Byggahus.se

Fuktskadad skorsten? Vatten rinner in och fördärvar. Hjälp...

 1. L
  Medlem Nivå 6
  Har tidigare haft problem med att det läckte in via skorsten in på vinden. Plåten runt skorstenen var rostig och full av hål. En plåtslagare har lagt ny plåt runtom, och det är nu tätt.
  Har totalrenoverat rummet (ny renoveringsgips, 6mm, på samtliga väggar, nytt innertak & nytt laminatgolv) som skorstenen går igenom, men jag såg något tråkigt idag. Det har runnit någon mörk sörja ner från vinden (ner på skorstenen som gårgenom rummet). Se bild. Har haft problemet innan då skorstensplåten var kass.

  Skorstenen används inte sedan sex år tillbaka (har jordvärme), så frågan är om det är pga dåligt bruk som funkten tränger igenom skorstenen när det regnar in i skorstenen. Skorstenen ser hemsk ut invändigt (uppe på vinden) när jag tog ett foto.
  Runtom skorstenen, på vindens golv, så ligger gammalt bruk/puts som lossnat, det är småfuktigt. Av färgen att döma så är det den massan som luckras upp när regnvatten kommer in, och det rinner ner längs skorstenen ner i rummet under. Klibbigt och svårborttaget är det också.

  Vad ska jag nu göra? Kan man tillfälligt täta inne på vinden på ngt sätt så inte renoveringen i rummet under var förgäves?

  Behöver all hjälp och alla tips jag kan få nu!
  Tack på förhand.
   
 2. snuttjulle
  Medlem · Nivå 12
  Har du någon typ av täckning på skorstenen? Ett skorstensskydd kanske skulle hjälpa till att inte den vitrar sönder helt.
   
 3. L
  Medlem Nivå 6
  Jag har ingen täckning alls, förutom plåten runt skorstens "roten".
  Kan fukten komma in genom bruket mellan tegelstenarna? Eller kommer allt genom skorstenshålet (vid regn)?
   
 4. P
  Medlem Nivå 9
  kan sippra ut gammalt sot & tjär grejs i springor och dyligt när skorstenen blir blöt av regn.

  Jag hade omedelbart gjort en enkel huv utav plå som skruvas på var sin sida om kronan eller dyligt och satt över, inte ett lock som täpper till kanalerna (se bild).

  Sedan hade jag öppnat kanalerna så det kan dra igenom alla piporna lite grann.

  EDIT: Rättstavning
   
 5. T
  Medlem Nivå 4
  ????

  P.
   
 6. P
  Medlem Nivå 9
  Lite felstavat. Har korrigerat detta nu: kan sippra ut gammalt sot & tjär grejs i springor och dyligt när skorstenen blir blöt av regn.
   
 7. L
  Medlem Nivå 6
  Vad kan man gör at det då? Mer än att täck ahålet i skorstenen?

  Var hos plåtslagaren och fixade en "kina-hatt" idag, fö rjag såg igår att redan satt en "kupa" som gjorde att hålet bara var 100mm (i diam.) så kina-hatten är 200mm, så den ska ju täcka hålet.
   
 8. P
  Medlem Nivå 9
  du bör täcka av hela kronan så den inte fortsätter att bli mättat med t.ex frossprägning som följd