Byggahus.se

FTX-aggregat inställningar

 1. J
  Medlem · 5 inlägg

  jaash

  Medlem
  Hej,

  Har ett Systemair VSR 300 aggregat i huset på ca 120kvm och har aldrig haft FTX-system innan. Just nu körs fläktarna på 50% under dagen och 25% på natten och värmeväxlaren på ställbar med max temp inställd. Kör utan el-eftervärmningsbatteriet då jag hellre kör luft/luftvärmepumpen och eldar i kaminen för värme.

  Behovsstyrning med luftfuktighetsmätaren verkar inte användas just nu men är det värt att slå på och vad för börvärde ska man sikta på, 50-55% RH?

  Däremot är Kontroll av RH-överföring igång på börvärde 55% och P-band 2 g/kg. Den verkar styra den roterande värmeväxlarens hastighet.

  Sen under inställningar för värmeväxlaren finns det en inställning som inte nämns i manualen: Passive house: ja/nej är det någon som vet vad den gör?
   
 2. R
  Medlem · 203 inlägg

  Runnis

  Medlem
  Fläkthastigheten bör inte ändras efter att en ventilationsmätningen/justering är utförd.
  Önskar du ha 21°C inomhus ska FTX stå inställd på 18-19°C.
  Du vet om du har ett passivhus eller inte, välj inställning efter hustyp.
   
 3. J
  Medlem · 5 inlägg

  jaash

  Medlem
  Okej tack tänkte också det men sen stod det på standardvärdena för till- och frånluftsfläkt 50%. Köpte huset med det redan installerat. Är ett äldre hus där de satt in FTX i efterhand.

  Nyfiken på vad inställningen för Passiv hus gjorde och fick det här till svar från Systemair "Det är en funktion som begränsar rotorns varvtal i enlighet med Passiv hus standard, så så länge du inte har ett hus som är ett passiv hus skulle jag inte använda den funktionen."
   
 4. H
  Lösvirkesbyggare · Strängnäs · 637 inlägg

  håbbe1961

  Lösvirkesbyggare
  Hej, Förvärmning av luften är till för att undvika kallras vintertid från don och har inget med uppvärmningen av huset att göra. Fuktstyrning förekommer på vissa modeller för att öka på flödet vid användning av badrum/dusch men ser den inte på just denna modell. Däremot finns det något avfrostning läge som pekar på Rh värden. Den är normalt avstängd.
   
 5. J
  Medlem · 5 inlägg

  jaash

  Medlem
  Tack för info. Läst att det skulle kunna motverka viss kondens med eftervärmare beroende på isolering av rör kanske bäst att slå på igen ändå?
  Sen kan det vara lönt att stänga av avfrostningsläget (kontroll av RH-överföring som är standard av) för ev bättre användning av den roterande värmeväxlaren. Vill väl att den ska gå för fullt för högst verkningsgrad?

  Vad gör egentligen avfrostningsläget på en roterande värmeväxlare, sänker den hastigheten?

  Har testat köra den på auto med behovsstyrning med fuktmätaren på börvärde 55% sen igår. Finns för CO2 också men har ingen mätare för det.
   
 6. R
  Medlem · 203 inlägg

  Runnis

  Medlem
  Finns det något protokoll på ventilationsmätningen? 50% säger inte så mycket. Aggregatet är väl tilltaget vilket är bra.
   
 7. J
  Medlem · 5 inlägg

  jaash

  Medlem
  Fick inte med något protokoll vid husköp men ska höra med säljarna.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.