt innertak av 6mm gips, vitmålat och fäst i den gamla pärlspånten på nedervåningen).

  Pratade med en kollega om detta problem som oxå har plåttak utan takpapp.
  Han sa att det på insidan av råspånten på deras vind ligger en fuktspärr i form av plast(?)film som hindrar fukten från att ta sig vidare ner i huset.

  Någon som vet om detta är en vedertagen åtgärd för att ersätta avsaknad av takpapp?
  Finns det något annat sätt att åtgärda detta på utan att byta taket?

  Har planerat målning + renovering av befintlig plåt till våren.

  Tacksam för svar!
   
 2. P
  Medlem · Stockholms Län · 2 632 inlägg

  Per-Erik

  Medlem

  Re: Fuktspärr på vind?

  Tvärt om..

  Fuktspärren är till för att hindra fuktiginnomhusluft att komma upp på vinden och kondensera på vinden vilket kan ge till följd att man får fukt skador på vinden. Läcker yttertaket så hjälper inte plasten där.. Du kommer få fuktskador på vinden iallfall..!

  Yttertaket måste du åtgärda.!
   
 3. B
  Medlem · 3 inlägg

  bonas

  Medlem

  Re: Fuktspärr på vind?

  Värme stiger från huset, möter det kalla yttertaket = kondens.

  Förmodligen ligger det från början spån i vindsbjälklaget?
  Förmodligen har ngn rullat ut isoleringsmattor på detta?
  Antagligen öppnades ingen luftspalt i takfoten vid detta tillfälle?

  Du bör alltså (om jag har rätt på tidigare frågor) Såga upp ett c:a 2cm luftspalt i väggen där undersidan råspont möter yttervägg. Det innebär att du behöver ösa undan spån/iso. för att komma åt.
  Innan du öser tillbaks spån/iso. så tillverkar du luftningar som kan bestå av masonite och ströläkt. Spika ströläkt längs med takstolarna upp emot råsponten, samt en läkt emellan takstolarna. Passa sedan in masoniteskivan mellan takstolarna. Gör så i alla fack längs takfoten. ös tillbaks spån/iso. Släpp upp luftningen några dec. över iso.

  Troligen är också takfoten (på utsidan) inklädd och saknar luftning. Där behöver du också såga upp ett spår för att få in luft. Detta spår bör du täcka med ett insektsnät för att undvika getingbon i takfoten alt. vinden.

  /bonas
   
 4. J
  Medlem · 18 inlägg

  jezper

  Medlem

  Re: Fuktspärr på vind?

  Aha, detta var nog en del av lösningen på problemen med mitt tak! Ska göra en ingående besiktning, men det får nog tyvärr vänta till våren.

  Tack för den utförliga beskrivningen!


   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.