Byggahus.se

Fuktig kallvind

 1. L
  Medlem · 40 inlägg

  LL2006

  Medlem
  Besökte vår kallvind igår och upptäckte att den kruttorra känslan från i somras var borta.
  Nu var där iofs fortfarande torrt, MEN jag kunde känna viss fuktighet i undersidan av kartonger som står på golvet (på isoleringen mao). Vissa föremål i kartongerna var dessutom lite svagt fuktiga. Trät på vinden ser frächt ut, det finns dock vissa svartnade fläckar på gavelfasadens insida, de har funnits sen tidigare. Verkar ej öka.

  Huset har haft självdrag men vi har nyligen bytt till mekanisk frånluft. Har den rätt lågt st'lld men är rätt övertygad om att vi numera har undertryck i huset. Värt att nämna är att det på vindeb inte finns några ventilationshål undertaknocken som man ofta brukar se på vindor annars. Däremot ser man att det är "luftigt" bygg där tak möter golv längs med husets långsidor.

  Vad bör vi göra?
   
 2. Y
  Medlem · 3 inlägg

  YAP_2200

  Medlem

  Re: Fuktig kallvind

  Hej
  Ja ni...vi har samma problem. Vi har även mekanisk frånluft men därtill har vi lagt luftspalter i sovrummen samt installerat en luftluftvärmepump som ger frisk inluft och drar ut luften via köksfläften som går i ett. För 2 år sedan beiktigades vår vind och denna besiktningsman sa att vi bör öka ventilationen via installation av mögelstoppar ( c.a 16-20 st på 160 kvm) men nu sa en annan besiktningsman att vi inte bör göra det för den mikrobiella påväxt som redan finns kan öka av att göra detta. Istället ska vi se till att kontakta en ventilationstekniker för att kontrollera om vår bostadsventilation är fullgod. Han vill inte att vi monterar mögelstopp alls utan att vi kontrollerar att luft inte kommer upp på vinden genom otätheter som finns i bjälklaget genom att ta rök från t ex cigarett och hålla den mot vindslucka, bakom taklister m.m.
  Så vi tänker inte montera mögelstopper alls utan låta det vara samt ha uppsikt enligt ovan. Därfter kontaktar vi en ventilationstekniker.
  Hoppas detta hjälpte er.
   
 3. A
  Medlem · 11 inlägg

  anna001

  Medlem

  Re: Fuktig kallvind

  all mögel eller kondens på vinden är pga dålig isolering mellan det varma utrymme och kalla utrymme, och när man gör en bra isolering ska man se till att det fuktspärr ska vara tätt. Sedan det är bra om man har några ventilationlhål kallad mögelstopp
  en i nedre delen och den andra i övredelen var 1000 mm på båda sidor om huset
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.