Byggahus.se

ftx system? Värt? Pris? Själv?

 1. Abbe W
  Medlem Nivå 5
  Vi satte in FTX vid helrenovering i tegelhus från 1904 förra året. Innan vi satte igång det bodde vi med självdrag och otäta fönster / ventiler i ca 2 mån.
  När renoveringsstäd väl var gjord sattes det igång och skillnaden var helt ENORM.

  Att hela familjen är mer eller mindre allergiska mot pollen etc märktes tydligt i våras då ingen av oss hade problem på natten utan bara på dagen när vi var ute :D

  När du har FTX behöver/ska du inte ha några andra inlopp än via FTX, mycket viktigt. Ev skall du ha ett litet undertryck i huset så fuktig luft inte "trycks ut" i huskonstruktionen.

  Vi valde med värme återvinning och det visar sig hittills med en 35% minskning i värmeförbrukning tillsammans med en ny luft/vatten pump som bara har ca 0.7 bättre i COP och borde därmed bara stå för 15-17% av detta.

  Min övertygelse är att det var de BÄST spenderade pengarna i renovering.
   
 2. E
  Medlem · Nivå 22
  Nu är väl ALLA FTX aggregat med återvinning, för har dom inte återvinning så är det inget FTX
   
 3. Abbe W
  Medlem Nivå 5
  Så bra då...
   
 4. V
  Medlem Nivå 4
  Jag fick höja framledningskurvan med 2 grader för att värmesystemet skulle orka hålla 21 grader inomhus när vi gick från självdrag (med noll ventiler) till FTX. Annars kröp det ner strax under 20. Det var inte mycket till luftväxling innan...
   
 5. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 4
  Det är helt normalt pga att friskluften (tilluften) håller några graders lägre temperatur som man ibland kan behöva kompensera för med ökade temperatur i elementen, speciellt när det börjar blir lite kallare ute.

  Hur mycket man vill gasa på i värme beror ju på familjens önskemål om bra rumstemperatur. Har man en frusen fru som hemma hos oss blir det runt 23 grader(!) men eftersom större delen av detta återvinns i FTX-burken känns det som ett mindre problem...
   
 6. V
  Medlem Nivå 4
  Jo jag hade nästan räknat med att det skulle bli så. Men det var verkligen ca en grad kallare dagen efter FTX:en drogs igång (och naturligtvis en signifikant bättre luft inne). Så trots återvinningen blev alltså värmeförlusterna via ventilationen större med FTX. Eftersom man faktiskt byter ut lite luft till skillnad mot innan :)
   
 7. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Ja, det kostar att ventilera. Det var därför som man toktätade allt på -70-t efter oljekrisen. Något/Några årtionden senare upptäckte man att det kostar att inte ventilera också... (sjuka människor & sjuka hus)
   
  • Laddar…