Byggahus.se

Fukt i källare med utreglad träpanel

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Vi är förstagångshusägare och flyttade in i augusti i en villa från -77. Huset förhandsbesiktigades av Anticimex och vi fick en genomgång av besiktningsprotokollet via telefon efter husköpet (ja, jag inser i efterhand att vi borde fått genomgången innan köp).

  Iom besiktningen hade de borrat provhål i golvet i källaren under trappen samt på två ställen i träpanelvägg mot yttervägg. Proven gav följande:
  - Provhål i golv under trappa 98% (RF)
  - Provhål i utreglad yttervägg i sovrum 52% (RF)
  - Provhål i utreglad yttervägg i förråd 42% (RF)

  Risk för mikrobiell tillväxt om RG (relativ fuktighet) överstiger 75%.

  Vid genomgång av protokollet betonade besiktningsmannen att både golv och vägg i den inredda delen av källaren (gillestuga samt ett rum som använts som sovrum) är riskkonstruktion då det är trägolv lagt direkt på betongen utan fuktspärr samt utreglad isolerad träpanel mot betongyttervägg vilket leder in fukt. I protokollet står också "har man som köpare avsikt att riva ut riskkonstruktioner och ersätta med t.ex. målade betongytor så är en fördjupad undersökning inte nödvändigt". I telefon med besiktningsmannen så tyckte han att det viktigaste var att ta upp golvet. Han trodde inte att vi behövde göra om dräneringen direkt och tyckte inte heller att det var värt för oss att lägga pengar på en fördjupad undersökning.

  Sååååå... snart kommer vi till själva frågeställningarna.
  Golvet har vi börjat bryta upp nu, från det hörn där högst fukt uppmättes. Just i hörnet under trappen var det en del missfärgad (gråsvart) isolering och det ser lite fuktigt ut men i övrigt ser isolering och reglar torrt och fint ut.
  Under trappen är väggpanelen inte målad (det är den i resten av gillestugan) och där kan man se något som för mig ser ut som fuktfläckar/tidigare fuktfläckar.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20201019_193609.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20201019_195013.jpg


  Uppe i ena hörnet där det inte varit täckt av list sticker det också ut lite isolering som är svartaktig. Tror ni att detta är mögel eller kan det vara tex damm och smuts?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20201019_200448.jpg


  Golvet är vi ju helt med på att ta upp och lägga om med en bättre konstruktion (typ platonmatta och flytande golv, andra tips välkomnas också!) men hur hade ni gjort med den utreglade väggen? Det känns som ett jättestort projekt att riva ner den, flytta trappa etc (för att komma åt och för att den bygger in i rummet).

  Vi är med på att det är riskkonstruktion och att det är förhöjda fuktvärden i väggen, men de är ju under gränsen för mikrobiell tillväxt och om vi gör om golvet samt kör med luftavfuktare tex, tror ni det kan funka att ha kvar panelen? Vi kommer inte att bo i källaren som det ser ut nu men ha inredd gillestuga och gästrum.

  TACK PÅ FÖRHAND!
   
 2. F
  Medlem · Nivå 19
  Omöjligt att svara på om väggkonstruktionen funkar. Vissa tider på året kommer det gå bra, andra kanske mindre bra.

  Gällande att isoleringen är svart är det förmodligen smuts. Isolering brukar dra till sig smuts där det strömmar/läcker luft.
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Tack!

  Och tacksam för fler svar... någon som har erfarenhet?
   
 4. E
  Medlem Nivå 1
  Hur är statusen på dräneringen av källaren?
  Är det omdränerat med exv. Isodrän så kommer RF att vara lägre i källarväggarna och den uppreglade konstruktionen blir mindre riskfylld.
  Golvet skulle jag kolla över möjligheten att använda eps-betong alt. Isodrän golvskivor (Jag är inte försäljare för isodrän, men dessa kapillärbrytande och isolerande skivor är utmärkta ur isolerings och fuktsynpunkt) Om nuvarande betonggolv är oisolerat vilket det med stor sannolikhet är så är det att betrakta som "mark" dvs i princip RF 100 %.
  Det bästa såklart egentligen är att bila upp allt, lägga rejält med kapillärbrytning och isolering samt golvvärme, men det är tidskrävande och dyrt.
  Platon och cellplast med golvspånskivor fungerar men isoleringen är fortfarande på insidan, vilket egentligen inte är bra.
  Kör ni med Platon cellplast golvspånskivor lösningen så gör rent befintlig betongplatta oerhört väl och lägg sen avjämning innan Platon mattan.
  Kostandsmässigt är Platon, cellplast och golvspån billigare. Men begränsar i viss mån valet av golv.
  Med ett nytt gjutet golv antingen eps eller underliggande isolering kan ni med fördel lägga klinkergolv då fogarna hjälper till med fuktvandringen på ett positivt sätt.
  Hoppas du fått lite mer information nu