Byggahus.se

FTX eller FLVP med fjärrvärme

 1. U
  Medlem Nivå 4
  Ber om ursäkt för förkortningshysterin nedan men annars skulle 95 % av texten bestå av Fjärrvärme (FjV), frånluftsvärmepump (FLVP) och från- och tilluftssystem med återvinning (FTX).

  Står inför nybygge med rel. billig fjärrvärme och funderar på hur vi ska lösa ventilationen.

  Jag var först inne på att vi skulle ha FTX-system (HERU el. likn.) men kom på att ett FTX-system inte bidrar med någonting under de varma månaderna (även ifall de nu inte är så många) medan en FLVP kan producera relativt billigt varmvatten året runt.

  Enligt en husleverantör så är kostnaden ungefär samma mellan att behålla FLVP eller att byta den mot en FTX. Kostnaden för fjärrvärmesystemet tillkommer iaf.

  Hur ser ni på detta? Ett FTX-system är ju relativt enkelt (inte mycket som kan gå sönder), kräver en del underhåll med filterbyte och rengöring och passar bra tillsamman med FjV. Med FLVP har det väl varit lite sisådär förstår jag, mycket som kan gå sönder och rel. litet tillskott från värmepump, men det borde duga bra att producera varmvatten med.

  Hur fungerar det att koppla ihop fjärrvärme med FLVP? En av fördelarna med FjV är ju att man har obegränsat med varmvatten om så behövs, fungerar det på samma sätt även ifall man kopplar ihop med FLVP?

  Synpunkter uppskattas :)
  /Uffe
   
 2. FrittDrag_II
  Husägare · Nivå 10
  Dom flesra leverantörer har idag tagit fram dockninssatser för fjärrvärme till sina FLVP (kolla tillverkar hemsidor).
  Fungerar så att fjärrvärmen går in när elpatronnen annars gått i gång.

  Sedan om du skall välja FLVP eller FTX ur drift/komfort etc. synpunkt kommer du få lika många svar som det finns brukare.
   
 3. M
  Medlem Nivå 12
  Har svårt att se hur man skulle kunna räkna hem en FLVP på varmvattnet när man har FjV. Får man överhuvudtaget ansluta det ihop med FjV där ni bor??