Byggahus.se

Fukt i fasaden upptäcktes vid fönsterbyte - dolt fel?

 1. E
  Renoveringsnovis · Göteborg · 22 inlägg

  Emma_karlsson10

  Renoveringsnovis
  Hej!

  Vi köpte hus med tillträde för dryga 3 månader sedan. Idag kom äntligen den dagen då vi skulle få nya fönster installerade...MEN när snickarna skulle byta fönster i badrummet upptäcktes det att fasaden är dyngsur. Inte så kul! Jag har ingen aning om hur man ska agera och har googlat runt som en galning.

  Orginalfasaden (förmodligen från året då huset byggdes, 1953) är i trä och över denna finns sedan 70-talet en plåtfasad. Det är isoleringen/cellplasten mellan fasaderna som är dyngsur - ingenting som vi har kunnat se från varken in eller utsidan. Undermålig ventilation nämndes i besiktningsprotokollet och det har vi åtgärdat förra veckan (PAX calima).

  Har någon något tips på hur man ska agera? Än så länge har jag bara fått tag på vår hemförsäkring men dom ställde mest en massa frågor som jag inte kan svara på utan att bryta upp fasaden (vilket dom INTE rekommenderade oss att göra). Dom föreslog även att köra med värmefläkt - men det förstår jag inte riktigt poängen med då vi i så fall behöver ta ut fönstret under tiden.... En handläggare skulle iaf återkomma inom några dagar. I morgon tänker jag också kontakta Anticimex för att se om detta kan omfattas av dolda fel försäkringen (varudeklarerat) som ingick vid försäljningen (som jag förövrigt inte läst så gott om). Måste man få resons från försäkringsbolagen innan man kan åtgärda en skada? Känns ju inte så kul att installera fönstret nu när man vet att det är fukt under....

  Alla tips och råd tages tacksamt emot!
   
 2. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 804 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Vilken typ av besiktning har ni själva gjort och vad gäller för den besiktning säljaren gjort, förmodar att det är den som ger Varudeklarerat. Du kommer att få många synpunkter här från olika håll. jag känner till ett snarlikt fall där fönstren satts in fel och gav en skadad fasad. Köparna hade ingen möjlighet att få igenom det som dolt fel. Man gick då på besiktningsföretaget för att de missat detta fel, men det avgjordes till besiktningsbolaget fördel, vilket var förvånande för många. Det kan vara annorlunda i ert fall, ni får läsa villkoren för Varudeklarerat noga och vara tuff i kontakterna med Anticimex. Förmodligen är det klokt att ta kontakt med en duktig jurist som kan fastighetsfrågor.
   
 3. B
  Medlem · Stockholms län · 17 947 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Kanske läge för ett fönsterparaply så länge, typ https://www.leifarvidsson.se/fonsterparaply-litescreen-160-x-210-cm

  Du kan nog inte få någon ersättning från Varudeklarerat om du har åtgärdat det hela innan någon därifrån har tittat på det. De måste ju se hur det ser ut och om det finns något på fasaden som skvallrar om att det är fukt under etc.
   
  • Laddar…
 4. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 804 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Det är viktigt att ni gör som Birgit säger, börja med att kontakta Anticimex innan ni gör några åtgärder. De brukar komma rätt snabbt i sådana här fall. Så ni bör endast göra akuta nödvändiga åtgärder före dess. Sedan får ni skaffa er en bedömning av vad det kostar att åtgärda era problem. Det är av värde om ni väljer att gå vidare. Men den ersättning som ni möjligen skulle kunna få är baserad på en bedömd köpeskilling om felet varit känt. Efter åtgärder får ni ett uppdaterat hus, så ersättningen blir inte lika hög som åtgärdskostnaderna. Möjligheterna att ni får ersättning är kanske inte så hög, men ni kommer att veta mer efter Anticimex besök. Flera trådar här har tidigare diskuterat Anticimex försäkringar, ni kan få mer underlag genom att läsa dessa.
   
 5. harry73
  Allvetare · Skåne · 12 125 inlägg

  harry73

  Allvetare
  Så länge du inte vet var fukten kommer ifrån, är det svårt att veta om det är dolt fel. Kommer det t ex från insidan (badrummet) är det viktigt att veta hur gammalt badrummet är, hur skicket är, finns det tecken på att man inte följde säkert vatten ed. ?
  Kommer vattnet från fönstret, är jag nyfiken varför ni valde att byta fönstret. Var det gammalt? eller fanns det andra tecken på att något var fel där?
  Sedan kan vattnet komma uppifrån (taket) eller nerifrån (dräneringen). Det kan finnas en vattenledning i väggen som läcker eller så går stuprännan dolt i väggen.
  Är problemet bara vid badrummet eller finns det på flera ställen?
  Vad är fukthalten i väggen?

  Det är mycket möjligt att det är ett dolt fel, men det är såklart också möjligt att felet inte var dolt. Men det är alltid viktigt att ni anmäler dolda fel så snabbt som möjligt, och det verkar ni ha gjord.
  Håll oss uppdaterade och lycka till!
   
  • Laddar…
 6. E
  Renoveringsnovis · Göteborg · 22 inlägg

  Emma_karlsson10

  Renoveringsnovis
  Hej!

  Badrummet är totalrenoverat för 3,5 år sedan. Om fasaden var blöt innan dess tänker jag att det borde ha upptäckts i samband med det arbetet? Taket lades om 2013 och dränering utfördes 2015. Anledning till att fönsterbytet görs är att flera fönster var vääääldigt gamla (samtliga 2-glas) och vissa i dåligt skick (imma mellan fönsterna på några av dom). Badrummet var egentligen inte så illa men vi beslutade oss för att byta alla fönster på entreplan samtidigt. Vi hade dock ingen anledning till att misstänka fukt i väggen där. Det enda vi har känt är lukt på toaletten efter toabesök och det känner vi inte alla nu efter att ha satt in fläkten.

  Än så länge har vi bara sett fukten vid badrummet. Just nu vet vi dock inte hur stor skadan är utan vi hade behövt bryta upp fasaden för att förstå det. Vår känsla är dock att fukten kommer utifrån då orgnialfasaden i trä känns torr vid de få ställen vi kommer åt. Vi har också konstaterat att det inte finns någon luftspalt mellan plåtfasaden, isoleringen och gamla träfasaden. Det kanske kan vara en anledning till fukten?

  Anticimex är kontaktade men jag behöver komplettera med lite dokument dom behöver. Från vår villaförsäkring känns det dock svårt att få support, dom skulle iaf skicka ut en besiktningsman framöver men poängterade också att ”Försäkringen ersätter inte orsaken till läckaget, skador ovanför takstolar eller skador utanför regelverk i vägg. Rötskador och andra skador i bärande konstruktion som orsakats av långtidspåverkan ersätts inte heller av försäkringen.”

  Tack för all input!
   
 7. L
  Husägare · 248 inlägg

  Latitud79

  Husägare
  Avseende dolda fel måste det säkerställas varifrån vattnet uppkommit. I detta fall låter det som om det handlar om att det är en riskkonstruktion och då föreligger inga dolda fel. Observera att det är du som har bevisbördan.

  Försök att få det på hemförsäkringen. Men det är nog tveksamt om det går.
   
  • Laddar…
 8. B
  Medlem · Stockholms län · 17 947 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Men i så fall ska det stå med i besiktningsprotokollet. Om inte åker Anticimex dit på att besiktigaren har gjort fel.
   
 9. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 804 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Läs Anticimex besiktning noga, de brukar vara skickliga på att lägga in reservationer av olika slag. Från ert eget försäkringsbolag kan ni nog knappast räkna med någon hjälp i det fall. Möjligen kan de ge råd om olika slags expertis som ni kan behöva anlita. Ni behöver ta reda på vad skälet är till problemen. Är det bara vid badrummet kan det vara något fel vid badrumsrenoveringen. Vad sägs om badrummet i besiktningen? Om det är över hela eller stora delar av fasaden är det något annat. Det behöver fastställas för att ni ska kunna gå vidare.

  Om ni enbart har Anticimex besiktning så tänk på att konceptet med Varudeklarerat främst är till för att skydda säljaren mot eventuella problem. Men ni kanske även har en egen besiktning, i så fall bör ni snarast koppla in även det besiktningsbolaget.
   
 10. J
  Medlem · 2 744 inlägg
  Varudeklarerat ska även hjälpa en köpare vid sk Osynliga fel. Även vid riskkonstruktion. Se bifogad bild
   
 11. K
  Medlem · 74 inlägg

  krillan

  Medlem
  Ett så gammalt hus har antagligen ingen diffusionstät plast på insidan av ytterväggen. Cellplasten utanpå gamla fasaden är diffusionstät vilket gör att fukten i inomhusluften, som strävar mot den torrare utomhusluften, kondenserar mot cellplasten. Det är inget läckage av något slag som orsakat fukten i väggarna. Ni måste riva bort plåtfasaden, cellplasten och antagligen den gamla fuktiga fasaden och sedan montera ny tilläggsisolering och fasad. Det ska helt klart täckas av ”varudeklarerat” men Anticimex brukar försöka slippa undan ansvar. Lycka till!
   
 12. E
  Renoveringsnovis · Göteborg · 22 inlägg

  Emma_karlsson10

  Renoveringsnovis
  I besiktningen står det bara "inget att notera" under rubriken fasad. När vi gick igenom protokollet med besiktningsmannen sa han bara att det är väldigt trevligt men en underhållsfri fasad.
   
  Redigerat 7 mar 2019 08:05
 13. E
  Renoveringsnovis · Göteborg · 22 inlägg

  Emma_karlsson10

  Renoveringsnovis
  Vi har bara Varudeklarerat samt besiktning via säljaren. Jag läste på extremt mycket på nätet innan vi tog beslutet att inte anlita en egen besiktningsman. Åsikterna kring hur man ska gå tillväga skiljer sig extremt mycket och vi valde tillslut att inte anlita egen besiktningsman (då många ansåg att den besiktningen sällan skiljer sig från den som säljaren gör)...men det kan man ju alltid ångra såhär i efterhand....
   
  Redigerat 7 mar 2019 08:04
 14. H
  Moderator · Stockholm · 42 793 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Jag är lite halvt positiv till möjligheten att få ut från varudeklarerat försäkringen i det här fallet. Den är (på pappret) faktiskt avsevärt bättre än de flesta andra doldafelsförsäkringar, för dig som köpare. Den är unik såtillvida att den täcker både äkta dolda fel, och fel som besiktningsmannen borde ha upptäckt och varnat för. Den har precis som alla andra doldafelsförsäkringar diverse generella friskrivningar, men det finns några trådar här om folk som fått hjälp av varudeklarerat.

  Men situationen här är lite komplicerad. Först måste du få utrett omfattningen. Är det bara under just det här fönstret det är blött, är det hela väggen, är det allt runt hela huset. Detta går att göra utan att riva allt. Man kan mäta fukt på djupet (man skickar in radiovågor i väggen, och mäter hur bra antenn det finns inne i väggen, vatten är en antenn i det här fallet). Tveksamt om det går med plåtfasad. Man kan gå in med tunna inspektionskameror via små hål osv. Låt försäkringsbolaget utreda omfattningen.

  Du skriver att det är frigolit som är dyngsur? Är det verkligen frigolit, inte glasull eller mineralull? Frigolit brukar inte kunna bli så blöt.

  Sedan kan man börja fundera över orsakssambanden.

  Det kan vara vatten utifrån, en läcka vid fönsterblecket just vid det här, eller flera fönster. Ett mycket vanligt fel.
  Eller det kan vara fuktig luft inifrån som vandrar ut genom väggen och kondenserar där det är kallt.

  Just fuktvandring är ett område där det finns hyllkilometer att läsa, och det florerar teorier alltifrån häxkonst, till förklaringar baserade på kvantfysik. Det förvärras för övrigt av dålig ventilation inomhus. Då kan det vara lite övertryck i huset, och fuktig luft trycks ut i väggen.

  Detta att det är blött just utanför badrummet, kan tyda på att det inte handlar om fukt inifrån, just där borde tätskiktet stoppa fuktvandringen genom väggen. Om nu inte badrummet är totalt fuskbygge utan tätskikt.
   
  • Laddar…
 15. H
  Moderator · Stockholm · 42 793 inlägg

  hempularen

  Moderator
  OM vi antar att hela fasaden är blöt. Då kan man fundera över hurpass akut det är att åtgärda. Om det "bara" är blött, utan några väsentliga rötskador i väggen, så kan man ju ta det lite lugnt. Förekomsten av röta i väggen borde också kunna undersökas utan förstörande provning. I värsta fall kan man ju riva väggen inifrån i något rum (inte just badrummet då, dyrt), bara för att titta.

  Om väggen då inte är skadad, så kan man ju välja att vänta några år med att åtgärda fasaden, om det nu inte går att stoppa fuktvandringen, utan fasadbyte.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.