Byggahus.se

Fukt

 1. D
  Medlem Nivå 1
  Vi håller på att köpa ett hus som efter en extra fuktutredning visat sig ha en bottenplatta med 95,5% relativ fuktighet ovanför voterna. Det finns över 50 st likadana hus i området och ingen har haft problem med fukt, trots att fuktindikering hos de närmsta grannarna visar att de troligtvis har en lika fuktig bottenplatta.

  Plastmattan som ligger i det fuktiga området har legat där i 25 år (sedan huset byggdes) och sitter fint utan släpp eller blåsor. Ingen lukt känns. Några väggars träreglar är i direkt kontakt med den fuktiga bottenplattan utan någon fuktspärr men är ändå torra (10-11 i fuktkvot).

  Våra problem är:
  Vad ska man lägga för golv? Är en ventilerad matta (typ platon) det enda alternativet? Någon tipsade om klinker som andas.
  Hur ska man göra i våtutrymme? Om man lägger en fuktspärr i våtutrymmet kommer ju inte fukten i plattan upp.
  Parketten i vardagsrummet verkar ligga på plast underst sedan smulkork(?) är det OK?

  Eftersom alla som bor i området som vi har pratat med menar att det här är toppenhus som är i det närmaste felfria blir det lite konstigt att tala om fuktskada, i sht när ingen lukt finns, mattorna ligger still och träreglarna är torra. Men det är ju heller inte friskt att ha en bottenplatta med 95% fuktighet!

  Om huset har klarat sig i 25 år utan problem med fukten, kommer den att klara 25 år till, eller kommer vi att få problem när vi startar renoveringen av huset?

  Tacksam för råd och tips!
   
 2. fia_mstd
  Husägare · Nivå 11

  Re: Fukt

  Vad tyckte besiktningsmannen? ??? Vi hade Anticimex som besiktigade, och tycker de kom med bra synpunkter och råd! Så mitt råd är att fråga dem!