fukt på fönstrets insida?

4k läst  12 svar

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Vi har tvåglasfönster och vattenburen värme (bergvärme). På flera ställen i huset (byggt på 40-talet) har vi fukt på insidan av fönsterglaset, främst i nederkant. Problemet finns i princip året runt men är störst på vintern.
  Vi har satt in friskluftsventiler på flera ställen och sågat ut hål i fönsterbrädorna så att värmen lättare ska komma till fönstret. Problemet har möjligen blivit lite mindre men finns fortfarande kvar.

  Har ni idéer på vad vi ska göra nu...
   
 2. A
  Medlem Nivå 1
  Börja med att se över alla tätningslister, är dom otäta så smiter den varma luften ut mellan karm och båge och då kondenserar den av på innerglasets insida.. Har du redan täta lister så kan det vara bristfällig ventilation i huset..

  Du nämner inte om du har en 2-glas kasset eller 1+1 glas, har du en kassett kan det vara ramen i kassetten som kyler glaset på insidan..
   
 3. J
  Medlem Nivå 15
  Ja, det låter som att ni har dålig ventilation i huset.
   
 4. M
  Medlem Nivå 1
  vissa glas är ju beroende av en ventilation imellan glasen för att förhindra kondens, ring en fönstertillverkare för att få ett snabbt och ganska pricksäkert svar
   
 5. B
  Medlem Nivå 7
  Som jon-h skriver. Problemet hänger med största sannolikhet ihop med ventilationen. 40-talshus=självdrag, bergvärme=kall skorsten=självdraget fungerar dåligt.

  Börja med att sätta på köksfläkten och låt den gå i några timmar, minskar då kondensen på fönstrens insida så vet ni att det är för dålig ventilation och att ni måste komplettera ventilationen med någon typ av frånluftsfläkt.
   
 6. H
  Medlem Nivå 1
  Tack för idéerna.

  Hur vet man om man har 2-glas kassett eller 1+1 glas?

  Vi brukar låta fläkten (frånluftsfläkt på övre våningen där problemen är allra störst) på toan gå hela dagarna ibland (den är ansluten till skorstenen). Men det hjälper väldigt lite.

  Kanske man ska byta fönsterglas till glas med bättre isolervärde. Just nu sitter origianlfönstren i och de är iofs snygga då det är valsat glas (lite bucklig känsla) men troligen inte så isolerande...
   
 7. Andreas_Hansson
  Medlem Nivå 12
  Jag gissar på dålig ventilation. Har du någon från luft? Typ kanaler i skorstenen?
   
 8. A
  Medlem Nivå 1
  Aha, du har valsat glas, då har du 1+1 och då kan du öppna upp och putsa mellan bågarna/glasen.. Eller hur?

  Som jag skrev tidigare, kolla över dina lister, de måste hålla tätt mellan bågen o karmen.. Är de otäta byt dom..

  Ett tips för att kolla om det är otätt är att hålla en tändare på insidan och föra den sakta runt öppningen o se om lågan fladdrar, då har du en list som inte tätar..
   
 9. Johan Gunverth
  Medlem · Nivå 16
  Det kan också vara en tätningslist mellan bågarna som ställer till det. Där skall det inte vara någon. Luften måste kunna cirkulera lite mellan bågarna.
  Typisk oljekrisåtgärd från 70-talet.
   
 10. J
  Medlem Nivå 15
  Inser nu att jag inte förstår om det är på inner- eller ytterglasets insida som det blir kondens. Vilket är det?
   
 11. bonnier
  Renoverare Nivå 11
  Du kan ju alltid skaffa en billig temp/luftfuktighetsmätare för att se hur hög luftfuktighet du har i huset. OM du skulle byta glas till energisnålare så kan du för "syns" skull behålla det gamla ytterglaset och endast byta det inre.
   
 12. T
  Medlem Nivå 5
  om ni inte aktivt använder någon eldstad som värmer skorstenen har nu troligtvis för dålig ventilation!
   
 13. 7
  Medlem Nivå 6
  Om du har en skorsten, montera in en kamin och elda för mys faktorn några gånger i veckan eller en brasa varje kväll och en del av dina självdrags problem försvinner.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: